USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

15 січня: свята, події, факти. День капелюха та Сумний понеділок

15 Січня 2024 00:00
У світі сьогодні відзначають День Вікіпедії, День Мартіна Лютера Кінга, День капелюха, або День головного убору.

Також на 15 січня цьогоріч припадає Сумний понеділок. Цю дату відзначають в третій понеділок січня, який багато хто вважає найгнітючішим днем у році.

У Малаві – День Джона Чілембве Кінга, у Гватемалі – День Чорного Христа Ескіпулас, в Індії – День армії, у Венесуелі – День вчителя, у Чилі – День дині та вина, у Мексиці – День композиторів, на Кубі – День науки, у Хорватії – День міжнародного визнання, у Нігерії – День пам’яті збройних сил, у Єгипті – День висаджування дерев, у США – Національний день напою з чайного гриба, Національний день полуничного морозива і Національний день свіжо вичавленого соку, у Болівії – Національний день чаранго, в Індонезії – Океанський день.

За новим церковним календарем сьогодні вшановують преподобних Павла Тивейського та Івана Кущника.

Іменини святкують Гаврило, Іван, Михайло, Павло, Прохор, Ян, Олена, Ілона.

Народилися

Цього дня народилися французький письменник і актор Мольєр (Жан Батист Поклен), румунський поет Міхай Емінеску (Емінович), німецький політичний і державний діяч, юрист Вільгельм Маркс, польський поет, драматург, художник Станіслав Виспянський, український історик, визначний учений-орієнталіст, письменник, поет і перекладач кримськотатарського походження Агатангел Кримський, грецький судновласник, мільярдер Арістотель Онассіс, американський фізик-ядерник, один з розробників атомної бомби (1945) і керівник проєкту водневої бомби (1952) Едвард Теллер, американський священнослужитель, громадський діяч, визначний лідер боротьби за громадянські права чорношкірих Мартін Лютер Кінг, українська співачка Лариса Руденко, популярний іспанський співак Pitbull.

Події

69 – Отон став римським імператором.

1559 – коронація англійської королеви Єлизавети I, останньої з династії Тюдорів.

1700 – Петро I велів дворянам змінити довгий та незручний одяг на європейські костюми.

1776 – у Львові вийшов перший примірник Gazette de Leopol, першого відомого періодичного видання на території України.

1790 – у Франції запроваджено новий адміністративний поділ. Країну розділяють на 83 департаменти.

1797 – Джон Етерінгтон з Лондона вперше у Великій Британії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору – циліндра.

1892 – у газеті Triangle в місті Спрингфілд, штат Массачусетс, де виникла гра баскетбол, автор гри доктор Джеймс Нейсміт уперше оприлюднив 13 правил її проведення.

1907 – доктор Лі де Форест, визнаний у світі як «батько радіо і дід телебачення», запатентував триелектродну вакуумну трубку – пристрій, що дав змогу перетворити радіо на практично використовуваний пристрій передання голосу та музики.

1919 – після провалу збройного комуністичного повстання в Берліні урядові війська схопили і без суду стратили ініціаторів повстання, засновників німецької Компартії 48-річних Карла Лібкнехта і Розу Люксембург.

1943 – у штаті Вірджинія (США) завершили будівництво Пентагону – найбільшої офісної споруди у світі, в якій базується Міністерство оборони США.

1970 – 28-річного полковника Муаммара Каддафі, який прийшов до влади в Лівії у 1969 році внаслідок військового перевороту і повалення влади короля Ідріса, проголошено прем'єрміністром країни.

1986 – у радянських газетах опубліковано заяву Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова, в якій проголошено «програму поетапної ліквідації до 2000 року всіх видів ядерних озброєнь».

1992 – Бернерс-Лі Тім, «батько World Wide Web», випустив веббраузер – програму, яка дає можливість переглядати ресурси інтернету.

– Європейська спільнота визнала незалежність Хорватії та Словенії, колишніх югославських республік, які перебували у федерації з 1918 року.

– Президією Верховної Ради України затверджено музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є Михайло Вербицький.

– Ямайка і Австрія визнали незалежність України.

– Україна встановила дипломатичні відносини з Грецією.

1993 – у США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання (2137) серія «Санта-Барбари».

1994 – за нез'ясованих обставин зник безвісти український політик Михайло Бойчишин.

2001 – Джиммі Вейлз і Ларрі Сенгер запустили Вікіпедію.

2006 – уперше Президентом Чилі стала жінка – Мішель Бачелет.

2009 – екіпаж американського аеробуса А-320 зміг урятувати від загибелі 146 пасажирів, посадивши літак із зупиненими двигунами на воду річки Гудзон посеред Нью-Йорка. Двигуни аеробуса відмовили внаслідок зіткнення зі зграєю гусей на висоті 850 м після зльоту з аеропорту «Ла Гуардія».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus