USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

10 основних нюансів безвізового режиму

12 Травня 2017 07:00
Рада міністрів Євросоюзу 11 травня у Брюсселі схвалила остаточне рішення про надання Україні безвізового режиму, який запрацює в червні.

Рішення Ради ЄС про запровадження безвізового режиму з Україною вже опубліковано на офіційному сайті. Що характерно, для пришвидшення процедури рішення схвалила Рада міністрів сільського господарства та риболовлі. У Брюсселі вирішили не чекати зустрічі профільної Ради міністрів внутрішніх справ.

Тепер угоди має затвердити президент Європарламенту Антоніо Таяні та посол головуючої в ЄС Мальти. Відповідно до прогнозів, це повинно статися 17 травня. А на практиці безвізовий режим має запрацювати вже з 11 червня.

Портал Еспресо дає відповіді на 10 головних питань про те, як працюватиме безвізовий режим.

1. Шенген і не шенген

Дія безвізу розповсюджується на країни, які підписали Шенгенську угоду. Це 22 з 28 країн-членів ЄС. Але безвізовий режим не діятиме у Великій Британії та Ірландії (обидві не підписали Шенгенську угоду).

Також матимемо право їздити до країн, які не є членами ЄС, але до угоди долучились. Це Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Також безвізовий режим розповсюджується на країни ЄС, які не входять у Шенгенську зону, але зобов'язалися підтримувати Шенгенське законодавство. Це Румунія, Болгарія, Хорватія і Кіпр.

2. Біометричний паспорт

Для безвізової поїздки потрібно оформити біометричний паспорт. Старий паспорт можна лишити. Якщо в ньому є мультивіза - нею можна користуватися.

У випадку, якщо біометричного паспорта немає, потрібно як і раніше отримувати візу. А от вклеїти візу і біометричний паспорт не вдасться - їх просто не прийматимуть у консульствах і візових центрах.

3. Правило 90/180

Безвіз розповсюджується лише на короткострокові поїздки. Він надає право на перебування в ЄС протягом 90 днів у проміжку 180 днів. Простіше кажучи, українці мають право перебувати в країнах ЄС кожні півроку по 90 днів.

Перевищення дозволеного строку перебування може стати причиною внесення до "чорного списку" осіб, яким заборонено в’їзд до країн Шенгену та депортації. Перевірити, чи не перевищуєте ви термін перебування, існують "шенгенські калькулятори", навіть українською мовою.

4. Не для роботи

Для того, щоб поїхати працювати чи вчитися у країни ЄС потрібно, як і раніше, оформити відповідну довгострокову візу. Якщо ви будете працювати й отримувати за це гроші, це стане приводом для депортації.

5. Чи можуть завернути на кордоні

Європейські прикордонники в принципі можуть відмовити у в'їзді, якщо вбачатимуть на це підстави. Так само, як вони це роблять і зараз, коли в паспорті є шенгенська віза. Бо вона одна ще не гарантує в'їзду. Наприклад, прикордонник може відмовити, якщо сумнівається, що ви дійсно їдете милуватися старовинними вуличками Праги, а не підзаробити на сезонних роботах.

Звісно, менше підозр викликатиме людина, в якої у паспорті вже будуть відмітки про перетин кордону. Тому перед поїздкою потрібно подбати про певні документи та виписки, які зможуть переконати прикордонника, що ви не шахрай, а чесна людина. Проте для початку згадаємо про ті документи та довідки, які вам більше не знадобляться.

6. Що не потрібно брати на кордон

Безвіз значно спрощує поїздки. Зокрема, не потрібна виписка з податкової про ваші доходи за півроку - таку досі вимагали, якщо ви не оформлювали шенгенську візу більше трьох років. Не потрібні довідка з роботи, виписка з банку про рух коштів на рахунку та інші "справки з ЖЕКу".

7. Довести мету поїздки

Прикордонник може поцікавитись метою поїздки. Тож варто мати на руках зворотний квиток (на літак, потяг, автобус). Вам можуть відмовити у в'їзді, якщо дата на зворотному квитку свідчить, що ви порушите правило 90/180.

Коли подорожуєте на авто, то зворотний квиток він не потрібен. Але знадобиться "зелена карта" - поліс страхування цивільної відповідальності власника автомобільного транспорту.

Також будьте готові розповісти про маршрут своєї поїздки і де плануєте жити. Прикордонник може запитати бронь готелю (достатньо роздруківки, яка підтверджує бронь, наприклад, з Booking або Airbnb). Якщо їдете до друзів або родичів - бажано мати електронного листа із запрошенням. Що важливо, запрошення потрібне у довільній формі, а не оформлене за старим "візовим" зразком.

8. Скільки грошей брати

Важливий момент - прикордонник може попросити підтвердити платоспроможність. Можна везти готівку, але набагато зручніше тримати кошти на картці і пред'явити її прикордоннику. Він може попросити підтвердити наявність коштів на картці.

Це можна зробити, роздрукувавши чек з банкомату в зоні прикордонного контролю, через інтернет-банкінг або через телефонний дзвінок. Останній варіант незручний, бо вимагає дзвінка в роумінгу плюс не забуваймо про мовний бар'єр.

Як пише сайт ініціативи, яка давно займається проблемою безвізу "Відкрий Європу", можна везти із собою чек з банкомату або інший підтверджуючий документ. Але це за бажанням - прикордонник не має права відмовити у в'їзді лише з тієї причини, що у вас немає паперу з печаткою банку. Вибір документа, що підтверджує наявність коштів, залишається за вами.

До речі, у кожній країні своя середня добова норма необхідних коштів на одну особу. У Німеччині, наприклад, 45 євро на добу, а у Франції - 65 євро. Проте ці цифри досить умовні й залежать від багатьох обставин. Наприклад, сума для в'їзду до деяких країн зменшується, якщо попередньо заброньовано житло.

9. Страховка - брати чи ні

Взагалі то відсутність полісу медичного страхування не входить до переліку причин, через які прикордонник може відмовити у в'їзді. Проте, як пише сайт "Відкрий Європу", попросити її можуть.

Наприклад, щоб пересвідчитись, що ви фінансово спроможна людина. Та й взагалі, поліси відносно недорогі - принаймні, порівняно з сумою, якщо у випадку чого доведеться витратити на лікування.

10. Чи можуть в України відібрати безвіз

Так, можуть. Це, зокрема, передбачає і введений механізм призупинки. Процедуру до України застосують у випадку, якщо буде спостерігатися велика кількість порушень правил безвізових поїздок. Як показує приклад Молдови, на практиці бажаючих його порушувати набирається небагато.

Проте, кожному українцю варто пам'ятати, що від його особистої поведінки й дотримання правил залежить доля безвізу для цілої країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лопатою по ваті Показати IP 12 Травня 2017 08:03
Крок до цивілізації, який нам так треба. Ілюзій звичайно не потрібно, але це дуже гарний крок і позитивне зрушення. Доречі, за статистикою, 70% населення бамбаса взагалі не було за межами області, а перші виїзди в них були на антимайдан у Київ. Нічого не бачили, не чули, тому й такі недорозвинуті ... Хоча коллаборантів-зрадників з них виховували з молоком матері, "за родіну_лять і за сраліна". Україна на вірному, хоч і не простому, і не легкому шляху.
Погонщик селюков до Лопатою по ваті Показати IP 12 Травня 2017 12:08
" Крок до цивілізації, "... Сия речь нецивилизованного селюка - ну хоть сейчас допустят до цивилизации (как до корыта счастья). А до сих пор ходил нецивилизованный? Раньше под Австро-Венгрией, под Польшей, затем фашистской германией была цивилизация. Но пришли Советы понастроили школ, заводов - и отобрали цивилизацию... А теперь у тебя появился шанс чудесного превращения из Г.ВНА в КОНХВЕТКУ! Только не забудь в Польше за вышиванку и в табло заполучить можно, отцивилизуют тебя по полной, БУДУЩИЙ ЦИВИЛИЗОВАННЫЙ ЕВРОПЕЕЦ.
упс до Погонщик селюков Показати IP 12 Травня 2017 15:28
Пришли совєти откуда? З урала? І безкоштовно, і самі все побудували? А український народ нічо неробив??? І з україни кацапи хліб, газ, ліс, метал, і інше не вивозили?а людей не вивозили в лагеря на безплатну роботу щоб хоть якось освоїти срані болота сибіру???!!! Да якби небуло довбаних совєтів-в сто раз би ліпше жили тепер, і не булаб зіпсована нація такими уродами...
Лопатою по ваті до Погонщик селюков Показати IP 12 Травня 2017 17:05
Очень рад, что с земли мордора отписался кто то, или что то. Рад, что скрепные слуги кадырова могут отписаться в интернете, надеюсь петухов с г*вна слепил и чечня-круто прокричал, и отпросился у бородатого хозяина Аслана. Да, и по сути твоего выс*ра, - ну не могу я щитать цивилизованными людей, которые за последние тридцать лет розвязали минимум четыре войны. Не могуя щитать даже лююдьми тех кто для оправдывания невинной крови придумывает байки про роспятых мальчиков, и сам же верит в них. НЕ МОГУ Я ЩИТАТЬ ЦИВИЛИЗОВАННЫМИ ЛЮДЕЙ, КОТОРЫЕ "ГОТОВЫ ПОВТОРИТЬ ВТОРУЮ МИРОВУЮ ВОЙНУ". НЕ ЩИТАЮ ДАЖЕ ЗА ЛЮДЕЙ РОССИЯН, - ЛЖЕЦОВ, УБИЙЦ И ВОРИШЕК !!! Украине с мордором не по пути, и безвиз это именно шаг от мордора в сторону цивилизации.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus