USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

10 листопада: свята, події, факти. Всесвітній день молоді та Міжнародний день вишивальниць

10 Листопада 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день молоді, Всесвітній день науки, Міжнародний день бухгалтерії, Всесвітній день кеатоконуса (складного захворювання очей), День незабудки, День телефонного коду, Міжнародний день їжака, Міжнародний день вишивальниць.

У США – Національний день ванільних кексів, День народження морської піхоти, у Данії, Франції та Латвії – День святого Мартіна, в Індонехії – День героїв, у Німечині – День пісні святого Мартіна, у Туреччині – День пам’яті Ататюрка, у Панамі – День призову до незалежності, в Аргентині – День традицій, День художника-мультиплікатора, у Перу – День шкільних бібліотек, у Бразилії – Національний день пшениці.

Православні віряни вшановують пам’ять святих апостолів Ераста, Олімпа, Родіона і тих, що з ними.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Аполлон, Борис, Георгій, Денис, Ераст, Єгор, Іван, Костянтин, Михайло, Нестор, Микола, Олександр, Олексій,Петро, Родіон, Серафим, Ян, Ганна, Ольга.

Народилися

10 листопада народилися німецький релігійний та громадський діяч Мартін Лютер, французький композитор Франсуа Куперен, англо-ірландський письменник, поет і драматург Олівер Голдсміт, визначний німецький поет, філософ, історик і драматург Йоганн Фрідріх Шиллер, український геолог, мінералог, біолог Григорій Разумовський, фінський композитор Мартін Вегеліус, авіаконструктори Андрій Туполєв та Джон Кнудсен Нортроп, англійський актор Річард Бартон, італійський композитор, аранжувальник, диригент Енніо Морріконе, американський кіноактор Рой Шнайдер, англійський письменник-лібретист Тім Райс, український джазмен Олексій Коган, ірландський автогонщик Едді Ірвайн, український піаніст Павло Ігнатьєв, американська кіноакторка Бріттані Мерфі, американська акторка Зої Дойч, український футболіст Юрій Вакулко, американська акторка Маккензі Фой.

Події

1663 – укладено Батуринські статті.

1723 – за наказом імператора Петра І в Санкт-Петербурзі заарештовано Павла Полуботка, чернігівського полковника, наказного гетьмана Лівобережної України (1722-1724). Його було ув'язнено в Петропавлівській фортеці, де він і помер.

1764 – Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Гетьманщині президенту Малоросійської колегії Петру Рум'янцеву.

1926 – у Берліні відкрито Український науковий інститут.

1928 – у Києві відкрито будинок-музей Тараса Шевченка.

1948 – вийшов Указ Президії ВР РРФСР «О выделении города Севастополя в самостоятельный административно-хозяйственный центр». Згодом в поточних документах СРСР Севастополь (разом з Кримською областю) став частиною УРСР, зокрема вся його адміністративна, господарча та партійна ланка підпорядковувалися Сімферополю та Києву.

1975 – Генеральна Асамблея ООН прирівняла сіонізм до расизму (це рішення було відкликано 16 грудня 1991 року).

1992 – російські війська ввійшли в Інгушетію.

1993 – група сектантів «Білого братства», очолювана Мариною Цвигун (Марія Деві Христос) та Юрієм Кривоноговим (Іоанн Свамі), проголосила «кінець світу» та захопила київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності «Білого братства» та викликало низку самогубств прихильників секти в Україні та країнах СНД.

1993 – в Україні заборонено всі воєнізовані недержавні організації.

1994 – Ірак визнав незалежність Кувейту.

2004 – Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87%), Віктор Янукович – 10 969 579 голосів (39,32%). Другий тур голосувань призначено на 21 листопада 2004.

2004 – вийшов Firefox 1.0.

2009 – запущено перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС (він видав перший струм в Об'єднану енергосистему України).

2022 – 131-й окремий розвідувальний батальйон Збройних сил України звільнив місто Снігурівку від російських окупантів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus