USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

11 вересня: свята, події, факти. День танкістів в Україні та Національний день пам'яті у США

11 Вересня 2022 00:00
В Україні цьогоріч 11 вересня святкують День танкістів і День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Обидва свята відзначають у другу неділю вересня. Запроваджені вони указами президента, виданими в 1997 та 1993 роках.

У США 11 вересня на згадку про загиблих у результаті терактів 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні відзначають День патріота та Національний день пам'яті.

У Каталонії (автономна область в Іспанії) сьогодні святкують Національний день, а в Ефіопії – Енкутаташ (Новий рік за місцевим календарем).

Правослані вшановують Івана Хрестителя, який загинув мученицькою смертю. Відповідно до біблійних переказів, за наказом жінки царя Ірода Іродіади великому пророку відсікли голову через те, що він викривав гріховне життя влади. У церковному календарі цей день значиться як Усікновення голови Івана Предтечі (Хрестителя).

День ангела сьогодні святкує лише Іван.

Народилися: американський письменник, майстер жанру оповідання О. Генрі (Вільям Портер), український письменник, революціонер Павло Грабовський, український художник Анатолій Криволап, американський кінорежисер Браян Де Пальма, український політик, ексголова Верховної Ради України Іван Плющ, американський діджей, співак, композиторМобі(Річард Мелвілл Холл), сирійський диктатор Башар аль-Асад, український футболіст і тренер Геннадій Литовченко, українська композиторка Вікторія Польова, український яхтсмен, олімпійський чемпіон Євген Браславець, захисник збірної Франції та іспанської «Барселони» Ерік Абідаль.

Події

1297 – у битві біля Стерлінга шотландці під керівництвом Вільяма Воллеса розбили війська англійського короля Едуарда I. Ці події показано у фільмі «Хоробре серце».

1943 – під час Другої світової війни німецькі війська окупували Рим.

1943 – у Харкові створено Державний український народний хор. Організатором і першим керівником колективу був Григорій Верьовка, ім'я якого носить колектив з 1965 року.

1973 – у Чилі в ході військового перевороту на чолі з генералом Аугусто Піночетом загинув 65-річний президент Сальвадор Альєнде, перший в Латинській Америці демократично обраний марксистський лідер країни.

1997 – на референдумі 63% жителів Шотландії висловилися за створення власного парламенту, якого в країні не було протягом останніх 290 років.

2001 – близько 9:00 за місцевим часом два літаки, захоплені терористами, з інтервалом у 18 хвилин врізалися в два хмарочоси Всесвітнього Центру Торгівлі у Нью-Йорку. Невдовзі ще один літак врізався в Пентаґон, а четвертий впав неподалік міста Піттсбург. У результаті терактів загинули 2977 осіб, не враховуючи терористів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus