USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

17 листопада: свята, події, факти. День студента та День відмови від паління

17 Листопада 2022 00:00
17 листопада – Міжнародний день студентів та День студента в Україні. Також сьогодні – Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ініціатором створення свята став Європейський фонд допомоги новонародженим і вперше цей день відсвяткували в 2009 році.

17 листопада відзначають також Міжнародний день відмови від паління, Міжнародний день філософії та День екскурсії, Міжнародний день вина Божоле, Міжнародний день любителів пива Гозе.

В Італії – День захисту чорних котів, в Японії – День сьогі, в Азербайджані – День національного відродження, у США – Національний день піших походів, День домашнього хліба і Національний день пахлави, Національний день чорної кішки, у Камбоджі – Бон Ом Тук або Водний фестиваль, у Греції – День Polytechneio, на Маршаллових островах – День Президентів, в Чехії і Словаччині – День боротьби за Свободу і Демократію.

У цей день відзначається пам’ять двох священномучеників – Нікандра, єпископа Мирського, і пресвітера Єрмея. Згідно з переказами, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили в катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям.

Іменини святкують Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Фаїна, Федір.

17 листопада народилися французький винахідник, який розробив метод консервації продуктів Франсуа Аппер, радянський кінорежисер Іван Пир’єв, японський промисловець та інженер Соїтіро Хонда, грузинський актор театру й кіно, режисер, спортивний коментатор Коте Махарадзе, американський кінорежисер, сценарист і продюсер Мартін Скорсезе, американський кіноактор Денні де Віто («Перлина Нілу», «Близнюки», «Скинь маму з потяга»), український підприємець і управлінець Ігор Бакай, українська кіноакторка та телеведуча Руслана Писанка, французька кіноакторка Софі Марсо, український письменник Андрій Кокотюха («Мама, донька, бандюган», «Юля»), українська письменниця Софія Андрухович («Літо Мілени»), український плавець, олімпієць Андрій Сердінов, український футболіст Роман Зозуля.

Події

1800 – Вашингтон став столицею США.

1804 – засновано Харківський імператорський університет, що з 1933 став державним, а з 1999 Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна.

1853 – у Чорному морі поміж російським колісним пароплаво-фрегатом «Володимир» та 10-гарматним турецьким пароплавом «Перваз-Бахрі» відбувся перший в історії бій парових кораблів.

1869 – у Єгипті офіційно відкрився Суецький канал.

1913 – Панамським каналом пройшло перше судно.

1939 – тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів вийшли на вулиці міста, протестуючи проти гітлерівської окупації, але були арештовані. Хтось був розстріляний, інші відправлені в концтабори.

1970 – на Місяць доставлений перший радянський місяцехід, яким керували із Землі.

1978 – Радянський Союз повідомив про успішне випробування нейтронної бомби.

1989 – у Празі виступами на захист демократії й політичного плюралізму розпочалася «оксамитова революція».

2004 – відомий британський журналіст Аскольд Крушельницький опублікував у газеті «The Independent» сенсаційні матеріали: українська міліція отримала наказ фальсифікувати вибори Президента в Україні.

2004 – студенти низки столичних та регіональних вишів розпочали всеукраїнський страйк. Їхня головна вимога – припинити переслідування інакомислячих, яке розпочалося після першого туру виборів Президента України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus