USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Раді вимагають викликати Шмигаля «на килим» за катастрофу з боргами населення

1 Березня 2021 21:54
Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги на сьогодні становить майже 80 мільярдів гривень, а до травня вона може зрости до 100 мільярдів. Така ситуація склалася через високі тарифи та бездіяльність уряду в питанні наведення ладу в сфері енергетики.

Про це під час погоджувальної ради в парламенті заявив співголова депутатської групи «Партія «ЗА Майбутнє» Віктор Бондар, передає ТСН.

«Це говорить про те, що люди просто неспроможні вже сплачувати. Заборгованість накопичуватиметься, і на кінець травня ми побачимо вже 100 мільярдів боргу», – наголосив Віктор Бондар.

Народний депутат назвав й інші кричущі факти. Зокрема, за його словами, заборгованість держпідприємства «Енергоринок» перед «Енергоатомом» сягає понад 24 млрд грн за «зеленими тарифами». Сумарний рівень заборгованості в системі «Нафтогазу», «Енергоатому» та «Енергоринку» – понад 150 мільярдів гривень.

При цьому уряд не демонструє бажання співпрацювати з парламентом, щоб виправити ситуацію та не надає аналітики парламентарям.

«Ми не бачимо ніякої послідовної логіки від уряду, що вони планують з цим робити. Ми говорили: дайте нам розгорнуту аналітику. Що відбувається в НАК «Нафтогаз України»? Яка реальна собівартість закупленого газу? Адже 70% блакитного палива, яке споживає Україна, – власного видобутку. Яка його собівартість? Хто є постачальниками? Чому сьогодні саме така ціна на газ, хоча аналітики запевняють, що її спокійно можна було знизити в 2-3 рази», – сказав Віктор Бондар.

Народний депутат запропонував викликати урядовців до парламенту та напрацювати рішення, які дозволили б вирішити проблеми в енергосфері.

«Давайте їх викликати, нехай нададуть нам всю необхідну інформацію, аналітику, яку ми запрошували. Проведемо тут спільне засідання, нараду і підготуємо рішення для того, щоб винести в зал. Зокрема, й кадрові, якщо це буде необхідно. А вся країна вже бачить, що кадрові рішення і щодо уряду, і щодо практично всіх міністрів вже давно назрівають», – зауважив Віктор Бондар.

При цьому, як зазначено на сайті партії «ЗА Майбутнє», першими кроками в наведенні ладу з тарифами має стати введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення та розширення програми субсидій для соціально незахищених верств.

Як заявив раніше народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця, в Україні назріває борговий колапс, який призведе до банкрутства теплопостачальників та зриву наступного опалювального сезону. І ключова причина цьому – штучно завищена ціна на газ, 80% якої формує державна компанія-монополіст за абсолютно невигідною для українців формулою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus