USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

10 днів у Копенгагені: відпочити і не збанкрутіти

10 Липня 2015 19:00
Чому ви ще досі не побували в Копенгагені? Гадаєте, данська столиця вам не по кишені? Так, це місто справді одне з найдорожчих у Європі, але ми розкажемо вам, де й на чому можна заощадити не на шкоду враженням і комфорту.

Почнімо з візового питання. Для мандрівки в Данію вам підійде віза будь-якої з країн Шенгенської угоди, навіть національна. Якщо маєте польську шопінг візу, двері повітряного коридору «Польща-Данія» для вас відкриті в аеропорту «WarszawaModlin» - саме звідти відбуваються авіа-перельоти лоукост-авіакомпанії Ryanair.

Ціни на квитки – дуже демократичні й стартують від 250 гривень (близько 36 польських злотих). Ціна тим нижча, чим «незручніший» час вильоту і прильоту.

Нічні перельоти – найдешевші, тому, обравши такий варіант, будьте готові заночувати в аеропорту Копенгагена. З власного досвіду знаємо, що він не зачиняється на ніч, дуже комфортний, теплий і має достатньо зручних диванчиків для мандрівників, які чекають ранку в його стінах. З аеропорту в центр міста можна дістатися пішки (якихось 10 кілометрів) або муніципальним автобусом.

Як іще можна дістатися в Копенгаген? Поромом із польського Щеціна чи німецького Ростока – в Копенгаген або шведське Мальмьо. З Мальмьо в Копенгаген найпростіше доїхати автостопом через міст, який сполучає ці дві країни. Або цивілізовано – потягом.

Транспорт у Копенгагені дуже дорогий. Найдешевший одноразовий квиток стане вам у 80 гривень (24 данських крони). Це одна з причин, чому Копенгаген – одне з найвелосипедніших міст світу.
Пересуватися на двох колесах тут дуже комфортно й безпечно завдяки розвиненій мережі велодоріжок, які обладнані спеціальними світлофорами й відділені від автомобільної частини бордюром. Тому густонаселена європейська столиця справляє враження тихого провінційного містечка – ні вихлопів, ні ревіння моторів, лише рівномірний шепіт велопокришок і педалей.

Тому Мандросвіт однозначно рекомендує досліджувати Копенгаген велосипедами. Їх можна взяти на прокат на численних муніципальних парковках. Їх є 2 види: дорожчі – для їхнього використання потрібно зареєструватися онлайн і отримати код, дешевші – достатньо кинути монетку в автомат.

А можна одним хитрим пострілом убити двох уявних зайців. Йдеться про Couchsurfing– всесвітню мережу гостинності. Якщо ви – бюджетний мандрівник, то навіть хостели в Копенгагені вам, скоріш за все, будуть не по кишені. Ніч у найдешевшому з них стане вам у 25 євро. Тому мінімум за 3 тижні до запланованої мандрівки починайте шукати хостера.

Рекомендуємо розширити географію пошуків передмістями Копенгагена. Навіть якщо вдасться поселитися за 10 кілометрів від центру, велосипедом ви легко подолаєте цю відстань за 40 хвилин. І будьте готові надіслати мінімум 30, а то й 50 запитів – попит на безкоштовний диван у Копенгагені дуже великий. Ваш запит повинен мати суттєві творчі переваги. Без зайвої скромності розказуйте про те, що ваша мандрівка унікальна, що ви здійснюєте важливий проект, що ви чудовий гість, маєте безліч спільних із хостером інтересів і що обов’язково привезете йому український сувенір. Повірте, старання того варті.

Крім того, у вашого хостера, як у будь-якого копенгагенця, в коморі можуть стояти кілька гостьових велосипедів. Тож, постарайтеся написати хороший запит!

Харчування в Копенгагені виявилося не таким дорогим, як ми передбачали. Звісно, за легкий перекус у кафе ви заплатите мінімум 100 крон (більше 300 гривень). Тому супермаркети – наше все! Шукайте Netto– дешевий супермаркет, який є мало не на кожній вулиці міста. Ціни на продукти там приблизно як у Польщі, а фрукти й овочі навіть дешевші. Тому везти з собою їжу немає сенсу. Хіба що можна мати гречку, щоб пригощати нею хостерів.

Лайфхак #1 для дуже низькобюджетних мандрівників. Шукайте в парках міста безкоштовні театральні вистави чи міні-концерти. Після них зазвичай бувають фуршети для глядачів. Не соромтеся з’їсти канапку за процвітання данського сучасного мистецтва.

Лайфхак #2 зголоднілих і не сором’язливих мандрівників. Майже всі супермаркети міста приймають на переробку ПЕТ-пляшки, скляні пляшки та бляшані банки. Просто покладіть їх у спеціальний отвір машини, натисніть зелену кнопку й отримайте чек, яким можна оплатити покупки в цьому ж супермаркеті або просто обміняти його на гроші. Але згодиться лише тара данського виробництва, її ви розпізнаєте по спеціальномумаркуванню. Збір тари в Копенгагені – це цілий квест, у якому беруть участь не лише безхатьки та емігранти, а й пересічні містяни. Одна прогулянка парком – і ви заробили собі на вечерю.

Лайфхак #3 для дуже низькобюджетних і сміливих мандрівників. В розвинених, заможних країнах добре працює фріганізм – пошук придатних до споживання продуктів у сміттєвих контейнерах супермаркетів. Те, що в Україні продається як «другий сорт» або й за повною вартістю, в Європі складають у чисті баки. Досліджувати їх під покровом ночі – заняття продуктивне й захоплююче! Ви знайдете не лише безліч заморських смаколиків у непошкодженій упаковці, а й безкоштовні сувеніри додому.

До слова, про сувеніри - ми привезли з Копенгагена сім великих склянок, які познаходили просто на вулиці – хтось із них пив і просто залишив. Місцеві не дуже цінують такі дрібниці.

І, нарешті, найцікавіше – розваги. Розважитися в Копенгагені можна якісно й безкоштовно. Взагалі, це місто – одне з найпривітніших у Європі. Данці платять великі податки, за це отримують комфортне життя, яким не проти поділитися з гостями.

Де взяти безкоштовну мапу міста? В аеропорту, в музеях, в сувенірних крамницях, в туристичних офісах. Головний туристичний офіс знаходиться в будівлі Мерії Копенгагена – міській ратуші. Там ви можете також отримати будь-яку інформацію про дозвілля в столиці.
Почнімо з пляжів. Завдяки державним інвестиціям у поліпшення системи міської каналізації купатися в Копенгагені можна просто в центрі міста. На морських затоках обладнані кілька пляжів – IslandsBryggeHarbourBathта FisketorvetHarbourBath. А щоб поплавати в прохолодному навіть улітку Балтійському морі, доведеться їхати на південь міста у пошуках AmagerBeachабо на північ – у напрямку передмістя Klampenborg. Релаксуючи на тепленькому пісочку, ви ще й побачите Швецію по той бік протоки.
Парки Копенгагена – численні й безкоштовні. В них можна не лише поніжитися на м’якому зеленому килимі чи влаштувати пікнік, а й навіть помилуватися на слонів (парк Frederiksbergдотичний до Зоопарку, і на слоників можна подивитися безкоштовно) чи побачити сотні оленів та ланей, які вільно гуляють парком Dyrehavnу передмісті Klampenborg (це там, де пляж). Ботанічний сад Копенгагена також безкоштовний, у тому числі тропічна оранжерея.
Національні музеї Копенгагена всі безкоштовні завжди! А це, на хвилинку, Національний музей Данії, Національна галерея Данії, скансен-музей народної архітектури Данії (село Lyngby, 15 кілометрів від Копенгагена), Музей індустріалізації BredeWork(село Lyngby, 15 кілометрів від Копенгагена), Королівський арсенал.
Крім того, в Копенгагені можна вільно відвідати приватні колекції зі світовими іменами – Приватну збірку Давида (вільний вхід завжди), Музей Торвальдсена (безкоштовний по середах), Нову Гліптотеку Карлсберга (по вівторках). Також не забудьте про Музей пошти й телебачення (вільний вхід завжди) і Музей Копенгагена (безкоштовний по п’ятницях).
Безкоштовні екскурсії в Копенгагені – теж реальність. Відвідайте данський Парламент, попередньо записавшись в екскурсійну групу.
Сходіть у пішохідний кількагодинний тур містом від всесвітньої організації
FreeWalkingTour, цікаві й неординарні гіди якої розкриють вам секрети Копенгагена за пожертву в 10-20 крон. Такі пішохідні тури стартують щодня об 11:00 та 14:00 від сходів Мерії (CopenhagenCityHall), попередній запис не потрібен – просто підходьте до Мерії й шукайтежовту парасольку.


Крім того, компанія здійснює тури в знамените вільне місто Христіанія – автономне утворення на території Копенгагена, засноване хіпі в 70-х роках минулого століття. Збір учасників туру по п’ятницях, суботах і неділях о 16:00 на площі Hojbroбіля скульптури коня. Хоча, в Христіанію ви можете прогулятися й самі – знайдіть її на карті міста і вперед. Але дотримуйтеся правил: не фотографувати, не говорити телефоном, не бігати. Поспілкуйтеся з місцевими, вони привітні й позитивні. І, якщо що, то ми вам не казали, що в Христіанії можна спокійно купити cannabis.
А ще не забудьте сфотографувати скульптуру Ганса Крістіана Андерсена біля мерії, символ міста – бронзову Русалоньку на набережній біля парку Langelinie, та новітню бібліотеку «Чорний діамант» на набережній в центрі, неподалік пляжу IslandsBrygge.
Тепер ви знаєте, як цікаво й без зайвих витрат провести час у Копенгагені. Маєте додаткові питання про Копенгаген до Мандросвіту – не соромтеся ставити їх у коментарях.

До нових мандрівок!

Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
лучанка Показати IP 10 Липня 2015 19:21
дуже цікаво - копирсатись у смітнику, шукаючи харчі і відчувати себеповноцінним туристом! чи не краще мандрувати туди, де можна собі дозволити елементарні людські умови? екстрім "бомжування"...
Мандросвіт до лучанка Показати IP 13 Липня 2015 21:28
Це не "бомжування", а фріганізм. Погугліть різницю :) Хоча ні, не гугліть. Купуйте пакетний тур в Туреччину - і вперед, відчувати себе повноцінним туристом, продавлюючи шезлонг спітнілим тілом, обважілим від ол-інклюзівних наїдків та халявного алкоголю.
мандробомж до Мандросвіт Показати IP 4 Лютого 2019 16:34
жаба дусить що хтось собі може позволити а ви ні? є різний тип подорожей, але бути бомжом в європі то якось занадто. навіщо їхати тоді.
Васил Леонт Показати IP 10 Липня 2015 21:55
Не зловживайте власним образом, показуйте інших .
Мандросвіт до Васил Леонт Показати IP 13 Липня 2015 21:29
А чим ми вам не подобаємося? :)
Анатоль_ Показати IP 10 Липня 2015 22:53
Чудові фотки! Копенгаген то наша з панею Наталкою Семенівной заповітна мрія!
Мандросвіт до Анатоль_ Показати IP 13 Липня 2015 21:30
Дозвольте собі її здійснити!
L Показати IP 15 Липня 2015 08:41
Неправда.Національна віза Польщі не підійде для Данії , це до першого поліціянта.А якщо ще почнете дивитись по смітниках , там вас і затримають. Покарання мізерне ( відносно ). Але більше найближчих 3-5 років Шенгену вам не бачити.В візі є відомості про мотив видачі. Якщо службова - більше можливостей, якщо приватна - мусьть бути підтвердження до кого їдеш і куди і т.д.З цим жартувати а тим більше підбурювати до незовсім легального перебування в країні яка не відкривала Шенген візу неварто.І можливо треба знати собі ціну.Хочеш смітники - навіщо Данія , в нас теж нічого , можливо там смачніше.Мораль - нема грошей - сиди дома і дивись "Тревел".
Мандросвіт до L Показати IP 16 Липня 2015 16:41
Національна віза Польщі (навіть робоча) дає право перебування в усіх країнах зони Шенгену до 90 днів на півроку. Ну, якщо ви збираєтеся поводитись непристойно, порушувати громадський порядок, то поліціянти вас затримають незалежно від того, яка у вас віза. Щодо смітників - дивіться нашу відповідь до "лучанка". Або краще дивіться канал "Тревел" і продовжуйте спостерігати за тим, як пролітає ваше життя, поки ви на Волинських новинах повчаеєте інших, як треба жити :)
L Показати IP 5 Серпня 2015 10:33
А ви взагалі знаєте різницю між "Робочою візою" і туристичною.І які права дає робоча а які туристична.І які документи подаються на "Робочу візу" , які фірми мають право відкривати ці візи і т.д.А на рахунок " ....вчити життя" , ознайомтеся з законодавством Польщі, для початку, а потім "підставляйте" земляків і кажіть що можна по будь яких візах їздити по Європі.
Бомж Показати IP 4 Лютого 2019 16:31
Трошки перебор.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus