USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

14 квітня: дні народження, події, факти

14 Квітня 2016 00:00
День народження 14 квітня відзначає менеджер Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Юрко Янчук (на фото). Колеги вітають його зі святом, бажають безліч натхнення, нових вражень та побільше світлих людей на життєвому шляху.

Цього дня день народження святкує і співак Волинської обласної філармонії, народний артист України Василь Чепелюк.
З днем народження також вітають лучанку Катерину Павлову. Бажають успіхів у всіх починаннях та справжніх друзів поруч.
24-й день народження цього дня святкує Мар'яна Поліщук. Друзі та близькі бажають міцного здоров'я, удачі та більше позитивних моментів в житті.
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх, у кого день народження та професійне свято і бажає здоров’я, наснаги й удачі.

Іменини за православним календарем святкують Макар, Юхим та Марія.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня редакція інформувала про те, що в архівах Австрійської національної бібліотеки зберігаються унікальні світлини з життя волинського краю у період Першої світової війни.

Про невідоме, але популярне Волинські Новини розповідали минулого року. Читайте, чому луцьких «монстриків» замовляють навіть у Європі.

Народилися:

Цього дня народилися український скульптор, режисер кіно й театру, драматург, сценарист Іван Кавалерідзе, український громадський діяч, журналіст і видавець Кость Панківський, український та німецький шахіст Юхим Боголюбов, дружина радянського лідера Микити Хрущова Ніна Хрущова, французький письменник, сценарист і режисер Александр Жарден, американський кіноактор, лауреат «Оскара» 2003 року за головну роль у фільмі «Піаніст» Едріен Броуді, американська акторка Сара Мішель Ґеллар, українська спортсменка, олімпійська чемпіонка у стрільбі з пневматичного пістолета, чемпіонка світу Олена Костевич.

Сталося:

1865у театрі Форда у Вашингтоні смертельно поранено 16-го президента США Авраама Лінкольна. Він помер наступного дня.

Авраам Лінкольн загинув від руки Джона Вілкса Бута, актора-конфедерата. Спочатку Бут планував викрасти Лінкольна, сподіваючись виміняти його на бранців-конфедератів. 11 квітня 1865 року він прослухав промову президента, в якій той оголосив про надання неграм виборчих прав, і, обурений, змінив свої плани. Довідавшись, що перша леді прийде на виставу до театру Форда, він ретельно спланував операцію — його прихильники повинні були вбити віце-президента Ендрю Джонсона та держсекретаря Вільяма Сюворда. Заколотники пішли на політичне вбивство. Військовий хірург Чарлз Ліл одразу ж оцінив рану Лінкольна як смертельну. Президента перевезли через вулицю в будинок Петерсена, де впродовж 9 годин він лежав у комі. Викликані військові хірурги за допомогою щупа виявили кулю та уламки черепа на п'ятнадцятисантиметровій глибині в мозку. 15 квітня о 7 годині 22 хвилини ранку президента проголосили мертвим. Тіло Лінкольна провезли траурною процесією територією кількох штатів до Іллінойсу. Поховали його на Окриджському цвинтарі в Спрингфілді, насипавши над ним могилу заввишки 54 метри. До 1874 року на могилі встановили кілька бронзових пам'ятників президенту. Для того, щоб запобігти викраденню тіла з метою вимоги викупу, в 1901 році тіло ексгумували й знову поховали в бетонному блоці.

1943у системі наркомату оборони СРСР створено Головне управління контррозвідки «Смерть шпигунам» («СМЕРШ»).

В умовах війни дуже часто ніякого слідства не велося, великі групи людей арештовувалися і були незаконно і часто безпідставно репресовані. На репресивний характер СМЕРШу також вказує «стандартний» термін ув’язнення для багатьох засуджених — 25 років. Такі терміни засудження отримували не тільки підозрювані в співпраці з німцями, але також і радянські громадяни, які поверталися на Батьківщину з примусових робіт в Німеччині. Для стеження і контролю над інакомисленням СМЕРШ створив і підтримував цілу систему стеження за громадянами в тилу і на фронті. Часто погрози розправи над громадянами призводили до співпраці з секретною службою і до безпідставних звинувачень проти військовослужбовців і цивільного населення. СМЕРШ також відігравав велику роль у поширенні сталінської системи терору на країни Східної Європи, де встановилися дружні до Радянського Союзу режими. На території Польщі і Німеччини після війни деякі нацистські концтабори продовжували функціонувати під егідою СМЕРШ як місця репресій ідеологічних противників нових режимів. Так в нацистському концтаборі Бухенвальд ще декілька років після війни утримувалося понад 60,000 противників соціалістичного вибору.

2007вперше в Україні показано мультсеріал «Футурама».

Серіал розпочинається з того, що розвізник піци з Нью-Йорка Філіп Фрай випадково був заморожений у кріогенній камері 31 грудня 1999 року і розморожений тисячу років потому, 31 грудня 2999 року в місті Новий Нью-Йорк. Фрай намагається уникнути примусового призначення на роботу посильним, і це закінчується його влаштуванням на роботу (таким ж посильним) у невелику компанію Міжпланетний експрес, яка займається міжгалактичними перевезеннями вантажів. Серіал демонструє пригоди Фрая і його колег під час доставки вантажів, а також у повсякденному житті. Серіал налічує 72 серії, по 21 хвилині. Хоча «Футурама» виходила протягом п'яти сезонів, насправді були всього чотири виробничі сезони. Через безліч змін телепрограми і позачергових показів вийшло так, що у Fox залишилося непоказаних епізодів на ще один рік. 72-й, фінальний епізод, «The Devil's Hands Are Idle Playthings» був показаний в США 10 серпня 2003 року. Цією серією закінчується п'ятий телевізійний сезон (четвертий виробничий сезон) і весь серіал у цілому. Епізод не є фіналом, який не припускає продовження, хоча в ньому й вирішується багато суперечностей сюжету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Шануівльники вашого Показати IP 14 Квітня 2016 06:54
Щиро вітаємо шановану людину, славного співака Василя Адамовича Чепелюка, Здоровя Вам міцного, щастя земного,радості ,любові на многії літа! Нехай Ваш прекрасний голос звучить в і ч н о!
Друзі Показати IP 14 Квітня 2016 07:24
ВІТАЄМО пана ВАСИЛЯ з днем народження. Нехай цей позитив від вас передається кожному прохожому лучанину. Здоровя і добра Вам шановний!
Щирі друзі Показати IP 14 Квітня 2016 09:47
Вітаємо, вельми шанованого нами Василя Адамовича з його особистим святом! Здоров"я Вам, добра, злагоди і любові від всіх щирих і люблячих Вас друзів. Хай Бог повертає Вам сторицею те добро, позитивні емоції, радість і любов яку Ви віддаєте та даруєте людям своїм талантом. Щоб поряд з Вами ми завжди бачили Вашу єдину і незрівнянну Музу, яка надихає Вас на сходження нових життєвих Вершин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus