USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

16 вересня: свята, події, факти. День винахідника і раціоналізатора та День фармацевта в Україні

16 Вересня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день охорони озонового шару, Всесвітній день донора кісткового мозку, Всесвітній день прибирання, День відповідального собаківництва, День колекціонування каменів, День обізнаності про догляд за цуценятами при розведенні собак, День хірурга, Міжнародний день «З’їж яблуко», Міжнародний день чистих берегів та День батьків, які працюють.

В Україні – День винахідника і раціоналізатора та День фармацевтичного працівника.

У Кропивницькому та Херсоні – День міста.

У США – День корабля «Мейфлауер», День «Тримайтеся подалі від Сіетла», День гуакамоле, День пластиліну «Плей-До», День шкільного рюкзака, День хліба з корицею і родзинками, в Італії – День народження Джульєтти, в Мексиці – День незалежності, у Папуа Новій Гвінеї – День незалежності, в Малайзії – День малайзійської федерації, у Киргизстані – День працівників служби державної охорони, в Лівії – День мучеників, у Казахстані – День матері, у Колумбії – День кохання і дружби, в Аргентині – День прав учнів середніх шкіл та Національний день молоді.

За новим церковним календарем ПЦУ сьогодні вшановує пам’ять великомучениці Євфимії Всехвальної. Вона постраждала за віру в Христа у місті Халкідоні, розташованому на березі Босфору, навпроти Константинополя, близько 304 року.

Іменини відзначають Андрій, Василь, Василина, Володимир, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Олексій, Петро, Роман, Сергій, Феофан, Філіп, Харитон.

Народилися

Цього дня народилися італійський філософ, гуманіст П’єтро Помпонацці, британський кінорежисер Гай Гамільтон, американський блюзів музикант Бі Бі Кінг, американський кіноактор Пітер Фальк, український правозахисник, літературознавець i перекладач Валерій Марченко, американський кіноактор Міккі (Філіп) Рурк, український радянський борець вільного стилю, олімпійський чемпіон Анатолій Бєлоглазов, американський фокусник-ілюзіоніст, підприємець, найуспішніший маг сучасності Девід Коперфільд (Сет Коткін), український футболіст Сергій Валяєв, український веслувальник, призер Олімпійських ігор Сергій Білоущенко, українська лижниця, біатлоністка, призерка Паралімпійських ігор Людмила Павленко, український футболіст, чемпіон світу серед молоді Кирило Дришлюк.

Події

1408 – останнє письмово зафіксоване весілля вікінгів у церкві селища Хваслі в Гренландії.

1492 – під час першої експедиції Колумба було відкрито Саргасове море.

1651 – у Білій Церкві спалахнуло повстання козаків, незадоволених умовами перемир’я з Річчю Посполитою.

1658 – гетьман України Іван Виговський уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір.

1810 – Мексика проголосила незалежність від Іспанії та почала війну за незалежність.

1857 – Джейн Пірпонт із Бостона отримала авторські права на пісню One Horse Open Sleigh, більш відому як Jingle Bells. Цю різдвяну пісеньку було написанодля вистави у недільній школі, а нині без неї не обходиться жодне різдвяне свято.

1859 – британський дослідник Девід Лівінгстон відкрив озеро Ньяса (Африка).

1899 – у Західній Україні створено Національно-демократичну партію.

1914 – 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

1915 – закінчилась арктична експедиція Б. Вількицького, яка вперше в історії пройшла Північним морським шляхом із Владивостока до Архангельська.

1930 – польський уряд розпочав проведення так званої пацифікації (насильницького умиротворення) українців у Східній Галичині.

1963 – до нової федерації Малайзія приєднується місто-держава Сингапур.

1975 – Папуа Нова Гвінея проголосила незалежність від Австралії.

1976 – багаторазовий рекордсмен та чемпіон світу з підводного плавання Шаварш Карапетян врятував з 10-метрової глибини 20 осіб, коли переповнений тролейбус упав з мосту в Єреванське водосховище.

1979 – на східному крилі шахти «Юнком» у Донецькій області на об’єкті «Кліваж» здійснено підземний ядерний вибух.

1987 – підписано Монреальський протокол про захист озонового шару Землі.

1998 – відбулася прем’єра мюзиклу «Нотр-Дам де Парі».

2000 – День Пам’яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе.

2000 – на спортивному літаку розбився перший заступник міністра внутрішніх справ України, координатор комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України Леонід Бородич.

2002 – початок активної фази всеукраїнської акції громадянської непокори «Повстань, Україно!».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus