USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як вступити до ВНЗ за новими правилами. Роз'яснення

11 Червня 2015 19:00
Цьогоріч правила вступу до українських ВНЗ зазнали суттєвих змін. Оцінити їх ще складно, але певна логічність і спрощення системи вступу все ж таки є.

Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує роз’яснення нових умов вступу до ВНЗ, використовуючи матеріали, опубліковані на «Віснику+К» та «Освітньому порталі абітурієнтів та студентів».

СЕРТИФІКАТ ЗНО ДІЄ ЛИШЕ РІК

Дія Сертифіката ЗНО – лише рік. Це головне нововведення умов вступу-2015, адже раніше ним можна було користуватися при вступі п’ять років поспіль. Відтепер усі охочі навчатися у вищому навчальному закладі повинні будуть щороку складати ЗНО. Можливість вступати до вузу без сертифікатів ЗНО абітурієнтам, що закінчили школу у 2007 році і раніше, скасована. Але без змін залишилася норма вступу для молодших спеціалістів: вони, як і колись, зможуть йти на суміжні спеціальності за вступними іспитами на підставі отриманого диплома молодшого спеціаліста.

Ніяких цифр – лише «Здав» або «Не здав». Кількість балів сертифіката ЗНО також зазнала змін. Відтепер усе буде простіше – ніяких цифр, тільки «Здав» або «Не здав». Тобто буде встановлюватися мінімальна кількість балів для ЗНО, і якщо її не набрати, то тест буде вважатися не зданим. Відповідно, коли людина отримала більше мінімальної встановленої кількості балів, то вони рейтингуються і переводяться в шкалу від 100 до 200. Абітурієнту, який «Не здав», просто не видаватимуть сертифікат ЗНО з предмета.

КОНКУРСНИЙ БАЛ

Конкурсний бал становитиме не 800, а 200. Якщо у попередні роки абітурієнт міг набрати максимально 800 балів (три предмети + атестат), то цьогоріч кожен виш у правилах прийому визначив важливість предмета залежно від своєї специфіки. Конкурсний бал складатиметься з балів сертифікатів ЗНО (не менше 20%), творчого конкурсу (у разі проведення – не більше 50%), додатку до атестата, який знову буде оцінюватися за 200-бальною шкалою (від 0 до 10%) та додаткових балів за олімпіади, підготовчі курси тощо (від 0 до 5%). Важливість кожної з цих складових буде визначатися конкретним вищим навчальним закладом.

У нових правилах прийому збереглося право ВНЗ встановлювати мінімальний прохідний бал. Тому вступникам треба уважно читати інформацію про прохідний бал своєї майбутньої “альма матер”.

ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯ

Університетам, які набрали найрейтинговіших вступників, додадуть додатково ще 20% держзамовлення.

ДВОРІВНЕВІ ТЕСТИ

Цього року абітурієнти стикнулися зі ще одним нововведенням – дворівневими тестами

з української мови та літератури і математики. Рівень А – простіший, рівень В – складніший. Навчальні заклади самостійно визначатимуть, який з цих рівнів необхідний при вступі на певний напрямок. Наприклад, у тих ВНЗ, де переважає математичний ухил, необхідно буде здавати рівень В, для решти достатньо буде рівня А.

Проте, побоюючись залишитися без студентів (на тести цього року зареєструвалося на дев’ять тисяч осіб менше, ніж минулого,–авт.), в Україні лише сім університетів зголосилися на поглиблений рівень тестування з математики, а п’ять вишів – з української мови. У Львові лише Університет бізнесу та права погодився на поглиблений рівень оцінювання з української мови та математики.

ОДНА ХВИЛЯ ПОСТУПАННЯ ЗАМІСТЬ ТРЬОХ

Не три хвилі поступання, а одна. При подачі заяв на участь у конкурсному відборі абітурієнту необхідно у кожній з них вказати пріоритетність цієї заяви по відношенню до інших, поданих ним, від 1 до 15. При цьому «1» позначає найвищу зацікавленість. Коли заяви подаються в одному вузі на різні факультети і напрямки, абітурієнт повинен вказати і у цьому випадку пріоритетність факультету та напрямку. Це пов’язано зі скасуванням зарахування у три хвилі, як було колись.

Абітурієнти будуть зараховані до навчальних закладів уже після першої. Як? Усі подані заяви вноситимуться до єдиної бази із зазначенням пріоритетності. Якщо в абітурієнта буде необхідна кількість балів, його рекомендують до зарахування у найбільш пріоритетний для нього ВНЗ. Наприклад, він найперше хоче вчитися у Національному університеті «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», його пріоритетність – 1. Якщо абітурієнт за своїм прохідним балом потрапляє у цей навчальний заклад, всі інші його заяви автоматично анулюються. Якщо не потрапляє, тоді його заява переноситься в другий і нижче пріоритетний навчальний заклад. Тому необхідно відповідально поставитися до визначення пріоритетності.

ВИБІР ПРОФЕСІЇ, НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ, СПЕЦІАЛЬНОСТІ

На початку вступної кампанії абітурієнт ранжує навчальні заклади за власними пріоритетами. Потім Єдина державна електронна база (далі ЄДЕБ), враховуючи уподобання вступника і кількість набраних їм балів по ЗНО – видає адреси ВУЗів, куди він може вступити на державне замовлення. При відмові від вступу в запропонований базою заклад, у всіх інших випадках його чекає тільки контракт.

ПРИЙОМ ДОКУМЕНТІВ

Прийом документів починається 10 липня, а закінчується 1 серпня. Уже 2 серпня всі університети повинні оприлюднити списки рекомендованих до зарахування. Нагадуємо, що цього року, як і минулого, не обов’язково особисто приїздити у всі приймальні комісії вузів, щоб здати документи. Подати заявку можна і в Інтернеті, заповнивши на сайті www.vstup.info відповідну анкету.

ПІЛЬГОВИКИ

У списки пільговиків, які мають право на першочергове зарахування, потрапляють, як і раніше, сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних сімей, інваліди.

Крім того, парламент минулого року додав ще й дітей загиблих або зниклих безвісти у зоні АТО військовослужбовців. Ці абітурієнти повинні будуть складати ЗНО і брати участь у конкурсі, проте при формуванні списків матимуть перевагу перед рештою вступників, а подібні пільги діятимуть протягом трьох років з моменту закінчення школи.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ НАВЧАННЯ

Порівняно з минулим роком, відзначається ріст цін на навчання приблизно на 3-6 тисяч гривень. Наприклад, рік навчання у Київському національному університеті ім. Шевченка коштуватиме від 20 до 30 тисяч гривень за рік. У Київському «політеху» просять від 8,6 до 15,4 тисячі гривень. У Харківському політехнічному ціни нижчі: від 6,6 до 8,9 тисячі. Ще дешевше у Львівському – від 4 до 12 тисяч гривень. Столичний Національний університет харчової промисловості «коштує» від 8,2 тисячі до 16 тисяч гривень за рік. Для порівняння: в деяких польських вузах вартість навчання за рік становить 1000 євро.

ЧИТАТИ ЩЕ: У 2015 РОЦІ ЗМІНИТЬСЯ СИСТЕМА НАРАХУВАННЯ СТИПЕНДІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
пф Показати IP 11 Червня 2015 19:41
оце жах..особливо з тою пріорітетністю...кожного року нововведення, дуже ускладнюють все, як абітурієнтам, як і вишам..
читач Показати IP 11 Червня 2015 20:30
" Для порівняння: в деяких польських вузах вартість навчання за рік становить 1000 євро" - ну так і зарплати там відповідні, для більшості поляків це всього лише зарплата за один місяць.
Степан Бандера Показати IP 11 Червня 2015 22:59
не можна, щоб виші придумували всякі творчі завдання - бо то прямий крок до повернення в корупцію. Тими завданнями можна маніпулювати дуже
липа до Степан Бандера Показати IP 12 Червня 2015 07:09
а коррупция куда уходила?
Коля Показати IP 12 Червня 2015 08:12
В Польші теж не все так добре. Приміром пенсії у деяких категорій вистчачає лише на хліб нажаль
Наталія Показати IP 12 Червня 2015 08:20
Як чудово, що я поступала в університет 6 років назад і вже його закінчила. Тоді це був третій рік ЗНО і таких примудростей не було.
мария Показати IP 10 Серпня 2015 22:57
А если рекомендованные на бюджет идут в другой вуз на контракт и их места освобождаются, то контрактников превращаются в бюджетников, это и есть вторая волна! До какого момента мы, контрактники, можем не подавать оригинал, чтоб в потом, при случае освобождения места попасть на бюджет! Если 3 человека рекомендованных, ушли в другой вуз, а я допустим 5 ,то значит, я еще могу попасть?
ліля Показати IP 3 Серпня 2016 14:52
"Заморочок" повно. Крім того , що випускнику потрібно добре підготуватись до ЗНО, то ще й щоб кудись вступити треба, не просто вибрати ВУЗ і подати заяву на вступ і результати, а всяка біліберда з кількістю, пріорітетністю, почерговістю, і т. д. Все зроблено лдя того щоб людям задурити голови, бо батькам і дітям більше нема чим займатись, тільки це все відслідковувати, ще й в електронному вигляді. А як відключать в селі електрику, то "накрився"весь вступ!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus