USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чорне море раніше було прісним: 15 цікавих фактів, яких ви не знали

22 Липня 2023 00:18
Важко уявити, що 8 000 років тому Чорне море було гігантським прісноводним озером, схожим на Каспійське море. Коли потужний землетрус розколов сушу, утворилася протока Босфор у Туреччині. Вона з’єднала озеро із Середземним морем, і ось тоді сюди ринули потоки морської, солоної води.

Про це пише «Тут цікаво».

Цікаві факти про Чорне море

● Чорне море вперше згадується в документах V століття до нашої ери. Ясон та аргонавти саме по Чорному морю йшли до Колхіди за золотим руном.

● Давньогрецька назва моря – Понт Аксинський, що означає «Негостинне море». Море було назване так через труднощі з навігацією. Пізніше, після вдалого освоєння берегів грецькими колоністами, море стало називатися Понтом Евксинським («Гостинне море»).

● Особливістю Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150–200 м. Річ у тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем. Сірководень паралізує клітинне дихання в мітохондріях, відповідно будучи отрутою для них. Кілька видів бактерій, що живуть на дні і в товщі самої води, виділяють сірководень в процесі переробки різних останків живих істот, що падають з поверхні. Крім того, одним з джерел сірки є сульфати морської води, які деякі бактерії використовують замість кисню як помічника в окисленні органіки.

● Є цікава версія, що море назвали Чорним через жахливі шторми, під час яких вода в морі темніє. Хоча, це буває дуже рідко.

● Чорне море омиває береги України, Румунії, Болгарії, Росії, Туреччини і Грузії.

● Найбільша глибина – 2 210 м.

● Площа Чорного моря – 422 000 км².

● У Чорне море впадають приблизно 15 річок, серед яких – Дунай і Дніпро.

● У Чорному морі мешкає всього 2 500 видів тварин, для порівняння в Середземному – приблизно 9 000 видів.

● У схемі течій Чорного моря виділяються два величезних замкнутих кругообіги з довжиною хвилі 350–400 км. На честь океанолога Миколи Кніповіча, який першим описав цю схему, її назвали «Окуляри Кніповіча».

● Єдиний різновид акул, який живе в Чорному морі – Катран. Вона боїться людини й тому рідко з’являється біля берегів. Єдину небезпеку для людей представляють спинні плавники акули, оснащені великими отруйними шипами.

● Морський дракончик – найнебезпечніша риба для людини в Чорному морі. Колючки спинного плавника морського дракончика і кришок на зябрах містять сильну отруту. Ще деяку небезпеку становить скат-хвостокол, що має отруйний шип на хвості. Його ще називають рибою-котом.

● На дні Чорного моря мешкають мідії, устриці й молюск-хижак Рапана, занесений кораблями з Далекого Сходу.

● Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають усього на кілька сантиметрів за сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20–25 сантиметрів за 100 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus