USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

100 днів міської влади: депутатам – крісла, лучанам – проблеми

14 Березня 2011 15:52
В останній день зими, 28 лютого, в Луцьку під час круглого столу оцінювали роботу нової місцевої влади протягом 100 днів каденції. Аналітики ЦПАВК запросили до обговорення міських обранців, журналістів та експертів.

Прозвучало багато думок стосовно того, яким чином ситуація складається нині і як могла скластися, втім, від розмов не легшає, а а спостерігачі та й пересічні громадяни помічають, що обласний центр вже й близько не можна назвати містом з найкращим благоустроєм.

Хто винен? І що робити? Відповідь під час круглого столу можна було чути хіба що на перше запитання.

Експерти виконали вагому роботу і підготували ґрунтовне дослідження, яке стосувалося 100 днів роботи пана Романюка на посаді мера. Як з’ясувалося, нині мер значить доволі небагато без своєї команди.

Про деталі роботи депутатів "зсередини" ми поспілкувалися з Іваном Смоленгом, депутатом Луцької міської ради другого скликання та головою міської організації Партії регіонів.

- Це ваша друга каденція як депутата міської ради. З огляду на це Ви вже можете певним чином прогнозувати події. Під час круглого столу оцінювали сто днів не лише мера, а й нової влади в цілому. Які коментарі Ви могли б зробити в даному контексті?
- На сьогоднішній день про якусь роботу говорити важко і недоречно. Протягом цих трьох місяців єдина активність, яка спостерігалася, і була для окремих фракцій справді результативною, то це - кулуарна робота з розподілу посад та крісел. Все це назвати здобутками, як на мене, було б не правильно. Давайте все називати своїми іменами. Активне задоволення «шкурних» інтересів окремими фракціями, які отримавши владу забули про передвиборчі обіцянки, натомість почали працевлаштовувати своїх однопартійців та здобутки у роботі в інтересах громади – це зовсім інші речі. Активно втягує у «свою» гру депутатська більшість і новообраного мера. Про інструмент впливу на Миколу Романюка секретар міської ради розповів «Волинській правді» одразу після виборів, цитую: «24 голосів плюс «Свобода» – і ми матимемо більшість та можемо відправити міського голову у відставку… Це не тиск на міського голову, а спроба дати зрозуміти наші можливості». Ось таким чином і маніпулюють головою, останній - піддається. Чому? Це вже мені невідомо.
- З усього видно, що Ви не надто позитивно оцінюєте перші кроки мера. Втім, під час круглого столу Партію регіонів визначили як таку, до якої тяжіє градоначальник?

- Цікаво, на підставі чого аналітики зробили такі висновки? Якби це було так - пан Романюк голосував би з нами в унісон, насправді з приводу того самого «бандерівського» питання він має свою думку. Якби мер тяжів до Партії регіонів - це було б помітно і по займаних нами посадах. Що маємо насправді? Наша фракція навіть не отримала головування у жодній депутатській комісії. То де логіка у таких висновків? «Батьківщина» пов’язала його по рукам та ногам, а він душею з нами? Маячня! Чесно, інколи я не розумію логіки його кроків, але я думаю, він усвідомлює, що б він не робив, з ким би не «співпрацював» - відповідальність у кінцевому результаті лежатиме не на депутатській більшості чи меншості, не на членах виконкому чи його підлеглих – а саме на ньому. Надіюсь, скоро Микола Романюк зробить певні висновки і не буде таким прогнозованим.
Продовжуючи тему прихильності мера до Партії регіонів, то тут я переконаний, що це черговий міф, створений для того, аби відвернути увагу від основних процесів, які відбуваються сьогодні у міськраді. Адже набагато простіше сказати, що винен мер разом зі своєю «опорою», до якої віднесли кілька мало чисельних фракцій міськради.
Ми завжди готові підтримувати і мера і більшість, але лише тоді, коли їхні пропозиції та рішення не носитимуть «шкурного» характеру і матимуть у собі здоровий глузд і будуть вигідні в першу чергу для громади нашого міста. На сьогодні ми категоричні у своїй позиції, оскільки не маємо наміру бути причетними до тих поспішних та нерозумних рішень, які приймаються тільки завдяки одному аргументу - «Батьківщина» і «Свобода» становлять у міській раді більшість. Так, ми не блокуємо трибуну коли щось нас не задовольняє, як це роблять окремі депутати обласної ради, нехтуючи при цьому інтересами громадян на користь своїх політичних амбіцій. Так, ми не вдаємося до нескінченного популізму та затягування часу роботи сесії. Свої протести ми озвучуємо коротко і один раз, за потреби виносимо їх у ЗМІ, а далі чекаємо, коли засліплена владою більшість сама ж наробить помилок і таки покаже громаді «хто є хто». Звісно, ми поважаємо вибір лучан, які на цих виборах надали перевагу одній політичній силі. Але результат своєї «плідної» роботи біло-сердечні вже мали можливість показати впродовж останніх 4 років, коли і центральна влада була їхня, і більшість теж. Що ми сьогодні з цього маємо? Маємо 200 мільйонів боргу в міському бюджеті. Тож час покаже, що буде далі.
- Скільки комісій на сьогодні очолюють представники «Батьківщини»?
- 5 комісій. І на продовження хочу зауважити, що, як я уже казав, представники Партії регіонів не очолюють жодної. Лише в комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства і дитинства ми маємо секретаря. Ось це яскравий приклад «демократичності та об’єктивності», який нині процвітає в міській раді. Для порівняння в обласній раді більшість, об’єднана навколо Партії регіонів, надала головування у 3-х комісіях «Батьківщині» та у 2-х «Свободі». Думаю, коментарі тут зайві. Для того, щоб було зрозуміло чому я зробив на цьому окремий наголос, детальніше зупинюся на схемі роботи комісії. Наприклад, є проект рішення і після обговорення на комісії воно приймається більшістю членів як таке, що виноситься на сесію. Далі, оскільки більшість у комісіях це «Свобода» та «Батьківщина», то відповідно рішення, хочемо ми того чи ні, проходять на сесію. А там все просто: згадані фракції становлять беззаперечну більшість і можуть голосувати за все, що заманеться, ми можемо виступати, обурюватися, але на процес ухвалення рішень це жодним чином не впливає, оскільки ціна цих питань занадто висока у грошовому еквіваленті звичайно ж.
- Натомість, під час круглого столу Григорій Пустовіт, секретар міської ради, декларував, що більшість, очолювана ним, намагається вислухати та врахувати думку усіх обранців?
- З його боку було б нерозумно казати щось інше, але слова і реальні вчинки – це дві різні ситуації. Останній беззаперечний приклад нехтування думкою меншості - голосування за створення КП «Луцькреклама».
- До питання створення «Луцькреклами» ми ще обов’язково повернемося, хотілося б продовжити розмову, стосовно команди найчисленнішої фракції. Секретар міськради Пустовіт сказав, цитую: «У нас дуже яскраві депутати, справжні особистості. Представники попередньої каденції були зовсім іншими». Ви депутат минулої каденції, які Ваші враження від нинішнього скликання.
- Знаєте, під час круглого столу я запитав пана Григорія, хто ці яскраві особистості, про яких він говорив. Відповіді я так і не отримав. Можливо, для нового секретаря ради яскравість депутата залежить від його статків? Думаю, ми спільно із ЗМІ започаткуємо проект, в якому дамо детальну характеристику усім тим, хто прийшов керувати Луцьком і тоді мешканці зможуть дати собі відповіді на всі запитання: чому неприбрані тротуари і на запитання, чому дороги в такому стані тощо. А запитань буде, повірте, чим далі, тим більше.
- Наскільки я пам’ятаю, ситуація з формуванням остаточного складу виконкомому була доволі непростою. Микола Романюк довго думав, відкладав рішення, втім, «Батьківщині» все ж вдалося досягнути результату і протиснути Юрія Бондарука у виконком. Вам відомі деталі цих подій?
- Власне ця обставина із призначенням членів виконкому дуже яскраво характеризує і мера, і депутатську більшість. Коли Микола Романюк занадто довго вагався із введенням до складу виконкому юриста виборчого штабу «Батьківщини» Юрія Бондарука, відповідно у «Батьківщини» не було впевненості, що їх протеже підтримають і депутати під час голосування, а відтак не набрання необхідної кількості голосів – назавжди закрило б дорогу до виконкому родичу одного з депутатів більшості.
Аби не зазнати фіаско - вирішили «дотиснути» це питання дещо іншим шляхом. «Батьківщина» запропонувала висловити недовіру діючому члену виконкому Володимиру Гунчику, мотивуючи це тим, що він пропускав засідання виконкому, хоча, повірте, в цьому він не особливий. Це питання навіть було винесене на порядок денний сесії. Але під час перерви секретар міськради відвідав кабінет Романюка, висунув свої умови, які полягали в тому, що Гунчика вони не чіпатимуть, за умови введення до членів виконкому «біло-сердечного» юриста. І вже після перерви «завдяки» такому тиску дане рішення було підтримане. Таким чином двоє братів Бондаруків уже займають доволі ласі посади у міськраді. Один, Роман, депутат міськради – заступник голови земельної комісії (до речі, вона складається із 3-х представників «Батьківщини», і по одному від «Свободи» та «Нашої України»), інший – Юрій – віднедавна член виконкому. Хтось може запитати, а чим же привабливе місце у виконкомі?
То я відповім, існує проект рішення, згідно з яким земельні питання міської громади будуть у компетенції виконкому. І тут навіть на перспективу у «Батьківщини» все «схвачено». Вам це не нагадує формування кланів? Адже за такого зручного тандему невирішених питань у «Батьківщини» відтепер просто не існує. Тільки суто особистих, інтереси громади сюди не входять. Що стосуватиметься виконання передвиборчих обіцянок – сценарій у більшості один, мовляв, влада у Києві вкручує всі гайки, зв’язує нас по руках та ногах, вибачайте, шановні лучани, але ми не спроможні щось змінити, всі заважають.
- Депутати від «Свободи» під час круглого столу нарікали на те, що обранці від інших фракцій лобіюють власні бізнес-інтереси?
- В даному контексті конкретно по «Свободі» прошу пригадати інцидент з баром «Черрі», який належить саме багатію-«свободівцю». Нагадаю, що для вирішення даного питання була створена «незаангажована» тимчасова комісія, яку очолив знову ж таки «свободівець» Анрій Калахан і увійшли до неї представники «Батьківщини» і тієї ж «Свободи». «Детально вивчивши ситуацію», депутати, незважаючи на численні скарги мешканців, вирішили за доцільне, щоб нічний заклад працював не до 23 години, як це має бути у випадку, коли заклад у житловому будинку, а до 4:00. Вже від самого початку було зрозуміло, що делегувати комісію у такому складі ревізувати роботу клубу – це те саме, що поставити лиса стерегти курей. Про об’єктивність тут навіть не йдеться. Відтак, чиї бізнес інтереси в даному випадку лобіюються?

- Хотілося б детальніше зупинитися на запитанні щодо створення комунального підприємства «Луцькреклама» Минула каденція його ліквідувала, нинішня воскрешає. Ваша фракція цього рішення не підтримали. Поясніть чому?

- Перед тим, як ліквідувати це комунальне підприємство депутати дуже ретельно його вивчали. Зваживши всі за і проти, вони дійшли до висновку, що підприємство є збитковим для бюджету і вирішило закріпити окремий відділ за департаментом підприємництва, в даному випадку це було набагато економніше. На останній сесії було вирішено лише закріпити за департаментом додаткових інспекторів з реклами. Втім, частина друга цієї ж сесії продемонструвала уже зовсім іншу картину. Після вихідних щось кардинально змінило думку більшості. В кулуарах уже вималювались прізвища директора і заступника, один з них, зрозуміло, від «Батьківщини», інший від «Свободи». Завдяки таким домовленостям це рішення їм, звичайно, ж вдалося протиснути і наша думка тут жодним чином не враховувалася.
- Чим Ви мотивуєте таку категоричність? Адже лобісти рішення стверджують, що таким чином можна буде залучити додаткові кошти до бюджету?

- Думаю, вам відомо, що доволі часто криється за добрими намірами. Я маю конкретні цифри, які вказують на абсурдність та збитковість цього рішення. Вуалюється це доволі красиво: збільшення робочих місць, додаткові надходження до бюджету тощо. А насправді є ось що: на останній сесії голова бюджетної комісії повідомив, що на сьогодні від «Луцькреклами» надходить до бюджету 1 млн 350 тисяч гривень. Якщо ми на сьогоднішній день знову відкриваємо комунальне підприємство, то для цього потрібно буде закупити оргтехніку, дати зарплату, техніку для монтажу і благоустрою біля рекламних щитів і виходить цікава арифметика, - з цих 1 млн 350 тис. більша частина буде витрачатися лише на утримання самої «Луцькреклами». Скажіть, де тут вигода? Це не що інше, як прилаштування своїх людей. Я прекрасно розумію, що на виборчу кампанію були витрачені чималі кошти. Але я хотів би звернутися до більшості у міськраді: не потрібно ж так нахабніти і намагатися повернути ці кошти протягом року, розтягніть процес хоча б на чотири, бо місто просто не виживе з такими апетитами своїх обранців.
- В чому причина такої тривалості сесійних засідань? Адже ще ніколи сесія не тривала по три дні?

- Це інакше аніж абсурдом назвати важко. Складається враження, що це не сесійна зала, а ток-шоу «Маленька політика». Я не розумію, чому у представників «Свободи» та «Батьківщини» виникає стільки запитань по тих рішеннях, які вони самі вносили на розгляд сесії, після попереднього їхнього вивчення на комісіях. Виходить, що вони своїм же не довіряють? До того ж взагалі незрозуміло, навіщо потрібні постійні комісії, якщо вони повторно відбуваються прямо під час сесії?
- Можливо, причина полягає в тому, що у зв’язку з присутністю ЗМІ є можливість задурно «засвітитися»? До речі, під час круглого столу, представник «Батьківщини» Осіпов запропонував заборонити трансляцію сесії по «Аверсу». Можливо - це вихід?

- Тут можна двояко поставитися до ситуації. З одного боку, і я говорив про це на сесії, тоді коли ЗМІ залишають залу, робота хоч і не починається, але виступів меншає, просто артисти втрачають публіку і далі процес їх цікавити перестає. А з іншого – я не бачу нічого поганого в тому, щоб громада мала змогу бачити це дійство. Адже тоді можна зрозуміти хто є хто, і хто за чим прийшов у владу. Якщо окремі депутати не мають інших інформаційних приводів заявити про себе, окрім як у сесійній залі, то це, звичайно, прикро, але для інших, хто звик мислити і діяти чітко повірте, кожна сесія – це випробування.
- Чи хотіли б ви на звершення побажати щось депутатам з протилежного табору?
- Передусім хотів би побажати дещо стримувати свої амбіції, бо на мою думку міськрада – це не те місце, де їх потрібно демонструвати. Активніше йти на компроміс, і пам’ятати, що ми прийшли вирішувати не особисті питання, а захищати інтереси громади, яка за нас голосувала.

Розмовляла Лариса КУЗНЄЦОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Болото Показати IP 14 Березня 2011 16:54
В Луцьку суцільне болото. Кругом сміття, брудні дороги та тротуари, зграї собак та бездоріжжя! Меру Романюку треба займатись роботою, а не бовтологією. Хоча мабуть вже всі зрозуміли, що ця посада не для Романюка.
Anti-Mafia Показати IP 14 Березня 2011 17:31
Чи не міг би пан Смоленг прояснити ще одне питання - як, будучи обраним від "Нашої України",він "умудрився" кілька років очолювати Луцький осередок Партії Регіонів, будучи обраним депутатом по партійним спискам?... Реакцій, демаршів і протестів ні пана Козюри, ні пана Пархомюка ми так і не дочекались...
Уважний до Anti-Mafia Показати IP 14 Березня 2011 22:34
Смоленг обирався у 2006-му від УНП, а вірніше від Українського народного блоку Костенка -Плюща, а не від НУ. Тому питати про його походеньки потрібно у Бубенщикова і Годлевського
Zheniok до Уважний Показати IP 15 Березня 2011 11:50
до чого там Годлевський)))) Він що тоді партію очолював? Це привіт загреві
Антирегіонал Показати IP 14 Березня 2011 17:47
Ця людина в позі (на фото) професора Доуеля з відомого фантастичного роману Олександра Беляєва, не може так сміливо давати оцінку тому, що відбувається в міській раді, тим паче - переходити на особистості. Підтвердження тому - кількість голосів виборців за його кандидатуру на крісло мера. Замовна чергова ганчірка опонентів нинішньої міської влади.
VSC до Антирегіонал Показати IP 14 Березня 2011 20:52
Как вы говорите:"...в позе профессора Доуэля..."? Дык. он ведь, профессор, без туловища был, а депутат - без головы. Нонсенс батенька.
Вася Показати IP 14 Березня 2011 17:58
Мені сподобалось. Браво
*** до Вася Показати IP 14 Березня 2011 19:18
тому ти і Васяяяяяяяяяяя!!!!!!!!
лучанин Показати IP 14 Березня 2011 18:37
Стаття правдива без реклами,треба побільше такої інформації,щоб лучани знали за кого голосували.
АРМАДА Показати IP 14 Березня 2011 19:41
Івану Смоленгу РЕСПЕКТ Все точно і по суті.
Х+фактор Показати IP 14 Березня 2011 20:51
Пустовіт "яскравими особистлстями" називає Дєндіберіна, себе, Гриба і т.д.
євген Показати IP 14 Березня 2011 22:34
Статтю не читав бо нецікава думка людей, які не живить проблемами звичайних лучан. Живемо у великому смітнику під назвою Луцьк. Депутатам пора перестати займатись "політикою" (яка може бути політика в нашому селі?) і зайнятися проблемами нашого смітника з бродячими псами. Опускайтесь на землю нешановні "політики" містечкового розливу - давно вже пора.
Абрамінг Показати IP 14 Березня 2011 23:06
Хто б давав оцінку депутатам? Шістка Башкаленка, тушка минулого скликання, який пройшов у депутати як український націоналвст із УНП, а завершив як зрадник українських інтересів із ПР. Продаватися не треба
приезжий Показати IP 15 Березня 2011 09:47
...жалкое впечатление производит Луцк. Грязь в центре, стаи собак, кучки нищих жмутся в подворотнях...безумная тетка на коленях завывает песни...дороги не убираются...Романюк - убогое подобие мэра.
Знавець Показати IP 15 Березня 2011 10:11
Все що може ПР це здавати і обкрадати Україну у всеукраїнському маштабі!!! доречі у міськраді ПР голосує ЗА надання землі мертвим душам!
Остап Показати IP 15 Березня 2011 11:32
Іван Павлович - Респект і Уважуха, тільки доповни далі буде?
Соціал-Націоналіст Показати IP 15 Березня 2011 13:18
"Бідний" Іван Смоленг жив 2010 рік на зарплату у 600 гривень http://kowel.at.ua/news/u_golovnogo_regionala_lucka_zarplata_ne_dotjague_do_600_griven/2010-11-05-824 Але, попри це, зміг вділити для дочки земельну ділянку дочці
регіонал Показати IP 15 Березня 2011 14:24
ПР - це наше світле майбутнє!
*** до регіонал Показати IP 15 Березня 2011 17:17
для недолугих!!!!!!!!!!!!!!!!!!
чудо до регіонал Показати IP 15 Березня 2011 19:23
ПР - це наше світле майбутнє в ад.
Блюменталь Показати IP 15 Березня 2011 21:01
Когда еврейское козачество восстало Наш ребе Смолинг в синагоге сделал штаб Он должность предводителя козацтва Продал Сэмэну, некошерный раб Все шекели надёжно перепрятав Наш ребе с чувством долга сдался в плен, Где продал все еврейские секреты Шоб не успел продать их сам Сэмэн Торги для Смолинга любимое занятье Бубенщиков их первой жертвой пал Сбрив пейсы, ребе убедил Толяна: Украинцем давно уже он стал Теперь он Башкаленке с понтом служит сдавая Борь Петровичу Санька Но главное, что Ваня и не тужит - Давно он оседлал предательства конька
кум Показати IP 15 Березня 2011 21:28
Смоленг прос...ав вибори в Луцьку.У важкий,опозиційний для Партії регіонів 2006р. за партію в Луцьку проголосувало більше людей ,як у вдалому,провладному 2010р.Сам Смолінг пішов на вибори мера і лучани йому показали дулю і сказазали "ФЕ".За лідера проголосувало значно менше людей,як за партію.Це говорить про те,що дружбану Башкаленка не вірять партійці і прихильники.Зрадники-тушканчики,перебіжчики завжди викликали відразу.У 2006р було в міськраді 3 депутати регіонали,зараз теж 3 пройшло по партсписку і один випадково по мажоритарці.Смоленга потрібно гнати з керівництва партії,а не коментарі давати з критикою Романюка якого він сам і підримував на виборах коли побачив ,що його не підримують.Такі фюрерчики не мають майбутньго,ганблять партію,дескридитують владу. В самого колода в оці,а в других піщинку бачить.Жах.
олесь Показати IP 16 Березня 2011 09:38
Смоленг - це честь, розум і совість нашої епохи!
lep до олесь Показати IP 16 Березня 2011 14:33
Смоленг - це зрадлива тушка і брехло нашої епохи! Мабуть сам собі коменти строчить!
кость Показати IP 23 Березня 2011 21:26
Романюк ординець януковичаі все кубло злодіїв і бандитів ПР з тушкаи хочуть розікрасти у Луцьку залишки майна,оптимізувати школи і мед. заклади.До збройної боротьби до революції з бандою зрадників.!!
виборець Показати IP 29 Березня 2011 15:07
як набридла ця політика у нашому селі.Їх ми вибрали щоб вулиці заміталися .щоб світло горіло.вода текла - а вони всі як ті блохи на собаці кусаються-а толку ніякого. А БЮТ-зайняв позицію - чим нам гірше-тим їм краще.Вдруге на ці граблі люди не стануть!Другий термін більшість -і нічого крім себе любімих не видять.НУ-НУ.ТРЕТЬОГО РАЗУ НЕ БУДЕ-то і гребуть під себе як в останнє. А що по телевізору їх показують-то добре.Як казав цар Петро1-щоб дурь кожного було видно.її і видно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus