USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

13 листопада: свята, події, факти. День доброти, День виноградаря та перший супутник на Марсі

13 Листопада 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день доброти та Міжнародний день сліпих. В Україні сьогодні – День виноградаря та винороба.

У Грузії – День пам’яті 100 тисяч мучеників Тбілісі, в Македонії – День посадки дерев, у США – День індійського пудингу і Свято св. Дієго Алакали, День Седі Хокінс, День доглядальника, в Аргентині – День бабусі, Національний день думки, в Естонії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції – День батька, у Південному Судані – День бабусі та дідуся, День людей поважного віку, у Панамі – День журналіста, в Еквадорі – День державних бухгалтерів, Національний день освіти, у Сальвадорі – Національний день пупуси, у Німеччині – Національний день трауру або Volkstrauertag.

Міжнародний день сліпих був започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. День обрали особливий – на честь французького педагога Валентина Гаюї. Саме він ввів особливий шрифт, який допоміг сліпим людям читати та навчатися. 1784 року Гаюї навіть відкрив на власні кошти першу школу, в якій навчалися виключно незрячі учні. Вона отримала назву «Майстерня трудівників-сліпих».

Всесвітній день доброти започаткували в 1997 році, коли в Японії створили волонтерський «Всесвітній рух за доброту». Він не мав жодного політичного чи релігійного напряму. Спочатку до руху входили лише представники тихоокеанського регіону, але сьогодні географія значно розширилася. Офіційно Всесвітній день доброти заснували в 2000 році в Токіо.

День виноградаря та винороба почали святкувати в Україні нещодавно. Відзначаючи кропітку роботу українських виноробів, а також на підтримку ініціативи працівників виноградарсько-виноробної галузі України, 22 вересня 2020 року Президентом України був підписаний Указ № 403/2020 «Про День виноградаря і винороба», в якому це свято офіційно встановлено у другу неділю листопада.

Православні християни 13 листопада вшановують пам'ять мученика Епімаха, апостола від 70-ти Стахія, Амплія, Урвана, Наркіса, Апелія і Арістовул, преподобних Спиридона і Никодима Печерських.

Іменини цього дня святкують Артем, Василь, Герман, Дем’ян (Даміан), Микола, Роман, Сава, Степан, Трохим, Федір.

Народилися:

13 листопада народилися християнський теолог і церковний діяч, головний представник західної патристики Августин Аврелій, французький благодійник Валентин Гаюї, шотландський фізик, основоположник класичної електродинаміки і теорії електромагнітного поля Джеймс Клерк Максвелл, шотландський письменник Роберт Льюіс Стівенсон, англійський кутюр’є Чарльз Уорт, латиський поет Ояр Ваціетіс, український хімік-органік Михайло Коновалов, академік-секретар відділення математики НАН України, директор Інституту прикладної математики і механіки НАНУ Ігор Скрипник, український художник, графік Ніл Хасевич, український громадський діяч Микола Бартків, український письменник Остап Вишня, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, американська актриса Вупі Голдберг, шотландський кіноактор Джерард Батлер, українська лучниця, олімпійка Тетяна Бережна.

Події:

1708 – російські війська під керівництвом Олександра Меншикова захопили та знищили гетьманську столицю Батурин, вирізавши всіх мешканців.

1918 – Уряд гетьмана Павла Скоропадського звільняє з в’язниці Симона Петлюру, який одразу поїхав у Білу Церкву організовувати повстання.

1918 – розпочалося таємне засідання Української національної спілки, під час якого створено Директорію УНР – найвищий орган державної влади.

1918 – у Львові Українська національна рада ухвалила тимчасовий основний закон, яким проголошено Західноукраїнську Народну Республіку.

1945 – у Франції Шарля де Голля обрано головою Тимчасового уряду.

1971 – виведений на орбіту навколо Марса перший міжпланетний космічний апарат, перший штучний супутник Марса («Марінер-9», США).

1980 – американський космічний апарат «Вояджер-1» передав на Землю перші фотографії Сатурна великим планом.

1997 – відбулося перше в історії засідання Центральної виборчої комісії України (цей день вважають датою створення ЦВК України).

2007 – Європарламент дав згоду на набуття чинності угод Євросоюзу з Україною про спрощення візового режиму та реадмісію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus