USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 жовтня: події, факти, дні народження

15 Жовтня 2016 00:00
День народження 15 жовтня відзначають екс-депутат Луцької міської ради Олександр Пиза, бізнесмен Олександр Главацький, журналіст Оксана Швець (на головному фото) та заслужений працівник фізичної культури і спорту України, голова Волинського обласного фізкультурно- спортивного товариства "Україна" Василь Рибаков.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров’я, невичерпного натхнення, щедрих дарунків долі та успіхів у всіх починаннях. Сонячного настрою Вам, мирного неба і здійснення мрій!

Олександр Пиза
Олександр Пиза
Олександр Главацький
Олександр Главацький


Окрім того, 15 жовтня свою 8 річницю від дня заснування святкує салон гардин "Вуаля". ІА Волинські Новини бажає процвітання, вдячних клієнтів і реалізації нових ідей.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

У світі 15 жовтня відзначають Всесвітній день миття рук, а також Всесвітній день боротьби з раком грудей.

А ще сьогодні - Міжнародний день білої тростини, або Міжнародний день незрячих та Міжнародний день сільських жінок.

Також святкують свій День працівники целюлозно-паперової промисловості.

Наша хроніка:

Минулого року 15 жовтня Україна стала членом Радбезу ООН. За Україну проголосували 177 країн з 118 необхідних.

Також редакція писала про роль Галшки Гулевичівни у заснуванні першої в Україні академії. У Музеї історії Луцького братства розповіли про волинянку Галшку Гулевичівну – фундаторку української освіти і Києво-Могилянської академії. Саме 15 жовтня 1615 року розпочалась історія Києво-Могилянської академії – інтелектуального осердя Києва і першого університету України та всієї Східної Європи.

У 2014 році в цей день видання писало про те, що луцький айдарівець розповів, як важко бути патріотом на сході. Боєць батальйону «Айдар», Ігор, якого запросили на творчо-паріотичний захід у Луцьку, розповів лучанам, з чим йому та його побратимам довелося зіткнутися на Донбасі.

у 2013 році редакція розповідала, як Кварцяний вчив футболістів пекти хліб. Дивіться ексклюзивний фоторепортаж від Волинських Новин.

У 2012 році лучанка знайшла гриба-важковаговика. Ольга Узик «вполювала» гриба вагою майже півтора кілограма.

А три роки тому музикантка з Луцька отримала в Європі «Золоту скрипку». Тоді ансамбль скрипалів Луцької музичної школи №3 взяв участь у Міжнародному фестивалі слов’янської музики «Musik Regensburg» (Німеччина) і повернувся з перемогою.

У 2010 році на Волині освятили скит одного з найдавніших монастирів.

Народилися:

Цього дня народилися давньоримський поет, автор «Енеїди» Публій Вергілій Марон, російський поет Михайло Лермонтов, німецький філософ, психолог, філолог Фрідріх Ніцше, український етнограф, фольклорист Пелагея Литвинова, радянський письменник-сатирик Ілля Ільф (Єхіїл-Лейб Файнзільберг), американський кінорежисер, продюсер, який відкрив таких зірок кіно, як Кларк Гейбл, Роберт Мітчум, Лоретта Янг і Лана Тернер, Мервін Лерой, український поет-пісняр Дмитро Луценко, американський письменник, автор детективів Еван Хантер (відомий під псевдонімом Ед Макбейн), французький філософ, історик культури Поль Мішель Фуко, український поет, байкар, сатирик Володимир Грабоус, український політик і промисловець, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український і радянський актор театру й кіно, народний артист України Іван Гаврилюк, російський рок-музикант В'ячеслав Бутусов, український боксер В'ячеслав Глазков, українська легкоатлетка Марія Помазан.

Сталося:

1581 — В Парижі королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет — «Комічний балет королеви».

1582 — Україна у складі Речі Посполитої перейшла з Юліанського на Григоріанський календар разом з Іспанією, Португалією та більшістю Італійських держав.

1806 — До складу Російської імперії включено Бакинське ханство.

1880 — Через 632 роки після початку завершено будівництво Кельнського собору. Перший камінь в фундамент собору заклав в 1248 році архієпископ Кельна Конрад Фон Гохштаден.

1926 — В Києві відкрили Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки).

1928 — Німецький дирижабль «Граф Цепелін» зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан.

1964 — Введений в дію найбільший в світі нафтопровід «Дружба».

1968 — В університеті Суррея відбувся перший виступ «Led Zeppelin».

1997 — Стартував проект дослідження Сатурну і Титану — Кассіні-Гюйгенс.

2003 — Ільхам Алієв стає президентом Азербайджану після смерті свого батька Гейдара Алієва.

2005 — Китай став третьою державою після Радянського Союзу і США, яка успішно відправила людину до космосу. Космічний корабель «Шеньчжоу-5» вивів на орбіту космонавта Ян Лівея
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus