USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку відремонтували пам’ятник за принципом: «и так сойдет»

19 Грудня 2013 12:10
У вихідний день усією сім'єю пішли подивитись на ставки в Теремному, з яких якраз спускали воду. Повертаючись назад, син побіг та сів на лавочку біля пам'ятника воїнам-визволителям, що поряд із водоймою. Неподалік гуляла мама з хлопчиком років десяти, який діймав її одним запитанням: «Кому цей пам'ятник?»

Підійшовши ближче, я пожартував, мовляв, може мама не знає усіх букв, інформує Волинь-нова.

«А ви самі спробуйте прочитати», - усміхнулася жінка.

Журналіст видання розповідає, що оглянувши пам'ятник, зрозумів, чому жінка не могла дати відповідь своєму синові …

Пам'ятник воїнам-визволителям та братська могила, що в мікрорайоні Теремне, зведені ще в 1953 році. Два роки тому тут у черговий раз були проведені ремонтні роботи: замінені плити, встановлені лавочки. Але при цьому загальний вигляд навколо меморіалу не змінився. За кущами сидять місцеві «бомжі», які тут же справляють нужду, навпроти - торговий кіоск з вибитим склом і табличкою «Закрито до літа». В ньому ще недавно, як стверджують місцеві жителі, могли купити пиво, сигарети навіть маленькі діти. Не додає краси і спустошена будівля поруч.

Це місце - не просто історичний пам'ятник, а братська могила, де поховано близько 400 воїнів. В основному - рядові солдати, які віддали своє життя, захищаючи рідну землю від фашистських окупантів. Влада згадує про них, як правило, раз на рік - 9 травня. Ось тоді тут прибрано та охайно, а бомжів на час урочистостей розганяють.

Багато клопоту додає близьке розташування ставка, біля якого влітку важко пройти, щоб не спіткнутися об пляшку з пивом чи горілкою, завбачливо принесену відпочивальниками з місцевого «генделика» «Даринка». От тільки туалету поруч немає, то йде народ у прилеглі до пам'ятника кущі. Цієї осені п'яні вандали підпалили вінки, покладені до пам'ятника. Наряди міліції не так часто можна побачити в цьому районі міста. Можливо, новий орендар ставків, який, кажуть, будуватиме розважальний комплекс на одній стороні водойми (серед місцевих жителів ходять такі чутки), візьме меморіальний комплекс на протилежній стороні під свою опіку? Душам похованих солдат не так багато й треба - лише тиша, спокій та пам'ять.

Мабуть, недостатньо вже сили в 94-річного ветерана Георгія Башкатова, який свого часу сам шукав благодійників та спонсорів, аби зібрати гроші на ремонт пам'ятника воїнам-визволителям та братської могили в Теремному. Саме він опікувався, щоб тут була чистота та порядок. Я телефонував до Георгія Дмитровича, але зараз він лікується в госпіталі для інвалідів. Тож не вдалося дізнатись, ким і в якій кількості були виділені кошти на останній ремонт пам'ятника та могил, але, мабуть, грошей було недостатньо, щоб виготовити інформаційну табличку. Саме тому мама не змогла прочитати синові, кому ж встановлений цей пам'ятник: букви посипались і вийшла нісенітниця. Прочитати частину напису неможливо (див. на фото нижче). Невже чиновники міськради нічого не бачать?

Соромно за людей, в яких спрацьовує «совдепівська» звичка «и так сойдет», віночком на 9 Травня прикриємо - ніхто й не побачить. А які патетичні слова виголошують під час святкувань керівники з георгієвськими стрічками на грудях! Ця демагогія залишилася з радянських часів, додався тільки постійний пошук фашистів серед українців. До речі, в Європі за подібне поводження з історичним пам'ятником та могилами винних осіб притягають до відповідальності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
прєдатєль Показати IP 19 Грудня 2013 12:26
Це все прихильників Кличка робота, німецьких запроданців.
Александр Показати IP 19 Грудня 2013 12:30
"Соромно за людей, в яких спрацьовує «совдепівська» звичка «и так сойдет», віночком на 1 січня прикриємо - ніхто й не побачить. А які патетичні слова виголошують під час святкувань керівники в українських вишиванках та червоно-чорними прапорами! Ця демагогія залишилася з радянських часів, додався тільки постійний пошук ворогів України серед українців. До речі, в Європі за подібне поводження з історичним пам'ятником та могилами винних осіб притягають до відповідальності." Это проект для автора... вдруг захочется описать восьмиметровый монумент Степана Бандеры в Луцке.
автору Показати IP 19 Грудня 2013 12:40
Якраз за Радянського Союзу ці памятники були доглянуті, а за незалежної України занедбані. І не тільки в Луцьку. У м. Берестечку, наприклад, на меморіалі Слави місцевий підприємець -недоумок калічений поставив поблизу хліва, пристосувавши за стіну плиту огорожі меморіалу. Колись про таке навіть подумати було соромно, а зараз вседозволеність і анархія.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus