USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

18 грудня: події, факти, дні народження

18 Грудня 2011 00:01
День народження 18 грудня святкує волинський художник, член Національної спілки художників України Микола Рубан та депутат Луцької райради Мирослав Філозоф.
«ВН» вітають іменинників та бажають довголіття, успішної праці та безмежної наснаги.
У цей день народилися український письменник, режисер, драматург Микола Куліш, український письменник, племінник Лесі Українки Юрій Косач, англійський фізик, який відкрив електрон, лауреат Нобелівської премії 1906 року Джозеф Томсон, маляр-імпресіоніст з нахилом до ліризму і неовізантист, за фахом фізик-хімік Петро Холодний, німецький та європейський політик, канцлер ФРН (1969-74), лауреат Нобелівської премії миру Віллі Брандт, російський актор і співак Ігор Скляр, російський і радянський актор кіно й цирку, клоун Юрій Нікулін, радянський і російський телеведучий, автор програми «Що? Де? Коли?» Володимир Ворошилов, визначний американський кінорежисер, дворазовий лауреат премії «Оскар» Стівен Спілберг, український політик, бізнесмен і управлінець, член Соцпартії, міністр транспорту та зв'язку України в 2006-2007 роках Микола Рудьковський, американська поп-співачка, володарка п'яти премій «Греммі» Кристіна Агілера, український хімік-неорганік, ректор Київського університету у 1985-2008 роках, академік НАНУ, Герой України Віктор Скопенко, американський кіноактор Бред Пітт.
У 1865 після ратифікації необхідними трьома чвертями штатів, 13-ої поправки до Конституції США, що забороняла рабство в усіх його формах, було офіційно проголошено частиною основного закону країни; це сталося через 246 років після появи перших негрів-рабів у штаті Вірджинія.
1890 у Лондоні відкрили першу в світі підземну електрифіковану залізницю – метрополітен.
В 1892 у Санкт-Петербурзі в Маріїнському театрі відбулась прем'єра балету Петра Ілліча Чайковського «Лускунчик».
У 1917 підписано декрет РРФСР про незалежність Фінляндії. Фінську державу з центром у Гельсінкі було утворено на території Фінляндського генерал-губернаторства.
1920 Раднарком УРСР ухвалив постанову «Про облік музичних інструментів» - один із нормативних актів, за якими переслідували кобзарів.
У 1940 в Третьому Рейху затвердили директиву №21 – «план Барбаросса» – кодова назва плану нападу Німеччини на СРСР.
У 1957 роі ЦК КПУ видав постанову про видання Української радянської енциклопедії.
1976-го вийшов указ про чергове нагородження Леоніда Брежнєва почесною зброєю із золотим зображенням герба СРСР. Цього року на екрани США вийшов фільм «Кінг Конг» із Джессікою Ланж.
1981 року з нагоди майбутнього 75-річчя Леоніда Брежнєва в Кремлі відбулося вручення йому вищих нагород соціалістичних країн: Болгарії, Угорщини, НДР, Монголії, Румунії та Чехословаччини.
2007-го Юлія Тимошенко вдруге стала Прем'єр-міністром України. На пленарному засіданні Верховної Ради України за неї віддали голоси 226 народних депутатів України від парламентської коаліції БЮТ та НУ-НС.
У світі сьогодні відзначають День арабської мови та День мігранта, а в Молдові – День поліції. У Росії 18 грудня святкують працівники РАЦСів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus