USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

17 грудня: події, факти, дні народження

17 Грудня 2011 00:01
День народження 17 грудня святкують журналіст Зіновій Жижара та письменник Сергій Цюриць (на фото).
«ВН» щиро вітають їх та зичать здоров’я на багато літ та невичерпного натхнення.
Цього дня з’явилися на світ німецький композитор Людвіг ван Бетховен, французький письменник Жуль де Ґонкур, славіст-мовознавець, історик літератури, письменник, критик, академік Національної академії наук України Юрій Шевельов (Шерех), італійський композитор Джованні П'єрлуїджі да Палестріна, англійський фізик і хімік, один із засновників електрохімії, винахідник гірничої лампи Деві Гемфрі, американський фізик, дослідник електромагнетизму, перший директор Смітсонівського інституту Джозеф Генрі, український маляр, ініціатор створення Товариства художників імені Киріака Констанді Євген Буковецький, етнограф, дослідник українського народного мистецтва, археолог і музейний діяч Данило Щербаківський, чеський графік, ілюстратор творів Ярослава Гашека Йозеф Лада, американський хімік, творець методу радіовуглецевого датування, який використовують в археології й антропології Віллард Френк Ліббі, російський і радянський поет, автор текстів відомих пісень Костянтин Ваншенкін («Я люблю тебя, жизнь», «Алеша», «Вальс расставания», «Как провожают пароходы»), радянський і російський актор театру й кіно, народний артист СРСР, лауреат Держпремії РФ Леонід Бронєвой, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, український футболіст, воротар Ігор Кутєпов, російська поетеса Ніка Турбіна, французька й американська акторка українського походження Міла Йовович, російська фотомодель і телеведуча («На добраніч, діти!»), переможниця конкурсів «Міс Росія-2001» і «Міс Всесвіт-2002» Оксана Федорова, російська акторка Олена Ксенофонтова (серіали «Дочки-матері», «Курсанти», «Тайга. Курс виживання»).
В цей день 1790 у Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків.
У 1885 французький уряд оголосив про встановлення свого протекторату над Мадаґаскаром, колонізація якого почалась у XVII столітті.
1895 у США запатентували машину для виробництва шпагату – будівельного матеріалу.
У 1897 на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз.
В 1903 Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, що тривав 12 секунд.
1917 Українська Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда від Ради Народних Комісарів, що уряд радянської Росії «визнає Українську Народну Республіку, її право цілком відокремитися від Росії… зараз же, без обмеження та безумовно». Водночас до Центральної Ради було висунуто ультимативні вимоги пропустити більшовицькі війська на Південний фронт для боротьби з Каледіним, не пропускати білогвардійські війська, що рухаються на Дон і Урал, та припинити роззброєння Червоної гвардії
1926 було проведено другий всесоюзний перепис населення.
1962 відбувся перший виступ Beatles на телебаченні: на каналі Granada TV вони виконали пісню Love Me Do. А 1986 у Кембриджському шпиталі вперше в історії медицини здійснено одночасну пересадку серця, печінки та легенів.
1989 на телеканалі Fox (США) показали першу серію мультсеріалу «Сімпсони».
В 1990 у Москві почався IV з'їзд народних депутатів СРСР, у перший же день якого прозвучала вимога відставки президента Михайла Горбачова. А через рік Міністерство юстиції України зареєструвало Міжнародний фонд «Відродження» – українську частину Мережі фундацій Сороса.
1992 депутати Федеральних зборів Чехословаччини ухвалили постанову про припинення з 1 січня 1993 року існування Чехословацької Федеративної Республіки й утворення держав-спадкоємниць – Чехії та Словаччини.
У 1996 в столиці Перу Лімі члени лівого революційного руху Тупак Амару захопили в заручники 490 високопоставлених гостей посла Японії і погрожували їх убити. Лише через 5 місяців поліція визволила заручників і знищила терористів
17 грудня православні вшановують великомученицю Варвару.
Також сьогодні свято білоруських кіномитців, а в Росії – День ріелтора. А у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту секс-працівниць від насилля та жорстокості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus