USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

11 листопада: свята, події, факти. Всесвітній день орігамі та перший комп’ютерний вірус

11 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день шопінгу, День написання паперових листів, Всесвітній день орігамі, Міжнародний день енергозбереження, Всесвітній день міні-лиж.

У Китаї – День холостяків, у США – День «метал-музики», День ветеранів, День десертного морозива, в Польщі – День Незалежності, у Німеччині – початок карнавального сезону, в Італії – Фестиваль духовної музики і мистецтва, в Анголі – День Незалежності, у Британії, Франції, Канаді – День пам’яті полеглих, у Німеччині, Швейцарії, Австрії – День святого Мартіна, на Мальдівах – День Республіки, в Бутані – День Конституції, в Індії – День освіти, в Японії, Кореї – День шоколадних паличок, у Колумбії – День незалежності Картахени, у Латвії – день Лачплесіса.

Православна церква 11 листопада вшановує пам’ять двох святих – преподобного Авраамія затворника і Анастасії Римської. У народі свято назвали «Аврамій вівчар», «Анастасія Овечниця». Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.

Іменини сьогодні в Анастасії, Марії, Анни, Андрія, Афанасія, Василя, Віктора, Івана, Кирила, Олексія, Павла, Миколи, Тимофія та Євгена.

Народилися:

11 листопада народилися німецький король Генріх IV, визначний європейський лікар Парацельс, російський письменник і мислитель Федір Достоєвський («Злочин і кара», «Біси», «Ідіот»), російська літераторка Лілія Брік, український церковний і громадський діяч, історик, публіцист Анатолій Дублянський, український і радянський артист розмовного жанру, гуморист Юхим Березін (артистичний псевдонім – Штепсель), вигаданий письменником Яном Флемінгом англійський шпигун Джеймс Бонд, український письменник, публіцист, літературознавець Анатолій Білоус, український художник Михайло Витягловський, українська концертно-камерна співачка, народна артистка України Аліна Коробко-Захарова, український актор Олександр Пархоменко, американський письменник Курт Воннегут («Колиска для кицьки», «Бійня номер п'ять, або Хрестовий похід дітей»), російський і американський співак «шансону» Віллі Токарєв, американська кіноакторка Демі Мур («Привид», «Стриптиз», «Солдат Джейн»), німецький футболіст, захисник мюнхенської «Баварії» Філіпп Лам, нігерійський півзахисник львівських «Карпат», ветеран клубу Самсон Годвін, американський кіноактор Леонардо Ді Капріо («Титанік», «Ромео і Джульєтта», «Пляж», «Банди Нью-Йорка», «Авіатор»), українська естрадна співачка Анюта Славська.

Події

1215 – скликаний найбільший в історії середньовіччя Латеранський Вселенський собор.

1417 – в Констанці завершився початий ще в 1414 році собор, який поклав край Західній схизмі, коли на папському престолі знаходилося одночасно до трьох Пап Римських. Новим Папою Римським був вибраний представник римської знаті Оддо Колона, який узяв собі ім’я Мартин V.

1480 – закінчилося «стояння на Угрі». Велике князівство Московське позбавилось двохсотлітнього монголо-татарського панування.

1702 – загін запорізьких козаків визволив від облоги Речі Посполитої Білу Церкву.

1790 – у Королівство Великої Британії з Китаю вперше завезли хризантеми.

1830 – проголошено державу Бельгія.

1859 – у світ вийшла поема Тараса Шевченка «Марія».

1872 – в Одесі засновано Бессарабсько-Таврійський банк.

1889 – Вашингтон став 42-им штатом США.

1917 – на засіданні Петроградського революційного комітету вперше в Російській Радянській Республіці вжито термін «ворог народу».

1918 – близько 5-ї години ранку в штабному вагоні маршала Фоша в Комп’єнському лісі підписане Комп’єнське перемир’я, що означало капітуляцію Німецької імперії і кінець Першої світової війни:

– територія Північної Буковини (більша частина сучасної Чернівецька область) передана до складу Королівства Румунія:

– Румунські війська окупували Чернівці.

1925 – вийшла перша пластинка Луї Армстронга.

1930 – запатентовано газовий холодильник, винахід Альберта Ейнштейна та Лео Сіларда.

1952 – у Каліфорнії продемонстровано дію першого відеомагнітофона.

1972 – США закрили свою останню військову базу у Республіці В’єтнам.

1973 – Ізраїль і Єгипет підписали договір, що завершив війну між ними.

1983 – студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп’ютерний вірус.

1990 – набула чинності Міжнародна конвенція про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних і психотропних речовин.

1994 – американський мільярдер Білл Ґейтс на аукціоні в Нью-Йорку заплатив $30,8 млн за рукопис Леонардо да Вінчі (рекордна ціна для рукописів).

2002 – оглядач «Нової газети» Анна Політковська, посилаючись на джерела в Кремлі, оприлюднює твердження щодо препарату налоксон, що використовували спецслужби під час штурму театрального центру у Москві. Від нього загинули понад 120 заручників, а вибрав його з кількох варіантів особисто президент РФ Володимир Путін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Алконавт Показати IP 11 Листопада 2021 06:14
Важко доля у алкоголіків, ніколи й протрезвіти, треба ж усіх привітати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus