USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

16 травня: свята, події, факти. День світла і перемога України на Євробаченні

16 Травня 2023 00:00
16 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день мирного співіснування. Подія була започаткована 2017 року ООН. Головна її мета полягає в залученості суспільства до миру, єдності, солідарності, терпимості, що сприяє розвитку країн і досягненню гармонії. До цього дня зазвичай організовуються різноманітні тематичні заходи для населення.

Також 16 травня День носіння фіолетового на знак миру. Веселе і позитивне свято, яке націлене на те, щоб показати прибульцям з інших планет, що людство для них не ворог. Щоб долучитися до святкування, потрібно всього лише вдягнути аксесуари чи будь-яку річ фіолетового кольору.

А ще 16 травня Міжнародний день поінформованості про целіакію. Започаткувала цей день Європейська асоціація хворих на целіакію. Це захворювання кишківника, яке виникає через пошкодження ворсинок тонкої кишки, тому людина не може вживати продукти, які містять глютен. Головна мета дня — підвищити поінформованість про целіакію.

16 травня святкують День біографів. Дату святкування обрали на честь зустрічі Семюела Джонсона, який був біографом і лексикологом, з письменником Джеймсом Босуеллом, що відбулася 1763 року.

Також 16 травня святкують Міжнародний день світла. Подія була встановлена ЮНЕСКО 14 листопада 2017 року. Дату обрали на честь першої вдалої роботи лазера Теодора Маймана, що відбулася 1960 року. Головна мета полягає в приверненні уваги людства до значення світла як в звичайному житті, так і в культурному, науковому, мистецькому.

А ще 16 травня День морської мавпи. Нестандартна і дуже цікава подія. Морську мавпу відносять до ракоподібних, а зовні вона чимось нагадує креветку. Хоча ця істота відрізняється крихітними розмірами (до 5 мм), вона є важливою частиною екосистеми, розповсюджуючи тепло і поживні речовини.

У США – День любові до дерев, День королівських гребінців, День морських мавпочок, День коктейлю «Мімоза», День «Зроби що-небудь хороше для сусіда», День барбекю, у Тонзі – День батька, у Фінляндії – День поминання полеглих, в Австралії – День порятунку коней, на Кайманових островах – День співдружності, в Малайзії – День учителя, у Польщі – День прикордонника, у Вірменії – День військ ППО, у Південному Судані – День народної армії звільнення.

Православні 16 травня вшановують пам’ятьмучеників Тимофія і Маври. Вони постраждали за віру в Христа в III столітті.

Іменини за православним календарем святкують Петро та Тимофій.

Цього дня народилися український історик, етнограф і письменник, громадський діяч Микола Костомаров, американський актор, батько акторів Пітера і Джейн Фонда Генрі Фонд, український письменник, поет, перекладач Тодось Осьмачка, французька кіноакторка, секс-символ Франції 1950-1960-х років Мартіна Кароль (Марі-Луїз Муре), французький кутюр’є Кристіан Лакруа, ірландський кіноактор Пірс Броснан, білоруська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка Ольга Корбут, американська поп-співачка, сестра Майкла Джексона Джанет Джексон, український письменник Тарас Прохасько («Непрості», «Інші дні Анни», «Спроба реконструкції»), американська акторка Меган Фокс («Трансформери», «Як втратити друзів і змусити всіх себе ненавидіти»), український художник, графік, ілюстратор Микола Грох, українська фехтувальниця Олена Хомрова, український репер, засновник і фронтмен гурту «Kalush» Олег Псюк.

Події

1863 – почалося будівництво Одеської залізниці.

1881 – на околиці Берліна пройшов перший у світі електричний трамвай.

1920Жанну д’Арк канонізовано римською католицькою церквою.

1929 – У США відбулася перша церемонія вручення премії «Оскар». До речі, назва «Оскар» тоді ще не використовувалося, вона з’явилася в 1934 році. Всім номінантам були вручені так звані «Подячні відгуки».

1966 – у Китаї оголошують про початок «культурної революції».

1975 – японка Табеї Дзюнко стає першою жінкою, яка покорила Еверест.

1995 – у Нідерландах був створений паперовий літак із розмахом крил 13,97 м.

2004 – українська співачка Руслана Лижичко здобула перемогу в музичному конкурсі «Євробачення».

2008 – Україна стала 152-им членом Світової організації торгівлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus