USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

10 волинян захворіли хворобою Лайма від укусу кліща

13 Липня 2018 11:58
У поточному році на Волині зареєстровано 10 випадків кліщового лаймбореліозу та 3 – кліщового вірусного енцефаліту (останні спричинені укусами кліщів на території Старовижівського та Ратнівського районів).

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі.

Для цих інфекцій властиві ускладнення, в першу чергу неврологічного характеру. Якщо для лаймбореліозу характерний відносно легкий перебіг та незначні ускладнення, тоді, як найбільшу небезпеку та важкість ускладнень дає саме кліщовий вірусний енцефаліт.

За даними МОЗ України, протягом останніх 10 років в нашій державі зареєстровано майже 70 випадків захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (з них до 70% — виявляється на території нашої області). Адже на Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту на території Ратнівського району (де виявляється майже 90% всіх захворілих по області). Крім того, поодинокі випадки реєструвались: у Ковельському, К.Каширському, Старовижівському, Луцькому районах та м. Луцьку (всі у 2006 році); Шацькому (у 2009 — 2010 роках); В.Волинському (у 2012 році) та Ківерцівському (у 2006, 2016 — 2017 роках) районах.

Ефективний захід профілактики кліщового енцефаліту – щеплення, але через відсутність вакцини в Україні, останні не проводяться з 2009року.

У групі ризику щодо небезпеки кліщового енцефаліту, перебувають: відпочиваючі на природі, дачники та особи, які за фахом вимушені працювати на небезпечних щодо енцефаліту територіях (працівники лісового господарства, єгері, мисливці тощо). А з настанням сезону збору ягід та грибів, до групи ризику приєднуються всі, хто займається на цих територіях таким промислом. Тому, епідеміологи лабораторного центру радять:

— при виході у ліс (або міську паркову зону) — відповідно одягатись (світлий одяг з довгими рукавами тощо);

— обов’язково використовувати репеленти (відлякуючі комах засоби);

— після повернення з лісу — проводити само- та взаємоогляд відкритих ділянок тіла та одягу (адже кліщів з лісу можна занести на одязі, з будь-якими речами, лісовими квітами тощо).

А в разі виявлення факту присмоктування кліща – його слід найшвидше видалити з тіла: для цього краще звернутись до медичної установи за місцем проживання, де нададуть кваліфіковану допомогу.

Доречно нагадати, що лабораторне обстеження знятого кліща можливо провести у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Епідеміологи застерігають: у разі почервоніння шкіри на місці укусу кліща, тим більше появи будь-якої неврологічної симптоматики — відразу звертатись до медпрацівників, не займатись самолікуванням. Рання діагностика і ефективне лікування сприяє швидкому одужанню, без появи небезпечних неврологічних ускладнень.

З рештою, слід пам’ятати — природа постійно приховує несподіванки, які можуть нести небезпеку для Вашого здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus