USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

14 березня: події, факти, дні народження. День добровольця в Україні та перший у світі відеомагнітофон

14 Березня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день дій проти гребель, День метеликів, Міжнародний день числа Пі та Свято вчених.

В Україні сьогодні – День добровольця. Пам’ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

На Балі святкують День тиші, у США – День краудфандингу, День правової допомоги, День переходу на літній час, День «Напиши свою історію», День перевірки батарейок, День порятунку павуків, День картопляних чіпсів, День дитячої творчості, у Британії, Ірландії – День матері, в Японії, Кореї, на Тайвані, у В’єтнамі – «Білий день», в Естонії – День рідної мови, у Люксембурзі – День брецеля, в Таджикистані – День працівників органів прокуратури, в Андоррі – День Конституції, в Британії – День паралегалів, у Китаї – Свято «Коли дракон піднімає голову».

Іменини святкують Антоніна, Євдокія, Антон, Нестор, Домна, Никифор, Агапій, Давид, Мар’яна.

Цього дня народилися австрійський композитор, скрипаль, диригент Йоганн Штраус (батько), видатний німецький фізик, автор теорії відносності Альберт Ейнштейн, кобзар з Чорної гори Олексiй Чуприна, український режисер та актор Володимир Савельєв, українська оперна співачка Людмила Юрченко, український радянський актор театру і кіно, режисер і педагог Амвросій Бучма («Назар Стодоля», «Щорс», «Вітер зі Сходу»), український перекладач, редактор, письменник Віктор Шовкун.

Події

1489 – королева Кіпру Катерина Корнаро була змушена продати своє королівство Венеції.

1839 – Виступаючи перед колегами, Джон Гершель вперше використав термін «фотографія».

1900 – закон США встановив золото єдиним стандартом викупу паперових грошей, зафіксувавши вартість долара на рівні 1,5046 грамів чистого золота.

1914 – льотчик Петро Нестеров та механік Руденко здійснили перший авіапереліт з Києва до Одеси.

1917 – у Києві розпочався З’їзд кооператорів Київщини (тривав 2 дні). Резолюцією з’їзду було проголошено курс на автономію України та організацію у селах сільських комітетів для забезпечення реалізації політики УЦР на місцях

1923 – Рада Послів держав Антанти прийняла остаточне рішення про приєднання Східної Галичини і Західної Волині до Польщі, визнавши їх анексію.

1939 – проголошена Перша словацька республіка; розпалася спільна держава чехів і словаків.

1939 – Угорщина розпочала війну проти Карпатської України.

1956 – американська компанія Ampex продемонструвала перший у світі відеомагнітофон - VR-1000. Через свою ціну в 50 тисяч доларів він використовувався тільки найбільшими телестанціями, замінивши кінореєстратори.

1958 – сертифіковано перший золотий диск у музичній індустрії.

1990 – у Львівській області в Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ – прапор України.

1994 – випущено реліз Linux 1.0.0.

2004 – у США, в каліфорнійській пустелі Мохаве, пройшли перегони автомобілів-роботів. Усі вони зійшли з дистанції.

2014 – у Харкові на Римарській вулиці стався перший у російсько-українській війні бій із застосуванням вогнепальної зброї.

2014 – перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці з метою формування першого добровольчого батальйону для захисту України від російської збройної агресії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus