USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

14 лютого: свята, події, факти. День святого Валентина та перший побутовий телефон

14 Лютого 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються День святого Валентина або День всіх закоханих, Міжнародний день диваків-одинаків, День комп’ютерника і програміста, Міжнародний день дарування книг, День закоханих у бібліотеку, Всесвітній день зцілення звуком, День народження французької мови, Свято пробудження життєвих сил, Неділя аутизму.

В Україні – День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту, День комп’ютерника, у Німеччині – День психічно хворих людей, в Індії – День поклоніння батькам, у США – День Фредеріка Дугласа, День донора органів, День обізнаності про крадіжку домашніх тварин, День колеса огляду, День шоколадних цукерок із кремом, в Італії – Битва апельсинів, у Данії, Норвегії – Масниця, в Болгарії – свято виноградарів, у Норвегії – День матері, в Бразилії – Карнавальна неділя, у Польщі – День хворих на епілепсію, День Ліги жінок-виборниць.

Православна церква 14 лютого вшановує пам’ять Святого Трифона, покровителя сім’ї. Раніше цього дня молодята влаштовували весілля і гуляння, оскільки скоро настане Великий піст.

Іменини сьогодні у Петра, Трифона, Миколи, Василя та Давида.

Народилися:

14 лютого народилися французький живописець, представник імпресіонізму Клод Моне, український хімік Лев Писаржевський, український радянський партійний і державний діяч, керівник Компартії України у 1963-1972 роках Петро Шелест, радянський вчений із відомої династії, телеведучий, лауреат Державної премії СРСР за організацію телепередачі «Очевидне-неймовірне» Сергій Капіца, популярна польська і радянська естрадна співачка Анна Герман, англо-американський кінорежисер і сценарист Алан Паркер («Стіна», «Серце ангела», «Евіта»), український радянський письменник-фантаст Борис Штерн («Чия планета?», «Хто там?», «Риба любові», «Ефіопі»), український футболіст, воротар дніпропетровського «Дніпра», чемпіон СРСР, тренер Валерій Городов, кінорежисер, сценарист, продюсер, колишній президент Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.

Події:

842 – умовний день народження французької мови: Людовік II Німецький і Карл II Лисий принесли Страсбурзькі клятви романською (старофранцузькою) мовою.

1009 – перша згадка про Литву (в анналах монастиря Кведлінбург).

1014 – Папа Римський Бенедикт VIII визнав Генріха IIСвятого імператором Священної Римської Імперії.

1663 – Канада оголошена королівською провінцією Франції.

1778 – прапор Сполучених Штатів уперше формально визнаний іноземним військово-морським судном, коли французький адмірал Туссен-Гійом Піке де ла Мот салютував дев’ятьма гарматами американському кораблеві «Рейнджер» під командуванням Джона Джонса.

1779 – у сутичці з аборигенами Гавайських островів загинув англійський мореплавець Джеймс Кук.

1797 – британська ескадра розбила іспанський флот біля мису святого Вікентія (район Гібралтару), за що Гораціо Нельсон отримав звання контр-адмірала.

1807 – при пожежі на англійському кораблі «Аякс» загинуло майже 300 осіб.

1848 – за мирним договором Мексика віддала Техас Сполученим Штатам.

1859 – Орегон став 33-м штатом США.

1876 – американський винахідник Александер Белл продемонстрував перший побутовий телефон.

1879 – війська Чилі захопили порт Антофагаста, що стало одним з приводів до війни між Чилі і коаліцією Перу та Болівією.

1912 – Аризона стала 48-м американським штатом.

1914 – виборча реформа в Галичині дозволила отримати українцям 27,2 % мандатів у крайовому сеймі, проте не була реалізована через початок Першої світової війни.

1918 – календар у Росії переведений на новий стиль. Після 31 січня по старому стилі наступило не 1-е, а відразу 14 лютого.

1919 – почалася польсько-радянська війна.

1933 – у Парижі запроваджена перша у світі автоматична телефонна служба точного часу.

1939 – у Гамбурзі на верфі «Блом і Фосс» спущений на воду лінкор «Бісмарк» – найпотужніший корабель Німеччини в Другій світовій війні.

1946 – у Пенсильванському університеті фірмою IBM представлений ENIAC – один із перших у світі комп’ютерів.

1946 – націоналізований Банк Англії.

1952 – в Осло відкрилися VIII (VI) Зимові Олімпійські ігри.

1958 – в Аммані Йорданія та Ірак підписали договір про об’єднання двох королівств, на чолі якого став король Іраку Фейсал II.

1966 – у Москві письменники Андрій Синявський та Юлій Даніель засуджені, відповідно, до семи і п’яти років ув’язнення за антирадянську пропаганду.

1967 – в Мехіко підписано договір Тлателолко, що забороняє ядерну зброю в Латинській Америці.

1972 – стартувала до Місяця радянська автоматична станція «Луна-20». Через 11 днів вона доставить на Землю місячний ґрунт.

1978 – англійська група Dire Straits розпочала в Лондоні запис свого першого альбому.

1990 – «Вояджер-1» зробив фотографію Землі з відстані 6,4 млрд км: Бліда блакитна цятка.

1992 – установлені дипломатичні відносини між РФ і Україною.

1993 – Україна, Польща та Угорщина підписали договір про співпрацю народів Карпатського регіону.

2004 – внаслідок обвалення покрівлі в московському «Трансвааль-парку» загинули 28 осіб і понад 100 постраждали.

2005 – троє працівників PayPal заснували відеохостинг YouTube.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus