USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

10 вересня: події, факти, дні народження

10 Вересня 2011 00:01
День народження 10 вересня відзначає депутат Волинської обласної ради Віктор Коротун (на фото).
«ВН» вітають його зі святом і бажають здоров’я, достатку й успіхів.
Сьогодні професійне свято відзначають працівники кінематографії: друга субота вересня – День українського кіно. Свято і в спортсменів – День фізичної культури і спорту України.
Також 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам та Всесвітній день надання першої медичної допомоги.
Цього дня народилися французький композитор, органіст і музичний педагог Франсуа Бенуа, біохімік, президент Академії наук Української РСР у 1946-1962 роках Олександр Палладін, американський фізик-ядерник, лауреат Нобелівської премії Артур Комптон, український і радянський кінорежисер, сценарист, письменник, художник Олександр Довженко, польський і радянський артист оригінального жанру, ілюзіоніст, психіатр і гіпнотизер Вольф Мессінг, американський кінорежисер Роберт Уайз («Вестсайдська історія», «Звуки музики»), радянська акторка театру й кіно Люсьєна Овчинникова («Дівчата», «Мама вийшла заміж», «Велика перерва», «Аніскін і Фантомас»), радянський і російський кінорежисер Євген Татарський («Пригоди принца Флоризеля», «Джек Восьмьоркін - американець», «Убійна сила»), український громадський діяч, правозахисник, дисидент і політв'язень радянських часів, психіатр Семен Глузман, російський актор театру й кіно Ігор Костолевський («Зірка звабливого щастя», «Гараж»), російська естрадна співачка Лариса Доліна (Кудельман), російський поп-співак Євген Білоусов, англійський кінорежисер, колишній чоловік Мадонни Гай Річі.
1882 – у Дрездені (Німеччина) відбулася перша міжнародна конференція антисемітів – Конгрес охорони неєврейських інтересів.
1894 – у Лондоні оштрафований перший водій за водіння автомобіля в нетверезому вигляді – таксист Джордж Сміт. Не впоравшись із керуванням, він в'їхав у двері будинку.
1918 – журналіст та історик Чарльз Репінгтон перший назвав поточну війну «Першою світовою».
1940 – у СРСР затверджено положення про паспорти.
1947 – у СРСР встановлена медаль «За відбудову вугільних шахт Донбасу».
1960 – відкрилася конференція в Багдаді (10-14 вересня), на якій була створена Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК).
1989 – Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що означало перший прорив «Берлінської стіни».
1991 – Латвія, Литва, Естонія першими з пострадянських республік прийняті до НБСЄ (тоді – Нарада з безпеки і співробітництва в Європі).
1993 – прем'єра першого епізоду американського фантастичного телесеріалу «Секретні матеріали» на каналі Fox Television.
2008 – у Європейському центрі ядерних досліджень (ЦЕРН) відбувся пробний запуск усіх ділянок Великого адронного колайдера.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus