USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

1 лютого: події, факти, дні народження

1 Лютого 2011 00:01
День народження 1 лютого відзначають директор Волинської дирекції українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Ярослав Кравчук, програмний директор Волинського телебачення ВОДТРК Ганна Харів (на фото).
Також день народження – у начальника залізничної станції «Луцьк» Алігейдара Багірова.
«ВН» вітають усіх іменинників та бажають довголіття, достатку і удачі в усіх починаннях.
Цього дня народилися український живописець, академік, учень Тараса Шевченка Володимир Орловський, російський невропатолог, психіатр і психолог Володимир Бехтерєв, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, один з керівників ОУН (мельниківців) Микола Капустянський, знаменитий американський кіноактор, секс-символ 30-40-х років, «король Голлівуду» і військовий льотчик, виконавець головної ролі у фільмі «Віднесені вітром» Кларк Гейбл, радянський партійний і російський політичний та державний діяч, перший президент Росії Борис Єльцин, радянська балерина, народна артистка СРСР Катерина Максимова, радянський хокеїст, один із кращих нападаючих в історії Анатолій Фірсов, російський естрадний співак Лев Лещенко, український футболіст і тренер Мирон Маркевич, український естрадний співак Павло Дворський, російський співак, поет і композитор Юрій Лоза, українська політична діячка, голова секретаріату президента Ющенка Віра Ульянченко, український політик, голова Антимонопольного комітету України Василь Цушко, американський актор, майстер східних єдиноборств, син актора – майстра кунг-фу Брюса Лі Брендон Лі, американська кіно- і телевізійна акторка Шерилін Фенн («Твін Пікс», «Злиття двох місяців», «Щоденник найманого вбивці»), український артист балету Вадим Писарєв, американська співачка, єдина дочка співака Елвіса Преслі Ліза Марія Преслі, український фігурист Станіслав Морозов, шотландський футболіст, півзахисник «Манчестер Юнайтед» Даррен Флетчер.
1587 – англійська королева Єлизавета I підписала смертний вирок Марії Стюарт.
1709 – команда англійського корабля «Дюк» під командуванням капітана Роджерса знайшла на безлюдному острові Хуан Фернандес у Тихому океані моряка Александра Селкірка, який провів на ньому майже чотири з половиною роки після сварки з капітаном свого судна. Зараз цей острів носить ім'я Робінзона Крузо й належить Чилі. Даніель Дефо використав цей сюжет для свого роману про Робінзона Крузо, прототипом якого став Селкірк
1840 – Александр Дюма одружився з Ідою Ферре. Через шість з половиною років вони розлучилися, але цей період його життя був найбільш плідним у творчості письменника.
1865 – президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення 13-ї поправки до Конституції США про скасування рабства.
1893 – Томас Едісон відкрив «інетоскопічний театр «Чорна Марія» – першу у світі кіностудію.
1922 – політбюро ЦК КП(б)У ухвалило рішення про вивезення 8 мільйонів пудів хліба з голодуючої України до Росії.
1923 – у Петрограді о 10-й ранку в будинку №76 по набережній Фонтанки відкрилася перша в СРСР ощадна каса.
1930 – вийшла постанова ЦВК і РНК СРСР «Про заходи щодо зміцнення соціалістичної перебудови сільського господарства в районах суцільної колективізації і по боротьбі з куркульством». Початок масової колективізації.
1930 – газета «Таймс» опублікувала перший кроссворд.
1931 – у Москві відбулося урочисте відкриття та перший знімальній день Центральної фабрики «Союзкіно» (тепер кіностудія «Мосфільм»).
1967 – у Детройті (США) вийшов перший номер українського часопису «Детройтські новини».
1992 – у Кемп-Девіді президенти Буш-старший і Єльцин підписали російсько-американську декларацію про завершення «холодної війни».
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Румунією.
1992 – на референдумі більшість населення Чорногорії проголосувала за збереження Югославії.
1994 – набрали чинності Шенгенські угоди, підписані країнами ЄС, що передбачають введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасницями Європейського Союзу.
2000 – через аварію на румунській золотодобувній фабриці в Дунай потрапила величезна кількість отруйної речовини ціаніду, що викликало екологічну катастрофу в багатьох країнах.
2000 – Друга чеченська війна: у пастці, створеній російськими військами, при спробі вийти з блокованого Грозного загинув мер міста Лечі Дудаєв, бригадний генерал Хункарпаша Ісрапілов і заступник командувача збройних сил Ічкерії Асламбек Ісмаїлов, а Шаміль Басаєв втратив ногу.
2003 – при заході на посадку на космодром на мисі Канаверал (штат Флорида) за 16 хвилин до повернення на Землю над Техасом вибухнув американський шаттл «Колумбія».
Загинули всі семеро членів екіпажу.
2005 – Канада стала четвертою країною, у якій офіційно визнані одностатеві шлюби.
2009 – у Москві в Храмі Христа Спасителя відбулася інтронізація патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
2010 – 44 дні прокату знадобилося фантастичному блокбастеру Джеймса Камерона «Аватар», знятому у форматі 3-D, щоб зібрати у світовому прокаті більше 2 мільярдів доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ЩИРО ВІТАЄМО ЮВІЛЯРКУ! Показати IP 1 Лютого 2011 10:11
Я б дав їй ще звання "Заслуженого Вчителя". Вона (Ганна Харів)вивчила і допомогла стати на ноги не одне покоління журналістів. вона знана поетеса і відома далеко за теренами нашої області. Але чи відома вона нам, волинянам?.. Вітаючи Ганну Степанівну хочу побажати їй: Здоров’я міцного на довгі роки Бажаєм Вам ми усі залюбки. Хай доля дарує щастя довіку, Достатку і миру у домі без ліку. Калиною радість в душі хай квітує, Сопілка любові серце хвилює. Нехай Вам завжди: і в будні, і в свята Щасливі новини приходять до хати Живіть нам на радість у щасті та мирі. Хай Бог посилає здоров’я та сили ! Не підписуюсь, бо пишу за усіх.А нас дуже багато
Пильний Показати IP 1 Лютого 2011 11:44
А ще сьогодні День народження "Радіостанції "Луцьк", 16-ть років...Могли б привітати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus