USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Стартувало електронне декларування доходів чиновників

15 Серпня 2016 10:43
Стартувало електронне декларування доходів українських чиновників. Протягом 60 днів урядовці, депутати, голови ОДА, судді, прокурори та слідчі повинні заповнити електронні звіти. І внести туди свої статки та статки своїх родичів.

Нерухомість, автівки, гроші на рахунках і в готівці, коштовні прикраси, картини, подарунки, одяг, вартістю понад 60 тисяч гривень - усе це посадовцям тепер треба вказувати в онлайн-декларації, яка починає працювати вже сьогодні, 15 серпня. Що це за документ та чи вірять у нього українці, ідеться в сюжеті ТСН.

Нагадаємо, 15 березня 2016 року Верховна Рада прийняла у редакції президента закон про запровадження електронних декларацій чиновниками, який вважається останнім законом, необхідним для запровадження безвізового режиму з ЄС.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ЕЛЕКТРОННІ ДЕКЛАРАЦІЇ ЧИНОВНИКІВ МОЖУТЬ ЗМІНИТИ УКРАЇНУ

До 13 жовтня заповнити електронні декларації повинні президент, урядовці, судді, прокурори, слідчі та голови облдержадміністрацій. Загалом, близько 50 тисяч високопосадовців. А вже з нового року свої статки мають оприлюднити й усі інші держслужбовці. Електронні декларації чиновники подаватимуть через сайт Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький один із перших заповнив електронну декларацію про доходи чиновників у тестовому режимі. Вніс відповіді на десятки запитань: на скільки збагатів за останній рік, де і з ким проживає, яке майно має.

"У 2016 році я оформив спадщину на квартиру, в якій проживаю. Плюс відкрию таємницю – продав машину, яка була в декларації, бо була не нова", – пояснює Холодницький.

На думку її розробників, документ допоможе виявити серед чиновників корупціонерів. Електронні звіти посадовців допоможуть борцям із корупцією проаналізувати, чи збігаються доходи чиновників та їхніх родичів із витратами.

Тож, невідповідне розкішне життя може стати приводом для слідства, за яким міру покарання буде обирати суд.

Хоча в миттєвий успіх навіть самі розробники не вірять: "Знаючи систему судочинства в Україні, ми не очікуємо, що найближчим часом будуть якісь мегагучні справи". Проте сподіваються, що така фінасова публічність допоможе очистити владу в майбутньому.

Покаранням за приховування будуть штраф від 17 тисяч гривень або конфіскація майна, чи навіть позбавлення волі до двох років.

Відкриті декларації чиновників – одна з вимог до України від представників Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду

Втім, електронних звітів чекають від посадовців і звичайні українці. Щоправда, поки що мало вірять у їхню ефективність.

До слова, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що тестова система е-декларування легалізує кеш від контрабанди в АТО та обвалить гривню.

«Влада пішла найгіршим сценарієм – активувала фіктивну систему електронного декларування активів держслужбовців, що обов'язково матиме негативні наслідки для економіки країни та євроінтеграційного діалогу Києва про безвізовий режим з ЄС», - написав у своїму блозі на Українській правді.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТЕСТОВА СИСТЕМА Е-ДЕКЛАРУВАННЯ ЛЕГАЛІЗУЄ КОНТРАБАНДУ В АТО, - ЕКСПЕРТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
V. Показати IP 15 Серпня 2016 11:14
Цікаво, а автори Волинських новин читають інтернет, чи тільки пишуть. :) Ось, наприклад, "Провал е-декларування «вб’є» гривню і безвізовий режим" http://hromadske.ua/posts/proval-e-deklaruvannia-vbie-hryvniu-i-bezvizovyi-rezhym-rpr І це вже не перша новина на цю тему.
Вася Показати IP 15 Серпня 2016 11:57
Скільки ще тих "останніх" законів треба прийняти для безвізового режиму. Відвертий обман.
Петя Показати IP 15 Серпня 2016 12:13
хто в це вірить? там же половина навіть взяти податківців вони як розкішно живуть!!і цікаво кого будуть садити чи простого ?
аня Показати IP 15 Серпня 2016 12:57
Фейк,повна дурня.Яке декларування,хто це буде робити.Ці злодії,які накрали мільйони?Не смішіть горобців.Оце тіпа пустили цю програму,але працювати не буде-це точно побачите.Пустять мильну бульку в очі МВФ, а вони схильні вірити нашим брехунам-олігархам,візьмуть гроші,розкрадуть ще прибавиться з десяток мільйонерів.А нас всіх гроби позаганяють з цінами і квартплатою.Ось вся справа.Не так з ним и потірбно говорити.Вони мови не розумують-це ворюги і бандити.
жити стане краще Показати IP 15 Серпня 2016 14:24
Вже вносили дані в прості декларації, там усі дані відповідають дійсності? Скільки чиновників за порушення антикорупційного законодавства посадили? Вірно, ЖОДНОГО!!!!!!!! То чому ви вирішили, що в електронну декларацію корупціонери вноситимуть правдиві дані? Вони злодії, АЛЕ НЕ ІДІОТИ. І скільки часу пройде, поки якась державна структура із штатом в 100 чоловік перевірить мільйонну армію корупціонерів?
V. Показати IP 15 Серпня 2016 16:41
"Імітатори реформ. Чому Захід має відмовити Порошенку у фіндопомозі та безвізовому режимі" ще більш цікаве. http://www.eurointegration.com.ua/articles/2016/08/15/7053398/ Коротше те що в статті Волинських новин піднесено як досягнення і перемога насправді тотальна поразка... І ще добре, якщо це зроблено несвідомо... ;)
українець Показати IP 15 Серпня 2016 19:59
скілька оця "держава" буде обдурювати народ. Їхня долбана люстрація що показала? Чергову найо...., що ще ці ідіоти видумають щоб засліпити "свій народ", як вони лепечуть з трибун? Хами при владі. Аборигени без честі, стида і совісті!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus