USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

12 березня: свята, події, факти. День організації домашнього офісу та День висаджування квітів

12 Березня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з кібер-цензурою, День організації домашнього офісу, День висаджування квітів, Міжнародний день користувачів Twitter, а також починається Всесвітній тиждень знань про мозок.

На Маврикії – День Незалежності та День Республіки, в Індонезії – Новий рік, у США – День дівчаток-скаутів, Національний день Milky Way, Національний день запечених морських гребінців, у Македонії – День дерева, у Венесуелі – День державного прапора, у Замбії – День молоді, в Аргентині – День національного герба, в Габоні – День поновлення, у Китаї та на Тайвані – День висаджування дерев.

Православні віряни вшановують пам’ять преподобного Феофана Сповідника.

Іменини сьогодні святкують Володимир, Вольдемар, Григорій, Дмитро, Іван, Костянтин, Олександр, Семен, Сергій, Ян.

Народилися

Цього дня народилися англійський філософ Джордж Берклі, британський хімік Вільям Перкін (відкрив синтетичні барвники), український вчений, основоположник геохімії, біогеохімії, радіогеології, творець вчення про біосферу, її еволюцію і перетворення під впливом людини в ноосферу (сферу розуму), перший президент Академії Наук України Володимир Вернадський, італійський письменник, публіцист і політичний діяч Габріель Д'Аннунціо, засновник сучасної турецької держави Мустафа Кемаль Ататюрк, американська актриса німого кіно Флоренс Лі, українська поетеса та сценаристка Лідія Компанієць, американський письменник, поет, один із засновників і яскравий представник покоління бітників у літературі Джек Керуак, американський письменник-фантаст Гаррі Гаррісон,американський драматург, п'ятиразовий лауреат Пулітцерівської премії Едвард Олбі, грузинський оперний співак Зураб Соткілава, Патріарх Константинопольський Варфоломій І (Димитріос Архотоніс), український політик, розвідник, генерал СБУ Олександр Скіпальський, американська акторка, співачка Лайза Мінеллі.

Події

1169 – розорення Києва: місто захопила і розграбувала коаліція з 11 князів.

1229 – закінчення VI хрестового походу: згідно з мирним договором між султаном Єгипту аль-Камілем та імператором Священної Римської імперії Фрідріхом II Гогенштауфеном, Єрусалим, Назарет та Вифлеєм передано хрестоносцям в обмін на мир.

1241 – монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм штурмом оволоділи укріпленим Верецьким перевалом в Карпатах.

1365 – герцог Рудольф IV заснував Віденський університет.

1496 – євреїв вигнано зі Сирії.

1622 – Католицька церква канонізувала засновників Ордену єзуїтів Ігнатія Лойолу та Франциска Ксав'єра.

1633 – польський король Владислав IV затвердив Петра Могилу митрополитом Київським і всієї Русі.

1812 – у Каракасі стався землетрус, який знищив місто та забрав життя 20 тисяч осіб.

1910 – футбольна збірна Англії розгромила команду Франції з рахунком 20:0. Нападник Дей забив 11 голів.

1913 – Канберра стала столицею Австралії.

1917 – у Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

1928 – під час пленуму ЦК КП(б)У Лазар Каганович оголосив наркома освіти Олександра Шумського лідером українського буржуазного націоналізму.

1930 – Магатма Ґанді з прихильниками виступили в Соляний похід, демонстративно та ненасильницьки порушуючи колоніальну соляну монополію Раджу.

1938 – війська Гітлера перетнули німецько-австрійський кордон; оголошено «аншлюс» обох держав.

1940 – закінчилася радянсько-фінська війна. Фінляндія втратила Карельський перешийок, СРСР не вдалося зробити Фінляндію радянською республікою.

1947 – президент США Гаррі Трумен висунув зовнішньополітичну програму («Доктрина Трумена»), згідно з якою Америка готова надавати допомогу усім «вільним народам» проти загрози комунізму; Туреччина та Греція отримували термінову допомогу.

1965 – в УРСР студенти Київського університету імені Тараса Шевченка (67 студентів стаціонару з 125) написали заяву до керівництва університету та Міністерства освіти з вимогою відновити на роботі шанованого ними викладача факультету журналістики Матвія Шестопала, якого звинуватили в українському буржуазному націоналізмі. Серед організаторів заяви були Юрій Пархоменко, Яким Пальчик, Михайло Скорик, Станіслав Усенко. Студентів підтримали київські журналісти та деякі викладачі, зокрема працівник Укррадіо Віктор Полковенко із однодумцями. Вони також написали заяву на підтримку Шестопала, яку адресували в ЦК КПУ як випускники факультету журналістики. Студенти в коридорі, в аудиторіях протестували. Через кілька днів радіо «Свобода» передало інформацію про заворушення студентів-журналістів у Київському університеті. На підписантів листа стали тиснути, щоб вони познімали свої підписи, усіх, хто не погодився, потім відрахували з університету «за поведінку, не гідну радянського студента» – щоправда, з дозволом працевлаштування. Студентів виганяли з університету, а журналістів «опрацьовували» в парткомах. Серед кількох десятків із них тиск витримали лише троє: Віктор Полковенко, Степан Колесник і Володимир Творинський.

1968 – Маврикій здобув незалежність.

1989 – Тім Бернерс-Лі запропонував глобальний гіпертекстовий проєкт, нині відомий як Всесвітнє павутиння.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Кубою.

1994 – перші 32 жінки ординовані у священики Церкви Англії в Бристольському соборі.

1999 – Чехія, Польща та Угорщина вступили до НАТО.

2000 – Папа Римський Іван Павло ІІ привселюдно перепросив за гріхи Католицької Церкви перед людством.

2003 – ВООЗ випустила глобальне оповіщення про спалах коронавірусу SARS-CoV.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus