USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

17 жовтня: події, факти, дні народження

17 Жовтня 2011 00:01
День народження 17 жовтня відзначають народний депутат Сергій Шевчук (на фото), директор Державного архіву Волинської області Володимир Гика, заступник начальника головного управління економіки Волинської облдержадміністрації Олександр Блащук.
«ВН» вітає їх та бажає здоровя, злагоди, успіхів у всіх починаннях.
Сьогодні виповнилося б 65 з дня народження багаторічного фотокореспондента газети «Волинь» Миколи Зінчука. Він помер 2004 року.
17 жовтня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.
Цього дня народилися російський фельдмаршал, граф, фаворит Катерини II Григорій Орлов, український лінгвіст, етнограф, фольклорист, поет, священик Яків Головацький, радянський військовий і державний діяч, маршал Радянського Союзу Андрій Гречко, радянський кінооператор-мультиплікатор Михайло Друян («Малюк і Карлсон», «Вінні-Пух і турбот», «Жив-був пес», «Червоненька квіточка», «Золота антилопа», «Незвичайний матч»), український філолог і педагог Олександр Пономарів, український письменник, політичний і громадський діяч Іван Драч, російський кінорежисер Костянтин Бромберг («Пригоди Електроніка», «Чародії»), український співак Лері Вінн (Валерій Дятлов), американський продюсер, актор, режисер, сценарист і аніматор, автор мультиплікаційного серіалу «Бівіс і Баттхед» Майк Джадж, американський реп-виконавець, актор і продюсер Емінем (Маршалл Брюс Метерс III).
1113 – закінчено спорудження Михайлівського Золотоверхого собору в Києві.
1659 – гетьман Юрій Хмельницький, син Богдана Хмельницького, підписав із Москвою «Переяславські статті», які обмежували права України.
1831 – Майкл Фарадей провів перше успішне випробування електричного динамо, відкривши електромагнітну індукцію.
1888 – катастрофа царського поїзда під селом Борки (Зміїївський район Харківської області): 21 людина загинула, 47 поранено, але при цьому зовсім не постраждали російський імператор Олександр ІІІ та його родина включно зі спадкоємцем Миколою ІІ, що було сприйнято в країні як «чудесне спасіння». На місці катастрофи згодом спорудили храм.
1902 – у Детройті випущено перший автомобіль марки «Каділлак» (відділенням концерну «Дженерал моторз»).
1927 – у Києві почався ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ, який відновив на певний час автокефалію. Митрополитом (главою) церкви, під загрозою арешту і заслання учасників собору, переобрано Василя Липківського.
1931 – американського мафіозі Аль Капоне засуджено до 11 років тюрми за ухиляння від податків.
1938 – указ президії Верховної Ради СРСР про заснування медалей «За відвагу» і «Бойові заслуги».
1959 – південноафриканська компанія «Де Бірс» оголосила про те, що вона виготовила перші штучні алмази.
1961 – відкрився XXII з’їзд КПРС, на якому була прийнято третя програма КПРС і проголошено завдання побудови комуністичного суспільства до 1980 року.
1967 – у Великій Британії опубліковано «Акт про аборти», який поклав початок легалізації у Західній Європі штучного припинення вагітності.
1968 – почалося поетапне виведення радянських та союзних військ із території Чехословаччини.
1979 – Мати Тереза отримала Нобелівську премію миру.
1990 – «студентська революція на граніті»: о 19-й годині Верховна Рада УРСР ухвалила постанову «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в місті Києві з 2 жовтня 1990 року» («за» - 314, «проти» — 38). Голова ВР Леонід Кравчук оголосив про відставку комуністичного голови Ради Міністрів Віталія Масола, як того вимагали голодуючі студенти.
1996 – Аслан Масхадов став прем’єр-міністром коаліційного уряді Чечні.
2006 – населення США сягнуло 300 мільйонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus