USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

21 листопада: свята події, факти. День гідності та свободи і День Десантно-штурмових військ

21 Листопада 2022 00:00
З 2017 щороку 21 листопада в Україні святкується День гідності та свободи. Це національне свято має надзвичайно важливе значення для кожного українця. Його мета – затвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи та схвалити рух до майбутнього в Європі.

Свято вказує відразу на дві доленосні події в житті українців – Помаранчеву революцію 2004 року і Революцію гідності 2013 року. «Помаранчева революція» розпочалася після грубих порушень під час процесу виборів президента України, коли відбулася фальсифікація результатів. Українці були невдоволені та обурені бажанням Віктора Януковича незаконно захопити владу. Тому прибічники іншого кандидата, Віктора Ющенка, почали виходити на мітинги. Протести проходили не лише на головній площі країни, але й по всім містам.

«Революція гідності» пройшла рівно через 9 років після Помаранчевої. Цього разу громадяни були незадоволені рішенням Кабміну зупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Перші протестувальники почали виходити на вулиці Києва саме 21 листопада. У відповідь на мітинг, влада застосувала силу. Після цього протести заполонили всі міста країни. Протестувальники не покидали Майдан Незалежності протягом зими 2013-2014 рр. Найбільш криваві події сталися 18-20 лютого, коли від снайперських пострілів загинули десятки євромайданівців. Зараз їх знають під загальною назвою «Небесна сотня».

21 листопада Україна святкує День Десантно-штурмових військ Збройних сил. З’явилося свято в 2017 році, коли була замінена назва десантних військ на десантно-штурмові війська. Сьогодні вони є окремою частиною Збройних сил України, приймають активну участь в зоні АТО/ООС, а також в спеціальних і миротворчих операціях. Цікавий факт – столицею десантно-штурмових військ України вважають Житомир. Саме тут відкритий навчальний центр та дислоковане командування ДШВ ЗСУ.

Також світ святкує Всесвітній день телебачення. Подія була заснована Організацією Об’єднаних Націй в 1996 році. Дату обрали на честь дня здійснення першого Всесвітнього телевізійного форуму ООН, який пройшов саме 21 листопада. Основна місія цього свята дня – інформування суспільства про ту роль, яку відіграє ТБ у розвитку та просуванні миру.

Кожного року 21 листопада святкується Всесвітній день привітань або Hello Day. Свято було започатковано братами Майклом і Брайаном Маккомаками в 1973 році. Акція була придумана, щоб показати протест проти «холодної війни» та тої напруги, яка існувала між людьми різних країн. Брати надіслали листи з листівками до різних куточків планети з таким побажанням: кожен, хто хоче долучитися до святкування, має також надіслати листівки 10 іншим людям.

21 листопада є і неофіційне свято – День без музики. Його у 2005 році заснував музикант та музичний продюсер з Шотландії, Білл Драммонд. Він хоче цим днем привернути увагу до того, що в сучасному світі музика перестала бути витвором мистецтва і надто сильно знецінюється. Дата обрана як найближча до церковного католицького свята пам’яті Цецилії Римської. Вона була покровителькою класичної музики.

В Аргентині – День медсестри, у Греції – День Збройних сил, у Республіці Сербській – День пам’яті Генеральної рамкової угоди, у Мексиці – День революції, у Японії – День смаженої курки, у США – День штату Північна Кароліна, Національний день фаршу та Національний день пряників, у Бразилії – Національний день гомеопатії, у Венесуелі – День студента, у Бангладеш – День Збройних сил.

21 листопада за православним календарем – День святого Михайла, Собор Архістратига Михаїла. В народі свято отримало назву «Михайлів день». Термін «собор» означає зібрання всіх святих ангелів, яких очолює саме Архістратиг Михаїл, який є Небесним вождем. Ім’я Михаїл перекладається як «подібний Богу».

Архангел Михаїл зображується на іконах військових обладунків, зі списом чи мечем, яким вражає дракона. Біблейські писання стверджують, що саме Михаїл – єдиний ангел, який зміг дати спротив Люциферу і навіть скинути його з неба. З того часу його вважають найбільш наближеним до Бога ангелом. Він керує іншими ангелами і є захисником всіх несправедливо скривджених чи ошуканих.

Архангел Михаїл поширений символ геральдики. В Україні він символізує Київщину, а також Наддніпрянську Україну.

У католиків сьогодні – Введення в храм Пресвятої Діви Марії. Згідно з церковним переданням, батьки Пресвятої Богородиці св. Йоаким і Анна, будучи бездітними, дали обіцянку, що якщо в них народиться дитя, то вони віддадуть її на службу Богові у Єрусалимський храм. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм доньку. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька св. Івана Предтечі.

Які цього дня іменини: Михайло, Михайлина.

В цей день народилися:

Філософ, письменник Вольтер, етнограф, громадський діяч Андрій Маркевич, композитор Михайло Вериківський, актор і режисер Ярослав Геляс, народний художник України, ілюстратор Сергій Якутович, актриса, автор пісень, співачка та композиторка Бйорк, співачка з Канади Карлі Рей Джепсен.

Події

1783 рік – над Парижем здіймається перша пілотована людиною повітряна куля;

1806 рік – Наполеоном була проголошена «континентальна блокада» Великої Британії;

1831 рік – на ліонській фабриці через зменшення заробітної плати ткачам проходить перший в історії пролетарський виступ під гаслами «Жити працюючи або вмерти воюючи»;

1877 рік – Томас Едісон винаходить фонограф;

1916 рік – потонув корабель-близнюк «Титаніка» – «Британнік»;

1918 рік – у Львові встановлена польська влада, УНП переїжджає до Тернополя;

1920 рік – армія УНР переходить річку Збруч, де і була інтернована в таборах;

1921 рік – під містом Базаром 359 полонених українських вояка було розстріляно більшовиками;

1941 рік – в СРСР запроваджують податок на холостяків;

1947 рік – заснування в Нью-Йорку Панамериканської української конференції;

1962 рік – президент США Джон Кеннеді знімає блокаду з Куби;

2004 рік – в Україні проходить другий тур виборів на посаду президента, о 20:40 прихильники Віктора Ющенка починають акцію протесту, з якої розпочинається «Помаранчева революція»;

2013 рік – Кабінет Міністрів України на чолі з Миколою Азаровим вирішив призупинити процес підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Саме після цього спалахує «Революція гідності».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus