USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

10 причин, чому вулицю Ярощука варто перейменувати на Сергія Тимошенка

3 Жовтня 2016 09:00
В рамках декомунізації в Луцьку готуються перейменувати 19 вулиць. У цьому списку є вулиця названа іменем місцевого комуніста – Юхима Ярощука. Хоча постать у літніх людей викликає гарні спогади, вулицю доведеться перейменувати. Пропонуємо десять причин, чому перейменування на честь Сергія Тимошенка – доречне і позитивне.

Найважливіша причина – Закон України. Юхим Ярощук працював секретарем Рожищенського районного комітету КП(б)У Волинської області. Згідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів…» вулиця на честь секретаря райкому є символом комуністичного тоталітарного режиму, а отже заборонена та має бути перейменована. Тому облишмо Ярощука, та з’ясуймо, чому варто перейменувати вулицю на Тимошенка.

Імідж. Нині імена Хмельницький, Грушевський, Винниченко стали брендами української культури, вони вражають та надихають. Таким є ім’я архітектора та державного діяча Сергія Тимошенка – співзасновника українського модерну – національного стилю в архітектурі. Вважають, що архітектура – це візитівка нації, по ній судять про велич народу. Сергій Тимошенко залишив нам те, чим можна пишатися – вишукані споруди від Кубані до Львова. Загалом же 400 його проектів від Кавказу до Америки втілено в життя: житлові та адмінбудівлі, церкви, курорти, навіть ціле робітниче місто.

Тимошенко – герой. Він пройшов Другий зимовий похід Армії УНР по тилам більшовиків до останнього бою. Ще студентом брав участь у громадському житті, демонстраціях, його мало не вбили російські шовіністи, але він вижив, видужав та зробив блискучу кар’єру: в архітектурі та політиці. Був провідним українським громадським діячем на Харківщині, обраний членом Центральної Ради, міністром шляхів УНР. Нагороджений Хрестом Симона Петлюри.

Жив і працював саме на цій вулиці. Після поразки визвольних змагань емігрував спочатку до Галичини, потім Чехії, а у 1930 році приїхав до Луцька – столиці Волинського воєводства у складі Польщі. У 1934 році він збудував на нашій вулиці будинок за власним проектом (№16), де жив та працював до початку Другої світової.

Розвивав Волинь. Тут архітектор побудував понад 40 споруд (Серед них низка житлових будинків у Луцьку, церква у селах Прилуцьке, Бронники тощо). Головував у Волинському Українському об'єднанні – політичній партії, Товаристві ім. Петра Могили – релігійній організації, що займалась просвітництвом. С. Тимошенко обирався до польських сейму та сенату, виступав за порозуміння між двома народами. Його оригінальні проекти церков в українських традиціях зламали столітню традицію русифікації сакральної архітектури на Волині.
Музей волинської ікони. Музей, що зберігає унікальні християнські святині, знаходиться на вулиці Ярощука – представника тієї політичної сили, що ікони та храми нищила. Тому назва на честь архітектора, який розвивав християнське життя та сакральне мистецтво більш підходяща.

Замість польської та російської назв. За часів Російської імперії вулиця називалась Сільською, за Польщі стала Матейка. Повертати чуже чи надати українську назву? Гадаємо, що українська - пріоритетна.

Вулиці пасуватиме нова назва. Понад 20 років тому вона починалась від будівлі, де знаходився обком Компартії і назва на честь комуніста відповідала тій дійсності. Нині у цьому приміщенні Волинський університет, а вулиця зберегла історичний шарм – маленьку історію архітектури. Тут є волинська садиба XVIII століття, шляхетські особняки в еклектичному стилі, суворий, але з вишуканими пропорціями функціоналізм (один з будинків звів С. Тимошенко), навіть збереглось кілька народних побілених хат. Отож ім’я архітектора для вулиці, де стільки різної і цікавої архітектури виглядає доречним.
Ювілей. Цього року у Луцьку відзначили 135-ту річницю від дня народження Сергія Тимошенка. З цієї нагоди на будинку архітектора можна побачити туристичну інформаційну таблицю до підготовки якої долучився й автор статті. Ідею перейменувати вулицю на честь видатного українця ще минулоріч висловлював начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Петро Троневич. Сергій Тимошенко, без сумніву, заслуговує на такий подарунок до ювілею. Ця вулиця нерозривно пов'язана з його долею та увібрала дух епохи, в якій той жив.

Майбутнє. Як корабель назвеш, так він і попливе. Вірю, що назва на честь Сергія Тимошенка створює простір для нових ідей в культурі, туризмі, благоустрої. У перспективі, в його будинку можна відкрити музей українського модерну, життя і творчості великого майстра, будуть відбуватися освітні та мистецькі події. Можливо, громадськість, влада та власники підтримають ідею збереження особняка під номером 12 на цій вулиці і створення тут музею історії міста Луцька. У нас досі немає місця, де можна представити багатюще минуле 931-літнього міста… і там точно пом’януть Юхима Ярощука. Музеї – це робочі місця – туристи – інвестиції – краще місто.

Богдан ВОРОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 45
? Показати IP 3 Жовтня 2016 09:27
А чи не варто запитати людей,народ краще хнає хто герой а хто кат ?
віто до ? Показати IP 3 Жовтня 2016 12:50
а коли назвали вулицю іменем Ярощука, у людей питали? Людям, що живуть на тій вулиці, як раз, все одно.
Андрій до віто Показати IP 4 Жовтня 2016 16:16
Я в шоці, який тут совок. Про Ярощука нічого не знають, а оди йому співають. Наш Волинський СТАЛІН!
Лучанка Показати IP 3 Жовтня 2016 10:18
Про роль Ю.Ярощука в житті Волині - суцільна брехня!! Це був голова облвиконокому, при якому Волинь особливо активно розвивалась в післявоєнні роки і його роль в цьому - надзвичайна!! Для того, щоб надати імя С.Тимошенка якійсь вулиці Луцька - море підходящих з іменами Будівельників (поряд з вул.Ярощука!), Виноградних та ряд інших!! Спитайте людей, а потім "декомунізуйте"!!
Лучанин до Лучанка Показати IP 4 Жовтня 2016 05:16
Так там же нема нічого про Ярощука, вам же написано - закон є закон. Все одно змінять.
Андрій до Лучанка Показати IP 4 Жовтня 2016 16:15
Лучанка, ти про Ярощука знаєш тільки з розповідей старих комуняк і книжки, яку написав комуняка. А що він був за фрукт - найкраще можна дізнатися в архів СБУ.
Анонім до Андрій Показати IP 4 Жовтня 2016 21:51
І який же він був "фрукт"? Може розкажеш, послідувач вятровича?!!
Народ Показати IP 3 Жовтня 2016 10:38
Є ще одинадцята причина. Стаття надрукована сьогодні - 3 жовтня. А це - Всесвітній день архітектора .
декомунізація Показати IP 3 Жовтня 2016 10:52
Є маршал тимошенко є хитра юля тимошенко а цей третій
Анонім до декомунізація Показати IP 3 Жовтня 2016 12:14
Така фігня з влицею Федорова. Декомунізматори недослідили, що вона названа на честь друкая. Це говорит про зашореність цих декомунізматорів і недовіру до їхніх пропозицій.
Олена Показати IP 3 Жовтня 2016 11:19
Богдане, Ваші аргументи виглядають так - хочу щоб вулиця Тимошенка конче була замість Ярощука і все тут. Відкладіть усі справи і вивчіть питання Ярощука. Можливо це зніме запал. Якби усі комуністи були як Ярощук то Україна не копирсалась так довго в багні
Лучанин до Олена Показати IP 4 Жовтня 2016 05:22
Я теж хочу, щоб ім'я комуніста зникло з топоніміки мого міста. Був такий видатний німецький економіст Хялмар Шахт, але він працював на посаді голови рейхсбанку в нацистській Німеччині. Він розбудував фінансову міць Німеччини, але ніхто не додумається зараз його іменем називати вулиці, бо він заплямував себе тим, що був частиною тоталітарної системи.
ангст Показати IP 3 Жовтня 2016 11:20
В назві законопроекту помилка. Не декомунізація, а дибілізація.
Агнст безмізкий до ангст Показати IP 4 Жовтня 2016 16:13
У твоїй освіті є помилка. Декомунізація - денацифікація. Це найкраще, що визнано в Європі.
в ім'я правди Показати IP 3 Жовтня 2016 11:23
фігури рівноцінні, а просування декомунізаторами Тимошенка при всіх симпатіях до нього похоже на глупу впертість. Іменем Тимошенка можна назвати любу іншу вулицю, бо він як і Ярощук має масштаб всієї Волині
Лік Показати IP 3 Жовтня 2016 12:10
Ярощук жив на цій вулиці. Ярощук восстановив велику Волинську область. Від якого імені хочуть позбавитии нашу ментальність так звані декомунізматори: В основі прізвища Ярощук лежить старослов'янське ім'я Ярош, яке являється похідним від декількох церковних імен. Ім'я Ярош - це українська коротка форма канонічного чоловічого імені Иерофей. Дане ім'я має давньогрецьке походження (від «hieros» - «священний» - і «theos» - «бог») і означає буквально «освячений богом». Оскільки сімейне ім'я було утворено за допомогою типово поліського фамільного суфікса «-ук», то це дає точну вказівку на місце проживання перших носіїв прізвища. Таким чином, предок роду Ярощук був вихідцем з Полісся - історично сформованого регіону на півночі України.
Лучанин до Лік Показати IP 4 Жовтня 2016 05:15
От загнув, пи.дюк.
житель Показати IP 3 Жовтня 2016 14:05
Шановні декомунізатори. Зробіть для Волині стільки, як зробив Ярощук і тоді щось патякайте. Його пам"ятають люди, а от чи вас будуть пам"ятати- великий знак питання.
Луцький паца до житель Показати IP 4 Жовтня 2016 19:30
За твоєю логікою треба пам'ятник Сталіну поставити замість Шевченка - він же приєднав Волинь до УРСР, до України.
Клава Показати IP 3 Жовтня 2016 14:32
Бог не фраєр, він усе бачить - готуйтеся декомунізатори ....
Зек до Клава Показати IP 4 Жовтня 2016 19:27
Привид комунізму бродить по Європі! Бійтеся панівні класи, пролетарям нема чого втрачати окрім їх кайданів. Тихо сиди контра, ми нє в савкє, тут незалежна Україна!
Сусід Показати IP 3 Жовтня 2016 16:30
Самий комуніст був Суворов. А по темі, краще радянський асфальт у дворах декомунізуйте
ЛУЧАНКА Показати IP 3 Жовтня 2016 16:59
Пане Богдане, прочитайте книжку "ЮХИМ ЯРОЩУК: людина, громадянин, державний діяч" і тоді вам стане зрозуміло, а чи варто перейменовувати вулицю.
Лучанин до ЛУЧАНКА Показати IP 4 Жовтня 2016 05:25
А це нічо, шо автор етой кнігі - члєн КПРС?
Освітянин Показати IP 3 Жовтня 2016 17:38
Скільки яду у коментарях))) від старого сміття треба позбавлятись,а особливо від комуністичного з їхніми нав"язуваними ідеями, партіями й "святим сталіном"... Все і всі тоді були з антиукраїнською мораллю та молились на московію, працювали за її вказівками, вчились і що тут приховувати,були рабами для неї... Тому, варто внести вже давно,до назв вулиць, наших українських видатних постатей,які багато чого зробили доброго на своїй рідній землі та заслуговують на таку винагороду. А розповівши своїм нащадкам, коротеньку біографію про них, ми поселемо в їхні серця гордість за Україну та приклад до наслідування українськими героями.А цим застарілим пострадянским жителям нашого славетного міста Луцька, раджу змиритись з цим, адже деградація у якій ви зараз перебуваєте лікується тільки книжками та походами у бібліотеки.
Анонім до Освітянин Показати IP 3 Жовтня 2016 19:01
Упаси, Господь, наших дітей від таких "освітян"!!!
до лучанка Показати IP 3 Жовтня 2016 18:15
"пан" богдан навтіь газет не читає! А Ви пропонуєте цілу книгу! це просто не реально!
авен Показати IP 3 Жовтня 2016 21:36
Жодного пристойного коментаря. Таке враження, що навкруги одні д-біли, навчені в школі сякої-такої грамоти.
Лучанин до авен Показати IP 4 Жовтня 2016 05:26
По коментарях можна робити перепис ностальгуючих за совком в місті))
Гарний Показати IP 4 Жовтня 2016 09:08
Автор статті можливо був піонером, або комсомольцем, а хтось із його батьків точно комуністом і перебував у передових лавах будівників комунізму. Правильно говорять наша біда д*раки та дороги. Історію шановний треба вивчати , а не переписувати. Слаіва Україні!
Калігула Показати IP 4 Жовтня 2016 09:34
Більш дурацьких 10 причин придумати не можна. Та по кожній вулиці можливо нарахувати купу причин для перейменування.Наприклад сто років назад вона називалась по іншому, або 20 років наза на ній жив видатний гінеколог Попкін, проходив шлях із варяг у греки та т.п. Досить випендрюватись, оставте ве як було. Коли до влади приходять особи які не знають що робити вони починають перейменовувати вулиці, оптимізувати кадри- скорочуючиїх а потім розширюючи, проводити нікому непотрібні реформи, а під цей шумок набивають собі кішені- д...ли!
Кусто Показати IP 4 Жовтня 2016 11:44
Ярощук був головою облради, зараз Палиця теж голова облради. Чому не висловлює свою думку з приводу цієї дурної ініціації. Він мислить раціонально, діє адекватно, думаю в цій ситуації він має оприлюднити свою думку. Я був ще школярем як ховали Юхима Ярощука і памятаю цей багатотисячний натовп людей якій супроводжував процесію через усе місто. Це була найвища народна оцінка його заслуг.! Це мають усвідоміти "правдолюби" які намагаються турбувати його світлу память.
Пусто до Кусто Показати IP 4 Жовтня 2016 16:17
Прочитай хоч Вікіпедію, а тоді пиши
Андрій Показати IP 4 Жовтня 2016 16:11
Я в шоці скільки комуняцьких тролів тут набігло. В статті не про Ярощука, а про Тимошенка. Вам же там написали, дурненькі, шо по закону декомунізують, а не того шо камута захатєлась!
Кусто до Пусто Показати IP 4 Жовтня 2016 16:34
Крім Вікіпедії видно більше нічого не читаєш- академік ! Тому так і живемо що навкруги одні ві-п*діки!
Пусто до Кусто до Кусто до Пусто Показати IP 4 Жовтня 2016 19:25
Луш*ене, якби ти прочитав Вікіпедію ти би зовидів своїми сліпими баньками, шо твій комуніст напрацював достатньо шоби буть декомунізованим. Якшо у тебе проблєми з головой, давай їдь у Липини - поможуть, а якшо ностальгія - чємадан вакзал расія.
Волиняка Показати IP 4 Жовтня 2016 16:37
А я за Тимошенка, бо він реально крутий. А з комуністичним минулим треба прощатися. Хотя зараз половина влади - колишні комсомольці :)))
Анонім до Волиняка Показати IP 4 Жовтня 2016 21:57
Круті бувають лише варені яйця, але тобі до цього ще дуже далеко!!
Кусто до Пусто Показати IP 5 Жовтня 2016 10:14
Видно і в голові в тебе пусто та і з граматикою не дружиш, краще помовчи будеш виглядати розумним. А коли свербить язик сходи на вулицю Ярощука, поговори з людьми які там живуть, можливо вони тобі його вкоротять, а заодно дадуть по шиї.
Андрій Бондарчук, на Показати IP 5 Жовтня 2016 18:41
НАВІТЬ ДОБРА ПАМ'ЯТЬ ПОТРЕБУЄ ЗАХИСТУ Стільки, як за 16 років зробив для рідної Волині Юхим Ярощук, не зробив жоден з керівників області. Саме в цей післявоєнний період формувався економічний, промисловий, будівельний, освітній, культурний, охороноздоровчий, спортивний потенціал області, розпочалась її газифікація. Луцьк набув рис обласного центру, а ми уникли загрози будівництва на оз. Світязь атомного монстра. Юхим Ярощук – корінний волинянин з с. Сереховичі Старовижівського району. З дитячих років круглий сирота. Вчитись йому допомагали люди і о. Миколай Коровицький. Самостійно, завдяки розуму, таланту з рядового сільського вчителя він доріс до начальника облвно, потім – голови облвиконкому, очолював цей самоврядний орган до самої смерті, помер від тяжкої хвороби в 49 літ. А облвиконком тоді був головною робочою конячкою. Нині Б. Ворон та його однодумці, молоді люди з революційним блиском та полум’яними філіппіками на кшталт більшовицьких, наполегливо хочуть перейменувати вулицю, що носить ім’я нашого земляка. Хіба не нагадує це почерк комсомольців 20-х років? Серед отих «10 причин», про які пише п. Ворон, нема жодної логічно аргументованої. Хіба Закон про декомунізацію з багатьма вадами. Та навіть поганий закон його виконавці мали б знати, що в ньому окрім букви, є і дух. А бездумне виконання йде лише на шкоду. Ярощук не був партійним діячем, він очолював обласну раду, орган самоврядування, який діє і тепер, як і посада голови. Нема доказів його атеїстичних дій, це я знаю, бо «перелопатив», готуючи книгу про нього, масу матеріалів. Є якраз докази протилежні. Вилучити його ім’я з історії Волині – значить розписатися у волинській меншовартості, погодитись з тим, що за всю післявоєнну історію область не мала достойного керівника – волинянина. До речі, навіть у наш час багато установ, вулиць носять імена колишніх комуністів, немало їх було серед засновників Руху, а в часи незалежності обіймали високі посади, були і є нагороджені. Чомусь п. Ворон знайшов у біографії Ярощука «серйозний» факт: він був секретарем Рожищенського райкому партії. Так, був. Кілька місяців. Цього вимагала кадрова політика: кандидат на керівника господарської чи самоврядної установи повинен був хоч короткий час побути в іпостасі якогось партійного чиновника. А от те, що Ярощук був 16 років головою облвиконкому п. Ворон «не помітив». Яка прикрість! А була це, окрім всього, високоосвічена, талановита, багата інтелектом людина, доступна для простих людей – гарний приклад для нинішніх керівників, а мій захист його абсолютно не продиктований нашим земляцтвом. Просто я знаю його більше інших, бо вивчав величезний архівний матеріал, спілкувався з багатьма людьми, які працювали з ним, які його добре знали, яким він допоміг. Про все це я сказав у своїй книзі «ЮХИМ ЯРОЩУК: людина, громадянин, державний діяч». Добра пам’ять про нього живе в серцях багатьох волинян. Я абсолютно не проти, аби одна з вулиць називалась іменем заслуженої людини Сергія Тимошенка. Треба повертати з історії забуті імена. В Луцьку є кілька будинків, до проектування яких долучився Тимошенко, є будинок, де він жив. Ось на цьому будинку встановити пам’ятну дошку, а його іменем назвати будь-яку із 18-ти Чим цей варіант не підходить? Але ж декомунізаційна сверблячка декому не дає спокою. Якраз їм нагадаю аксіому: історія не буває однотонною. А вони бачать минулу лише чорною. І пора їм вже перейти від слів до діла: порушити питання, щоб перенести Рівненську АЕС на світязькі береги і негайно почати трощити дощенту все, що створене за час керівництва областю Ю. Ярощуком. Щоправда, на це не вистачить людського життя. Бо зробив він і справді дуже багато корисного і для вас, молоді й нетерпеливі.
Лучанин до Андрій Бондарчук, на Показати IP 6 Жовтня 2016 21:53
Хе-хе, ця любов до Ярощука нагадує любов до Сталіна. Юність, зеленіють каштани, світяться ліхтарі, тихі вулички без набридливої реклами. Ти собі живеш тихенько як обиватель, працюєш, копиш на ощадкнижку, гуляєш вечором по затишному місту, в парку чуть звуки вальса, все вирішено і відомо наперед, дім-робота-могила. За твоє майбутнє подбає далекозора і мудра партія та місцевий актив на чолі з товаришем Ярощуком. Халява кончілась, патеранлісти вшиві.
Валентина Показати IP 7 Жовтня 2016 19:49
Лучанине! Соромно читати такий закид на адресу Андрія Бондарчука - людини, яка повернула Волині історію Луцького братства, на власні кошти створила у місті музей. Якби кожен народний депутат зробив те, що зробив і робить Андрій Бондарчук, жили ми б уже в іншій державі.
Петро Столярчук Показати IP 9 Жовтня 2016 23:04
Однозначно за зміну назви вулиці!
Петро Столярчук Показати IP 9 Жовтня 2016 23:05
За перейменування!
Товариш Показати IP 14 Червня 2023 15:00
Соромно читати думки лжепатріотів які нічого в житті не побудували і не побудують. Напишіть що ви зробили за 30 років що побудували. Нічого. У вас вистачае фантазіі лише на перейменування .ВИ до сьогодні не можете розвалити те що зроблено нашими батьками. У вас немае жодних підстав давати комусь оцінку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus