USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

13 вересня: події, факти, дні народження

13 Вересня 2011 00:01
День народження 13 вересня відзначають заступник голови Волинської облдержадміністрації, депутат Волиньради Віталій Карпюк (на фото), депутат Волиньради Михайло Корінчук, колишній депутат Луцької міської ради Світлана Мамосюк.
«ВН» вітають іменинників та бажають здоров’я, довголіття, достатку.
Сьогодні – День комп’ютерника і програміста. Це неофіційне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 – два у восьмому ступені – обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта.
Цього дня народилися швейцарський хімік, нобелівський лауреат 1939 р. за дослідження чоловічих гормонів Леопольд (Лавослав) Ружичка, український журналіст, історик Олександр Мукомела, лідер лівійської революції Муамар Каддафі, англійська актриса Жаклін Біссет («Дика орхідея», «Анна Кареніна», «Казино «Рояль»), російський співак, автор-виконавець, актор Олександр Розенбаум, російський журналіст, президент видавничого холдингу «Совершенно секретно» Артем Боровик, український журналіст, телеведучий В'ячеслав Піховшек.
1898 – американець Ганнібал Гудвін запатентував целулоїдну фотоплівку.
1902 – у Великій Британії вперше як доказ вини обвинуваченого використали відбитки його пальців із місця злочину.
1942 – початок Сталінградської битви (по 18 листопада).
1943 – указ президії Верховної Ради СРСР «Про присвоєння звання Героя Радянського Союзу організаторам і керівникам підпільної комсомольської організації «Молода гвардія».
1955 – встановлено дипломатичні відносини між СРСР і ФРН.
1960 – День народження біоніки (у США відбувся перший симпозіум біоніків).
1965 – у США вийшов сінгл «Бітлз» Yesterday.
1983 – у Москві Олексій Кортнєв і Валдіс Пельш створили музичну групу «Несчастный случай».
1991 – на екрани США вийшов шостий і останній фільм про жахи вулиці В'язів – «Фредді мертвий. Останній кошмар».
1993 – у ході переговорів з близькосхідного врегулювання у Вашингтоні між Ізраїлем та Організацією визволення Палестини між Ясіром Арафатом та Іцхаком Рабином підписано декларацію про принципи - рамкову угоду про поетапне введення палестинської автономії у секторі Газа та на Західному березі річки Йордан.
1995 - після футбольного матчу групового турніру Ліги чемпіонів «Динамо» (Київ) - «Панатінаїкос» (Греція), який закінчився цього дня перемогою киян 1:0, іспанський суддя Лопес Ньєто обвинуватив динамівців у спробі підкупу арбітрів – зокрема, через дарування шуб та пропозицію 30 тисяч доларів за перемогу господарів. Відтак 20 вересня «Динамо» було усунено від єврокубків рішенням УЄФА на три роки, результат матчу з «Панатінаїкосом» анульовано.
1999 – другий вибух житлового будинку в Москві – цього разу теракт відбувся на Каширському шосе, дім №6. Під руїнами загинули 124 людини.
2001 – 24 члени родини Осами бін Ладена повітряним шляхом залишили територію США під опікою ФБР (у ці дні були закриті всі аеропорти країни внаслідок терористичного акту 11 вересня).
2008 – серія терактів у Делі: п'ять бомб, підірваних у різних точках столиці Індії, забрали життя принаймні 30 і поранили не менше ста осіб. Відповідальність за теракти взяло на себе радикальне ісламське угрупування «Індійські моджахеди».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus