USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

18 квітня: дні народження, події, факти

18 Квітня 2015 00:00
День народження 18 квітня відзначає голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Василь Кушнір(на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає його з цим святом і бажає здоров'я, довголіття і наснаги.

Сьогодні – Міжнародний день пам’яток та історичних місць, встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. В Україні цей день має назву День пам’яток історії та культури, і відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року його відзначають щорічно 18 квітня.

Іменини за православним календарем святкують Самсон, Платон, Семен, Марк та Феодора.

Наша хроніка:

Унікальні писанки Луцька Волинські Новини показали минулого року. Тоді в обласному центрі Волині представили писанки з різьбленням та художньою ковкою.

А у 2011 році в Луцьку виготовили велику писанку.

Також цього року створили дешевий одномісний літак. Фінський авіаінженер Акі Суокас розробив одномісний літальний апарат, який можна придбати за ціною легкового автомобіля.

Народилися:

18 квітня народилися англійський економіст, класик політичної економії Давід Рікардо, англійський філософ-позитивіст, учений та літературний критик, драматург, актор Джордж Льюїс, український театральний, кіноактор і режисер, народний артист України Мар'ян Крушельницький («Ягідка кохання», «Кривавий світанок», «Мартин Боруля», «Суєта»), українська акторка, заслужена артистка України Надія Титаренко, український диригент, музичний педагог Ростислав Бабич, радянський хокеїст Веніамін Александров, радянський артист балету, балетмейстер, педагог Володимир Васильєв, американський кіноактор, старший брат Джулії Робертс Ерік Робертс («Наречена мафії», «Кабельник», «Темний лицар», «Одіссея»), український розробник комп'ютерних ігор, бізнесмен Сергій Григорович.

Сталося:

1902у Данії вперше у світі була застосована дактилоскопія для впізнання злочинця.

Відомо, що ідея про унікальність відбитків пальців існувала в Китаї і Японії ще в VII столітті. Однак, незважаючи на широке практичне використання, припущення про унікальність відбитків не має достатнього наукового обґрунтування, а для методу ідентифікації за відбитками немає оцінки достовірності (на практиці приймається за 100%). Англійський антрополог Френсіс Гальтон домігся введення дактилоскопії як метод реєстрації кримінальних злочинців в Англії в 1895 році. 13 вересня 1902-го у Великобританії відбитки пальців з місця злочину вперше використані як доказ провини по відношенню до затриманого Гаррі Джексона.

1961У Києві відбулася демонстрація вірних проти закриття Андріївської церкви.

У 1961 році церква як діюча закривається. Постановою Ради Міністрів УРСР 1962 року споруду Андріївської церкви передано на баланс Держбуду УРСР, а наказом Держбуду УРСР 1968 року – Державному архітектурно-історичному заповіднику «Софійський музей». 10 вересня 1968 року Андріївська церква відкривається як архітектурно-історичний музей-філія заповідника. З 1987 року вона входить до складу Національного заповідника «Софія Київська» на правах відділу.

1966«перший покіс дисидентів»: на закритому засіданні Львівський обласний суд засудив Михайла Гориня на 6 років таборів суворого режиму за «антирадянську агітацію і пропаганду» – це перший вирок відомого дисидента.

Разом із Михайлом Горинем судили його брата Богдана, Івана Геля (по три роки таборів), Ярославу Менкуш (два з половиною, згодом зменшили до року), Михайла Осадчого (два роки), Мирославу Зваричевську (8 місяців – час перебування в СІЗО). 3 листопада 1981 року Горинь був вдруге заарештований. Попри оголошене ним голодування та пов'язаний із цим серцевий напад, 25 червня 1982 року був засуджений на 10 років позбавлення волі в таборах особливо суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у таборі особливо суворого режиму ВС-389/36 у селі Кучино Чусовського району Пермської області. Через велику кількість захворюваннь (запалення нирок, гіпертонія, аритмія, інфаркт міокарда) 28 листопада 1986 року Гориня етапували до Львова, де його наздогнав другий інфаркт. Через це потрапив до лікарні, після виходу з якої знову був змушений їхати на Урал. 2 липня 1987-го був помилуваний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus