USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

19 вересня: свята, події, факти. Перша міжнародна залізниця та перші українські поселенці в Канаді

19 Вересня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають День народження смайла та Міжнародний день пірата.

В Ірландії – Національний день кави, в Аргентині – День хірургічного інструменталіста та День наставника, у Нідерландах – День принца, або День бюджету, у Мексиці – День пам’яті про землетруси 1985, 2017 та 2022 років, у Словаччині – День пам’яті першої національної ради, у Таїланді – День музею, в Еквадорі – День мігрантів, у Чилі – День збройних сил, у США – День карамельного пудингу, у Франції – День громадського транспорту, у Домініці – День святої Мерседес. Також сьогодні День Незалежності Федерації Сент-Кісс і Невіс.

Православна церква України вшановує благовірного великого князя Ігоря Чернігівського і Київського; мучеників Трохима, Саватія і Доримедонта.

Іменини святкують Гаврило, Георгій, Давид, Єгор, Ігор, Костянтин, Макар, Микола, Олексій, Теодор, Трохим, Федір, Марія.

Народилися

Цього дня народилися візантійський імператор Лев VІ Філософ, харківський поет-сатирик Яким Нахімов, український письменник Адріан Кащенко, англійський письменник Вільям Голдінг, британський продюсер, менеджер групи «Бітлз» Браян Епштейн, український композитор Євген Станкович, український актор кіно й телебачення, комік Віктор Андрієнко, українська письменниця Оксана Забужко, американська кантрі-співачка, акторка та письменниця Тріша Ервуд, український гімнаст, олімпійський чемпіон Валерій Гончаров, грецька тенісистка Елені Даніліду, українська біатлоністка, чемпіонка Олімпійських ігор Юлія Джима.

Події

1356 – у ході Столітньої війни англійці на чолі з принцом Уельським Едвардом розбили французів у битві при Пуатьє і взяли в полон французького короля Іоана ІІ Доброго.

1478 – Леонардо да Вінчі завершив роботу над картиною «Мона Ліза».

1559 – біля берегів Флориди затонули п’ять іспанських кораблів, близько 600 людей загинули.

1648 – у Квебеку Жак Бойдон відкрив першу в Канаді таверну.

1670 – на Слобожанщині почалося повстання проти московських воєвод.

1676 – розпочався штурм Чигирина московськими військами.

1783 – французькі брати Монгольф’є у присутності короля Людовика XVI запустили першу повітряну кулю з тваринами на борту (вівця, півень і качка).

1841 – збудовано першу міжнародну залізницю (Страсбург-Базель).

1864 – у США запатентовано відкидні сидіння в автомобілях.

1888 – в бельгійському курорті Спа відбувся перший в історії конкурс краси. Переможницею визнали 18-річну креолку з Гваделупи Берту Сукаре.

1891 – до Канади (Монреаль) прибули перші українські поселенці.

1920 – до Дубна й Луцька вступили частини 3-ї польської армії, до Тернополя – одночасно частини 6-ї польської армії та Дієвої Армії УНР.

1982 – професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман запропонував використовувати смайлик (на основі двокрапки, дефіса й дужки) як вияв емоції у спілкуванні в мережі.

1985 – землетрус у Мехіко, в результаті підземних поштовхів силою 8,1 бала за шкалою Ріхтера загинули близько 9000 осіб, десятки будівель було повністю зруйновано.

1991 – у Києві відновлено діяльність Києво-Могилянської академії.

2006 – у Таїланді відбувся військовий переворот.

2015 – концерн Volkswagen AG спіймали на фальсифікації даних викидів шкідливих речовин його турбодизельними двигунами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus