USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

10 червня: свята, події, факти. День морозива та перші кольорові фотографії

10 Червня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Всесвітній день морозива, День народження кулькової ручки, Всесвітній день ремісництва, Всесвітній день модерну і Міжнародний день геральдики.

В США святкують День спільноти анонімних алкоголіків, День трав і спецій, День чаю з льодом, у Киргизстані – День всенародного вшанування, в Японії – День годин, на Гаїті – День дітей, у Гвіані – День скасування рабства, у Молдові – День прикордонника, в Італії – День військово-морських сил, у Конго – День примирення, в Йорданії – День арабської армії, у Португалії – День Португалії.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Дмитро, Захар, Ігнатій, Іраклій, Макар, Микита, Павло.

Народилися:

Цього дня народилися американська кіноактриса Хетті Макденіел (стала першою володаркою «Оскара», врученого темношкірому артистові, – за роль у фільмі «Віднесені вітром»), український актор театру й кіно, легендарний ведучий програми «На добраніч, діти!» Петро Вескляров (Дід Панас), радянський учений-кардіолог, академік Євген Чазов, радянська естрадна співачка, виконавиця «Пісеньки про ведмедів» у фільмі «Кавказька полонянка» і «Помоги мне!» у фільмі «Діамантова рука» Аїда Ведищева (Іда Вайс), учасник партизанського руху на Волині Анатолій Бринський, український письменник і політик Василь Шкляр, італійський футболіст і тренер Карло Анчелотті, «посол доброї волі» СРСР, радянська школярка, яка у 1986 році відвідала США з «місією миру» у відповідь на візит Саманти Сміт, Катерина Личова, український журналіст і політик, народний депутат Андрій Шевченко.

Події

978 – Князь Володимир сів на київський престол.

1793 – У Парижі створили перший у світі публічний зоопарк.

1907 – Французькі інженери брати Люм’єр винайшли спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 – Пасажирський корабель «Славонія», що зазнав катастрофи біля Азорських островів, уперше у світі використав сигнал SOS.

1936 – У СРСР створена кіностудія «Союзмультфільм»

1943 – Угорець Ласло Біро винайшов кулькову ручку.

1964 – У Москві відкритий пам’ятник Тарасові Шевченку.

1967 – СРСР розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем (були відновлені лише в 1991).

1984 – Американці провели перше успішне випробування протиракетної системи в космосі.

2000 – Державної премії Росії у сфері кіномистецтва за фільм «Сибірський цирульник» визнані гідними Нікіта Міхалков, Рустам Ібрагімбеков, Едуард Артем’єв, Володимир Ільїн, Олег Меньшиков, Олексій Петренко.

2003 – Дует «Modern Talking» знову розпався.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus