USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

15 грудня: події, факти, дні народження

15 Грудня 2010 09:01
День народження 15 грудня святкують директор Волинської філії Українського державного НДІ містобудування «Діпромісто» Андрош Бідзіля (на фото) та заступник начальника Волинської обласної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Ірина Вараніцька.
Андрошу Бідзілі виповнилося 67 років, Ірині Вараніцькій – 49.
«ВН» приєднуються до вітань рідних та колег і бажають іменинникам щедрої на добро долі, міцного здоров’я та безмежного успіху.
Цього дня також з’явилися на світ римський імператор Нерон, французький інженер-будівельник і архітектор Александер Густав Ейфель, український бандурист-віртуоз Василь Ємець, радянський журналіст, письменник, який разом із Сергієм Михалковим написав слова гімну СРСР Ель-Регістан, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич, американський кіноактор Дон Джонсон («Детектив Неш Бріджес», «Харлей Девідсон і ковбой Мальборо», «Бляшаний кубок»), російський державний і політичний діяч, голова Державної думи РФ Борис Гризлов, російський телеведучий, режисер, продюсер Андрій Разбаш, письменниця, публіцистка, автор праць з історії фемінізму Соломія Павличко, російський шоумен Ігор Угольніков (відео), українська спортсменка, гімнастка, срібна призерка Олімпіади 2000 року Оксана Цигульова, українська супермодель Сніжана Онопка (на відео).
Іменини цього дня у Афанасія та Сави.
15 грудня 1699 року указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено юліанський календар, відлік і святкування Нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.
У 1934-му в Києві, у підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об'єднання українських нацiоналiстiв», серед яких – українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.
1938-го пілот Валерій Чкалов розбився під час випробування літака І-180.
1939 року в Атланті відбулася прем'єра фільму за участю акторів Вів'єн Лі і Кларка Ґейбла «Віднесені вітром».
1941 року у Дробицькому яру під Харковом нацисти розстріляли близько 15 тисяч євреїв.
1959-го державна комісія підписала акт про прийняття в експлуатацію першого в СРСР бойового ракетного комплексу міжконтинентальних балістичних ракет.
1964 року у Канаді було прийнято державний прапор із кленовим листом. 1967-го народний суд міста Єнакієве виніс вирок 17-річному Віктору Януковичу – 3 роки позбавлення волі за статтею 141, ч. 2 КК УРСР «Участь у пограбуванні».
1993-го відбулася прем'єра фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера». У 1995 роі спільна європейська валюта отримала назву євро.
У цей день 2000 року на знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва були встановлені перші намети – у рамках акції «Україна без Кучми».
В Україні своє професійне свято 15 грудня відзначають працівники суду.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Такий собі Показати IP 15 Грудня 2010 09:08
Сьогодні ще й міжнародний день чаю!!! Тож бажаю усім вдалого чаювання!
Юрист Показати IP 15 Грудня 2010 10:00
З Днем суду!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus