USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи можуть волиняни купити газ дешевше? Огляд ринку. Інструкція

29 Вересня 2020 17:51
Українці вже можуть міняти постачальника газу для побутових потреб, а ціна на блакитне паливо для населення буде ринковою. Така інформація була ТОП-темою в українських ЗМІ наприкінці літа. Але що це означає на практиці звичайним споживачам, насправді, не дуже зрозуміло. Як цим інструментом користуватися і що це дасть простим громадянам – теж ніхто особливо не пояснює. І оскільки з’явився такий собі інформаційний вакуум, від нестачі інформації населення радше почало очікувати, що ціна на газ зросте, аніж на позитивні зміни, бо раніше термін «газ» майже завжди з’являвся в інформаційному просторі з терміном «подорожчання» (якщо це не стосувалося періодичних популістських заяв чи рішень). Хоча сьогодні в споживачів є реальний шанс купити газ дешевше. Як волинянам це зробити – читайте у нашому матеріалі.

Які основні гравці на ринку газу для населення?

Про перехід на ринкову модель постачання газу для населення в центральній владі говорили вже давно. Це було однією з умов меморандуму, підписаному з МВФ. Але це весь час відкладали. Зрештою, з 1 серпня 2020 року ринок газу для населення запрацював, на якому є три основні категорії гравців, з двома з яких безпосередньо розраховується населення:

Оператори ГТС – підприємства, які відповідають за транспортування газу магістральними системами. Тарифи на ці послуги встановлює НКРЕКП.

Оператори ГРМ (облгази) – підприємства, які відповідають за доставку газу споживачеві. Вони підключають чи відключають газопостачання, приймають показники лічильників, фіксують обсяги газу, використаного споживачем, і передають ці дані постачальникам. Саме облгази мають забезпечувати необхідний тиск газу, реагувати на аварійні виклики, усувають аварії. Тарифи тут теж регулює НКРЕКП.

Постачальники газу. Донедавна – практично лише облгаззбути. Саме вони постачають населенню газ, приймають від них кошти, завчасно закуповують газ, який потім надають своїм клієнтам. Ціна визначається ринковими умовами.
Що тепер відбувається з ціною на газ?

До 1 серпня ціна для населення була фіксованою через механізм PSO. Тепер же його скасували і постачальники визначають самі ціну, залежно від оптової ціни газу, за якою вони його купують і своєї націнки.

Раніше побутовим споживачам не було сенсу змінювати постачальника газу, оскільки ціна для населення була скрізь однакова. Хіба було велике невдоволення сервісом. Зараз же постачальники почали боротьбу за клієнта і тому пропонують різні умови. Відповідно, ціна формуватиметься на конкурентних засадах: постачальники для того, щоб охопити якнайбільше клієнтів, будуть пропонувати їм усілякі вигоди. Проте ціни на газ відтепер можуть коливатися залежно від газових торгів на європейських ринках. Щоправда, різких змін в цьому опалювальному сезоні очікувати не варто, оскільки постачальники як в Україні, так і у Європі газом на цей період уже запаслися.

Хто є постачальником газу для населення

Головним гравцем на ринку газу для населення були (і поки що залишаються) облгаззбути – дочірні компанії облгазів, які входять до фінансової групи РГК Дмитра Фірташа. Суттєву конкуренцію їм сьогодні складає ГПК «Нафтогаз України», яка вже починає перехоплювати клієнтів облгаззбутів, пропонуючи нижчі ціни.

Щоправда, в експертному середовищі є побоювання, що політика «Нафтогазу» може призвести до чергової монополізації ринку, просто монополістом у цій сфері тепер стане «Нафтогаз». Мовляв, витіснивши менші компанії з ринку, ГПК «Нафтогаз» зможе потім безкарно піднімати ціни, оскільки на той момент альтернативи їм уже не буде, бо конкуренти просто не втримаються на плаву.
Проте це сьогодні більше непокоїть облгаззбути. Бо про повну монополізацію на ринку газу для населення, очевидно говорити рано, оскільки ще є компанії, які поки що вичікують і не заходять на ринок, а про сам процес у населення мало доступної інформації. Навряд чи звичайні споживачі, які мало цікавляться всеукраїнськими новинами і не розбираються в питаннях ринку, взагалі знають про те, що можна шукати, хто з постачальників газу продає блакитне паливо дешевше і що вони можуть змінити постачальника.

Кому вигідно буде шукати інших постачальників газу

Найбільше вигод від зміни постачальника газу (якщо говорити про купівлю газу за нижчою ціною) отримають власники індивідуальних домогосподарств та мешканці багатоповерхівок, у яких встановлене індивідуальне опалення. Адже їм потрібен газ як для приготування їжі, так і для нагріву води й для того, щоб опалювати свої помешкання. Тим, у кого централізоване тепло- і водопостачання, вигод небагато – вони купують газ тільки для своїх газових плит і там порівняно невеликі обсяги споживання, тож і економія буде не дуже суттєвою.

Для підприємства сектору теплокомуненерго (наприклад, «Луцьктепла») ринок газу запрацює пізніше. Поки що називаються терміни 1 травня 2021 року. Але уряд завжди може це відтермінувати.

Ключове питання: як і де шукати постачальників?

Отже, якщо ви вирішили таки пошукати альтернативу своєму постачальнику газу, треба довідатися, хто ще які пропонує варіанти. Теоретично, одночасно зі стартом ринку газу для населення, держава мала б створити спеціальний електронний майданчик, де будь-який споживач може подивитися пропозиції від постачальників.

Таку собі «біржу газу». Але цього не сталося. Хоча в Європі такі порівняльні інструменти (Comparisontools) є.

За цю справу в Україні взялися громадські організації. І наразі в тестовому режимі діє сервіс «Газотека», в який внесені пропозиції компаній-постачальників газу. Тут можна ознайомитися з цінами, умовами та перейти на сайти згаданих фірм для зміни постачальника. Також з комерційними пропозиціями можна ознайомитися на сайтах постачальників, звертати увагу на рекламу в медіа. Як варіант – можна скористатися мобільним додатком «Енергетика онлайн», де також є можливість подивитися пропозиції.
Що пропонують компанії споживачам і чи є тут волинські компанії

Ціна на ринку газу для споживачів коливається в межах від 4,12 до 6,8 грн/м3. У серпні, до слова, найдешевше газ можна було придбати навіть за 3,2 грн/м3.

Так, деякі підприємства пропонують пакетні послуги. Наприклад, продають газ пакетом на кілька місяців, скажімо, на опалювальний сезон, що актуально для власників житла з індивідуальним опаленням, адже влітку вони споживають менше газу аніж узимку, тож потребують менших обсягів.

Відрізняються як ціни за метр кубічний газу, так і умови. Деякі підприємства вимагають передоплату, інші – оплату в кінці місяця.

Наприклад, ТОВ ВЕК «Палівенерго» пропонує кілька тарифів: «Щомісячний» (ціна на місяць буде опублікована напередодні місяця постачання, а оплата здійснюється наприкінці місяця), «Передплатний» (замовляється певний обсяг споживання на місяць наперед і ціна нижча на 20% від попередньої пропозиції), «Газ на сезон» (газ за фіксованою ціною на весь опалювальний період при попередньому замовленні необхідного обсягу), «Фіксований» (ціну можна зафіксувати до 30 квітня 2021 року за умови щомісячної передоплати).

«Нафтогаз» пропонує два тарифи: «Місячний» (ціну постачальник повідомляє щомісяця, оплата – по факту споживання) та «Річний» (можна зафіксувати ціну на газ на рік уперед).

З волинських компаній на ринку представлені «Волиньелектрозбут» та «Волиньгаз Збут». «Волиньелектрозбут» – новий гравець на ринку газопостачання. Компанія пропонує тариф «Стандартний», який включає також програму лояльності щодо постачання й електроенергії та можливість зафіксувати ціну. А «Волиньгаз Збут» пропонує тариф «Стандартний» (оплата в кінці місяця) та «Твоя енергонезалежність» (фіксована ціна, передоплата за весь обсяг, 6-місячний контракт).

Як змінити постачальника газу

Згідно з даними Держстату, близько третини усього газу українці використовують в побуті. Найбільше – для підігріву осель взимку, менше – для приготування їжі та підігріву води.
Чи можна було змінити постачальника газу раніше, до кардинальної реформи? Так, але на той час це була дуже складна процедура, нині все має відбуватися простіше.

Найперше споживачі мають бути підключені до газових мереж і мати договір розподілу природного газу з оператором ГРМ. Споживачу присвоюють персональний ЕІС-код.

Споживач, який має намір змінити постачальника газу, подає заяву-приєднання. Це можна зробити онлайн.

Договір з попереднім постачальником не треба розривати, оскільки це відбувається в автоматичному режимі завдяки ідентифікації через ЕІС-код з моменту укладання договору з новим постачальником. Також постачальники вимагають пред’явити документи на право власності житла та посвідчення особи.

Старий постачальник, до слова, не бачить, до кого перейшов його клієнт, який відмовився від його послуг. Проте є випадки, коли до таких споживачів приходять представники попереднього постачальника і розпитують, чому споживачі відмовилися від їх послуг.

Довідок про відсутність заборгованості сьогодні подавати не треба. Лише квитанцію про останній платіж. Але новий постачальник має право відмовити споживачеві у підписанні договору за наявності боргів перед старим постачальником. Ймовірно, що постачальники зможуть створити єдину базу боржників, щоб обмінюватися даними.
Старий постачальник виставляє остаточний рахунок не пізніше як через 6 тижнів, який споживач зобов’язаний сплатити протягом 10 днів.

У волинській компанії «Волиньгаз Збут» розповідають, що волиняни таки почали користуватися змінами на ринку газу. До прикладу, у компанії інформують:

з 1 серпня 2020 року по 25 вересня 2020 року 170 волинян, які були клієнтами ТОВ «Волиньгаз Збут», змінили постачальника. Разом з тим, за цей період 180 споживачів уклали договір з «Волиньгаз Збутом» на постачання газу.

Що не так з українськими реаліями ринку газу

Реалізація реформи ринку газу для побутових споживачів в Україні не минає без проблем. Часом інформація про ціни, опублікована компаніями, є неактуальною. В «Опорі» помітили, що деякі облгаззбути іноді публікують ціни з запізненням, а не за 5 днів до початку місяця. Крім того, в окремих випадках, споживачі мають проблеми з отриманням пільг та субсидій. Тому, щоб не втратити субсидії, споживачі мають вчасно повідомляти про зміну постачальника, інформують у Мінсоцполітики.

Крім того, в Україні є випадки коли споживачам, які відмовляються від послуг облгаззбутів, компанії почали заднім числом нараховувати борги і навіть погрожують відрізати трубу. Зокрема в платіжках нарахували борг за так звані «температурні коефіцієнти». Причому борги, начебто, ще з 2015 року, а клієнтів про них не повідомляли раніше, пояснює координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк, своєю чергою, зазначає: ці нарахування безпідставні, оскільки наказ про зміни в додатку до методики, затвердженої Міненерго, набрали чинності у 2017 році.
У «Волиньгаз Збуті» переконують: у компанії сьогодні споживачам ці борги не нараховують, бо чекають на вирішення цього питання з НКРЕКП.

«Борг, пов’язаний з коефіцієнтами корегування, виникає, якщо розрахунки за поставлений природний газ проводились без врахування різниці в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах. Процедура приведення обсягів газу до стандартних умов передбачена Наказом Міністерства палива та енергетики України від 26.02.2004 №116 «Про затвердження Методики приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу», постановою НКРЕКП «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» і Типовим договором на розподіл газу. Проте, ми йдемо на зустріч споживачам газу і наразі, при виставленні остаточного рахунку, не вимагаємо оплати заборгованості, пов’язаної з коефіцієнтами корегування. Сподіваємося, що нам вдасться врегулювати це питання з НАК «Нафтогаз України» або за допомогою інших механізмів», – йдеться у коментарі компанії на запит Інформаційного агентства Волинські Новини.

Що робити, якщо нарахували борг, з яким споживач не згідний

У НКРЕКП зазначають: якщо вам таки нарахували борг з 2015 року за «температурні коефіцієнти» – терміново пишіть скаргу. Скарги треба направляти в НКРЕКП , а постачальнику – писати письмову претензію. Причому робити це треба швидко, адже після виставлення рахунку, споживач мусить за 10 днів його оплатити.

У коментарі ІА Волинські Новини, завідувач сектору НКРЕКП у Волинській області Андрій Козачук повідомив: поки що на Волині зареєстрованих скарг на нарахування боргів за газ через «температурні коефіцієнти» немає, лише були телефонні скарги щодо платіжок, на які споживачам надали роз’яснення. Але якщо все-таки платіжки з незрозумілим боргом надійдуть, є чіткий алгоритм дій.

«Якщо споживачу надали незрозумілий рахунок, у першу чергу треба звернутися до надавача послуг за роз’ясненням, що це за нарахування. Нехай ліцензіат обґрунтує всі нарахування. Обов’язково в письмовому вигляді. Щоб себе перестрахувати, варто це звернення надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Якщо роз’яснення споживача влаштовує, воно буде зрозумілим – він оплачує рахунок. Якщо ж споживач все-таки не згідний, тоді він може звернутися до НРЕКП або в головний офіс, або ж до нашого сектору і подати разом зі скаргою відповідь надавача послуги. Потому в нас є чіткий алгоритм дій, як реагувати на такі заяви. Якщо будуть неправомірні дії ліцензіата, тоді й буде чітка вказівка зробити перерахунок чи не нараховувати», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 29 Вересня 2020 18:03
Не потрібно надіятись, газу дешевшого не буде, тільки буде щорічне здорожчання. Тільки велиці оптовики можуть мати дешевше, а не населення.
Дмитро до дідо Показати IP 29 Вересня 2020 18:35
Не зовсім так. Розмір націнки має значення. Волиньелектрозбут буде продавати в збиток? Не вірю, бо може прогоріти! А ціна в нього дешевше 6,19 проти 6,70 Газзбуту. І у вересні була дешевше майже на 0,5 грн. Колишній монополіст сподівається на інертність населення і важелі залякування від РГК і Волиньгазу. Класика і судоми монополізму.
дідо до Дмитро Показати IP 29 Вересня 2020 18:52
Газзбут продає по 4.49, обленерго пропонує по 4.99...
Анонім до дідо Показати IP 30 Вересня 2020 00:42
У вересні ВолиньГаз Збут продає по 5.499, обленерго - 4.99, Нафтогаз - 4.7 Ціна на жовтень - ВолиньГаз Збут - 6.7, Волиньелектрозбут - 6.19, Нафтогаз - 4.7 І тут треба задуматись в кого купувати... Я особисто перейшов на Нафтогаз, перехід зайняв 20 календарних днів
Дмитро до дідо Показати IP 30 Вересня 2020 08:23
Переплутали, шановний, ціна Газзбуту у вересні 5,4999... А Обленерго взагалі нічого не продає...
скептик до Дмитро Показати IP 29 Вересня 2020 20:03
ті самі яйця, тільки вигляд збоку. до тих пір поки ціна на газ не буде прозорою і не встановлюватись рішеннями монополістів та НКРЕКП, дешевого газу українцям не бачити. поцікавтесь собівартістю видобутку українського газу.
лучанин Показати IP 29 Вересня 2020 18:39
Лохотрон!Як бублика не крути,а вньому всерівно дірка.
Підпіндоснік до лучанин Показати IP 29 Вересня 2020 20:08
Купимо самий демократичний газ в США? І побратимам в Польщі дамо заробити. А якщо населення ще навчити їсти побільше гороху та інших бобових...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus