USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

30 червня: свята, події, факти. День соцмереж і астероїдів. Російські окупанти покинули острів Зміїний

30 Червня 2023 00:00
30 червня в Україні та світі святкують Всесвітній день соціальних мереж. Соціальними мережами називають особливі онлайн платформи, де можна ділитися своїми думками, ідеями та інформацією з іншими людьми. Окреме свято було створене 2010 року за ініціативи однієї з медіа-компаній у США.

Також 30 червня Міжнародний день астероїда. Дату ухвалила Генеральна Асамблея ООН як відповідь на звернення Асоціації дослідників космосу. Цікаво, що тоді до групи ініціаторів створення окремого свята увійшов навіть гітарист гурту Queen Браян Мей, який є також і видатним астрофізиком.

А ще 30 червня Міжнародний день парламентаризму. Він був затверджений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Головна мета цього дня полягає у тому, щоб підвищити грамотність людей у питаннях роботи вищого законодавчого органу, його можливостей і завдань.

Азербайджані – День закоханих, в США – День прикиду, День коктейлю «Май Тай», День національної організації жінок, у Білорусі – День економіста, в Домінікані – День вчителя, у Конго – День незалежності, у Судані – День революції, в Гватемалі – День армії, в Єгипті – Річниця протестів, в ЦАР – День молитви.

30 червня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Вони були рідними братами, які походили зі знатного перського роду. Їх батько був язичником, а мати сповідувала християнство. Саме вона виховала своїх синів у християнських традиціях. В зрілому віці пішли брати на військову службу. Там їх відправили до царя Юліана Відступника, щоб укласти мирний договір. Але цар, дізнавшись, що перед ним християни, одразу кинув братів до темниці. Довго мучив воїнів, але не зміг змусити відректися християнства. Тому просто наказав їх стратити.

Іменини сьогодні відзначають ті, кого назвали Йосип, Кирило, Микита, Ізмаїл, Мануїл, Никифор.

Народилися:

Цього дня народилися визначний український військовий, політичний і громадський діяч, один із провідників українського націоналізму Роман Шухевич, український військовий діяч Юрій Дроботковський, підполковник Армії УНР Микола Палієнко, польський поет, лауреат Нобелівської премії з літератури Чеслав Мілош, американський геолог, дослідник, який у 1985 році який знайшов затонулий «Титанік», Роберт Баллард, український музикант, головний диригент оркестрової групи Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки Станіслав Савчук, американський боксер-професіонал, дворазовий чемпіон світу у суперважкій вазі Майк Тайсон, німецький автогонщик «Формули-1», молодший брат Міхаеля Шумахера Ральф Шумахер, американський плавець, єдиний у світі 14-разовий олімпійський чемпіон Майкл Фелпс.

Події

1894 – у Лондоні був відкритий знаменитий Тауерський міст.

1905Альберт Ейнштейн у статті «Про електродинаміку рухомих тіл» виклав основи Теорії відносності.

1913 – починається Друга балканська війна.

1936 – надруковано перший тираж роману «Віднесені вітром» американки Маргарет Мітчелл.

1940 – за наказом Герінга розпочинається повітряна блокада Великої Британії.

1941 – Українські Національні збори у Львові проголошують Акт відновлення Української Держави і створюють Українське Державне Правління під проводом Ярослава Стецька.

1947 – в Мюнхені відновлює роботу Наукове товариство імені Тараса Шевченка, перенесене зі Львова.

1948 – вчені Вільям Шоклі, Уолтер Братейн і Джон Бардін з «Bell Laboratories» оголосили про створення транзистора.

1988 – за непокору церковній реформі Папа Іван Павло II відлучає від церкви французького архієпископа Лефебра.

1991 – у Сімферополі закінчилася перша сесія курултаю (парламенту) кримських татар, на якій був сформований меджліс на чолі із Мустафою Джемілєвим. Меджліс затвердив національні прапор і гімн.

1992 – ухвалюють закон про поділ повноважень між державними органами України й Автономною Республікою Крим.

1997 – у Великобританії вийшла перша книга про Гаррі Поттера – «Гаррі Поттер і філософський камінь».

2000 – Женевський суд оголосив вирок колишньому прем’єр-міністру України Павлові Лазаренку: позбавлення волі терміном на 18 місяців та штраф за відмивання 9 мільйонів доларів.

2022 – російські війська покидають захоплений український острів Зміїний, зазнавши великих втрат у живій силі й техніці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus