USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

18 листопада: свята, події, факти. День народження Міккі Мауса та День сержанта ЗСУ

18 Листопада 2023 00:00
У світі сьогодні – Європейський день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації, День ресторану в листопаді, Міжнародний день ісламського мистецтва.

В Україні – День сержанта ЗСУ.

У Латвії – День Незалежності, в Омані – Національне свято Султанату, у Марокко – День Незалежності, на Гаїті – День армії і перемоги, у Болівії – День національного гімну, у Хорватії – День пам’яті жертв Вуковарської різанини 1991 року, у Венесуелі – День продовольства, в Аргентині – День техніка ортопеда-протезиста, у США – Національний день вішісуаз, Національний день одружених і День підтримки скорпіонів, Національний день яблучного сидру.

Православні віряни вшановують пам’ять священномучеників Платона і Романа.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Микола, Платон, Роман.

Народилися

18 листопада народилися український вчений-енциклопедист, один з основоположників наукового акушерства, фітотерапії, ботаніки Нестор Амбродик-Максимович, нецький композитор, диригент і піаніст Карл Марія фон Вебер, український вчений-економіст, статистик і публіцист Володимир Навроцький, визначний політичний діяч Галичини Кость Левицький, британський фізик, лауреат Нобелівської премії Патрік Блекетт, американський фізик і хімік українського походження Георгій Кістяківський, український композитор Георгій Майборода, американський рок-музикант, гітарист групи Metallica Кірк Хемметт, американський кіноактор-комік Оуен Уїлсон, австралійська акторка і модель Пета Уїлсон, український футболіст Сергій Скаченко, український поет, журналіст Дмитро Лазуткін, українська письменниця, режисерка Ірина Цілик.

Події

1626 – У Римі Папа Урбан VIII освятив собор святого Петра, нині резиденцію всіх Пап.

1654 – почалася оборона козацької фортеці Буша на Поділлі від військ Речі Посполитої.

1775 – указом імператриці Катерини II в Російській імперії запроваджено поділ на губернії.

1838 – (за старим стилем 6 листопада) Тарас Шевченко завершив перший (втрачений) варіант «Тарасової ночі», фінальної поезії «Кобзаря Т. Шевченка». Перша поезія, яку написано до «Кобзаря», – «Катерина».

1883 – У США введено єдину систему визначення часу: доти кожне місто самостійно встановлювало собі час.

1885 – з Бад-Каннштатта в Унтертюркхайм (передмістя Штутгарта) набережною річки Неккар з неймовірною для того часу швидкістю 12 км/год пронісся перший мотоцикл. Це був дуже оригінальний велосипед з мотором. Раму, як і колеса, було виготовлено з дерева. Причому коліс було не два, а чотири, вони замість гумових покришок були зверху оббиті залізом. Під сидінням розташовувався двигун внутрішнього згоряння потужністю 0,5 к.с. Як паливо могли використовувати бензин або гас. Двигун запускали рукояткою.

1918 – перемога під Мотовилівкою дивізії Січових стрільців Євгена Коновальця над загонами, вірними гетьману Скоропадському.

1918 – проголошено незалежність Латвійської Республіки; першим главою уряду обрано Карліса Улманіса.

1928 – на екрани вийшов мультфільм «Пароплавчик Віллі» виробництва компанії Волта Діснея. Цей день вважають днем народження Міккі Мауса – символу компанії.

1932 – вийшла Постанова ЦК КП(б)У «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель», згідно з якою за невиконання планів хлібозаготівель сільські господарства карали натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м'яса, і Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп».

1933 – об'єднаний пленум Центрального комітету та Центральної контрольної комісії КП(б)У розглянув питання про «український націоналістичний ухил» та ухвалив постанову про припинення політики українізації.

1935 – розпочався Варшавський процес над групою членів ОУН. Закордонна й місцева преса подавала реферовані промови обвинувачених, які зуміли схилити на свій бік багатьох симпатиків (завершився 13 січня 1936 року).

1935 – у Ризі відкрито Монумент Свободи.

1978 – в джунглях Гаяни близько 1000 учасників секти «Храм Народів» вкоротили собі віку.

1990 – Мстислав Скрипник прибув зі США до Києва, де в соборі св. Софії відбулася його інтронізація на патріарха УАПЦ.

2005 – Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторговельну поправку Джексона-Вейніка для України.

2007 – внаслідок вибуху метану на орендному підприємстві «Шахта ім. О. Ф. Засядька» (Донецьк) загинули 100 гірників (ще один згодом помер у лікарні).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus