USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

14 травня: свята, події, факти. День матері в Україні та перше успішне щеплення від віспи

14 Травня 2023 00:00
Сьогодні в Україні відзначають День матері та День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні – цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року.

У США – День Ділана Томаса, День ввічливості, День печива з пахтою, День «підземної» Америки, День «Танцюй як курча», у Британії – День «сонцезахисних окулярів», День роботи з дому, в Канаді – Фестиваль тюльпанів, у Грузії – День пам’яті благовірної Тамари, в Індії – Свято успішних починань «Акшая Трітія», Парашурама Джаянті, в Ізраїлі – День проголошення Декларації про незалежність, у Чилі – День інженера, в Таїланді – День охорони азіатських буйволів, у Парагваї – День незалежності, в Ліберії – День об’єднання.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять пророка Єремія. У народі день назвали Єремій Запрягальник, Гулений день.

14 травня іменини відзначають Акакій, Веремій, Юхим, Гнат, Макар, Ніна, Тамара.

Цього дня народилися італійський поет епохи Відродження, автор «Божественної комедії» Данте Аліг'єрі, англійський соціаліст-утопіст Роберт Оуен, український письменник, майстер експресіоністської новели Василь Стефаник, американський кінорежисер, продюсер, сценарист Джордж Лукас, американський кінорежисер литовсько-югославського походження Роберт Земекіс («Роман із каменем», «Назад у майбутнє», «Смерть їй личить»), український журналіст, публіцист Віталій Портников, американська акторка, сценаристка, кінорежисерка Софія Коппола («Бійцівська рибка», «Хрещений батько»), український музикант, співак, композитор, лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, український футболіст Богдан Шершун, українська співачка, учасниця «Євробачення-2010» Альоша (Олена Кучер).

Події

1796 – британський хірург Едвард Дженнер вперше у світі зробив успішне щеплення від віспи 8-річному хлопчику.

1811 – Парагвай здобув незалежність від Іспанії.

1853 – у США запатентували згущене молоко.

1900 – у Парижі відкрили II Олімпійські ігри.

1915 – після 9 місяців російської окупації австро-угорські війська вступили в Дрогобич (Галичина).

1940 – Голландія капітулювала перед вермахтом у перший рік Другої світової війни.

1948 – у Тель-Авіві прем’єр-міністр Давид Бен-Гуріон публічно виголосив Декларацію незалежності Ізраїлю. Ця дата відзначається як День незалежності Ізраїлю.

1955 – у Варшаві підписали договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу соціалістичних країн (Варшавський договір) і створили об’єднане командування збройними силами.

1975 – футболісти «Динамо» (Київ) уперше вибороли Кубок Володарів Кубків.

2007 – Сан-Франциско відбулась світова прем’єра помнометражного анімаційного фільму «Шрек Третій» кіностудії DreamWorks. За перші вихідні прокату стрічка зібрала 122 мільйони доларів, встановивши рекорд для мультфільмів і третій результат серед повнометражних фільмів. Всього «Шрек Третій» зібрав касу у 799 мільйонів при бюджеті 160 мільйонів.

2009 – з космодрому Куру у Французькій Гвіані за допомогою ракети-носія «Аріан-5» запущено європейську острономічний супутник «Гершель», першу космічну обсерваторію, призначену для вивчення інфрачервоного випромінювання від об’єктів в Сонячній системі, в Чумацькому шляху, а також від позагалактичних об’єктів.

2012 – президент Віктор Янукович підписав закон про введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу України, який замінив аналогічний документ 1961 року. Новий Кодекс набув чинності 20 листопада того ж року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus