USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

17 лютого: свята, події, факти. День кота в Європі та перші консерви із сардинами

17 Лютого 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються День спонтанного прояву доброти, Всесвітній день людського духу, Всесвітній день управління інформацією, Всесвітній день антропології та День кота в Європі.

У Польщі – День кота, у США – День суспільних наук, День чемпіонату крабових гонок, День кави з молоком, День капусти, День мого шляху, в Ірландії – День відмови від куріння, у В’єтнамі – Свято «Ароматної пагоди».

Православна церква 17 лютого вшановує пам’ять святого Миколая. У народі цей день прозвали «Микола Студений» – саме цього дня завжди вдаряли сильні морози. Грецький ігумен і сповідник мав дар зцілення, тому йому моляться для позбавлення від хвороб.

Іменини сьогодні у Миколи, Андрія, Кирила, Георгія, Олександра, Юрія, Михайла, Олексія, Василя, Анни, Дмитра, Сергія та Петра.

Народилися:

Цього дня народилися американський промисловець, який заснував фірму IBM – найбільшого виробника електронних друкарських машинок та обчислювальної техніки, Томас Уотсон, український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий, український поет і прозаїк, який належав до «розстріляного відродження», Олекса Влизько, український радянський партійний і державний діяч, перший секретар ЦК КП України, фактичний керівник республіки Володимир Щербицький, українська акторка театру і кіно, народна артистка України Раїса Недашківська («Комісар», «Хліб і сіль», «Народжена революцією», «Вавилон ХХ»), американська кіноакторка Рене Руссо («Втікач», «Викуп», «На лінії вогню», «Епідемія»), російська співачка й кіноакторка, дочка Едіти П'єхи, мати Стаса П'єхи Ілона Броневицька, український спортсмен, стрілець, олімпійський чемпіон Сеульської олімпіади 1988 року в стендовій стрільбі на траншейному стенді Дмитро Монаков, український футболіст Сергій Балтача, визначний американський баскетболіст Майкл Джордан, американська кіноакторка, фотомодель і співачка, онука власника найбільшої в світі мережі готелів Hilton Періс Хілтон, український політик, колишній міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, український боксер, чемпіон Олімпіади 2008 року Василь Ломаченко.

Події:

1720 – кінець війни четверного альянсу: відмова Іспанії від територіальних домагань в Італії; Савойський дім отримує Сардинію.

1753 – Швеція перейшла з юліанського на григоріанський календар.

1795 – у Великій Британії викопали картоплину вагою майже 8,5 кг.

1815 – відновленням довоєнного стану закінчилася Англо-американська війна («друга війна за незалежність»).

1852 – для публіки вперше відкриті художні зібрання петербурзького Ермітажу.

1863 – у Женеві засновано Міжнародний комітет допомоги пораненим, що згодом став Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

1876 – Джуліус Вольф з Істпорта (штат Мен, США) виготовив перші консерви із сардинами.

1904 – прем’єра опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» у міланському театрі «Ла Скала». Прем’єра провалилася. Успіх прийшов у наступній постановці на сцені театру «Ґранде» в Брешії, коли головну роль виконала Соломія Крушельницька.

1919 – Директорія УНР звернулася по допомогу в боротьбі з більшовиками до Антанти і США.

1933 – вийшов перший номер щотижневого американського журналу «Ньюсвік».

1938 – на Соловецьких островах під час Великого терору в СРСР вчинено масовий розстріл в’язнів Соловецької тюрми (страчено майже 200 осіб упродовж однієї доби).

1947 – «Голос Америки», заснована в 1942 році для роз’яснення американської політики і підняття морального духу її союзників у Європі, Азії та Африці, провела свою першу радіотрансляцію російською мовою на Радянський Союз.

1955 – Одеська кінофабрика перетворена в Одеську кіностудію художніх фільмів

1962 – катастрофічна повінь внаслідок шторму в басейні нижньої Ельби та в усьому північно-морському узбережжі Німеччини. В одному лише Гамбурзі загинуло 314 осіб.

1972 – гурт «Pink Floyd» завершив своє турне по Англії із прем’єрою нової програми «Eclipse», яка через рік перетвориться на їхню найвідомішу платівку «The Dark Side of the Moon».

1992 – перші арешти в операції італійських правоохоронних органів «Чисті руки», спрямованої проти мафії.

1999 – Верховна Рада України дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Павла Лазаренка.

2008 – Косово проголосило незалежність від Сербії. До кінця року його визнали 69 держав.

2011 – почалися збройні заворушення в Лівії.

2015 рік – Євросоюз вперше від початку російсько-української війни офіційно визнає участь військ РФ в конфлікті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus