USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

1 січня: події, факти, дні народження

1 Січня 2012 00:01
День народження у перший день 2012 року відзначають Заслужений лікар України Микола Яцина та начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель.
Також свято цього дня у народного артиста України Валерія Маренича – він святкує 66-річчя. А директор ТВО телебачення ВОДТРК Микола Генсецький 1 січня 2012-го святкує 56-річчя.
День народження також відзначають письменник, член НСПУ, уродженець Волині Ігор Павлюк, депутат Луцької міськради Руслан Ніколайчук, заступник начальника управління культури і туризму Волинської ОДА Галина Остапчук, голова Любешівської райдержадміністрації Василь Корець, доктор історичних наук Світлана Гаврилюк (на фото), заступник директора обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Віра Ковальська.
«ВН» щиро вітають усіх земляків-іменинників і зичать доброго здоров’я, достатку та святкового настрою.
1 січня народилися український письменник, учений, мандрівник Василь Григорович-Барський, національний поет Угорщини, один із керівників революції 1848-1849 років Шандор Петефі, французький спортивний і громадський діяч, барон, засновник сучасного олімпійського руху, історик, педагог П'єр де Кубертен, український художник, графік, визначний ілюстатор творів Шевченка Василь Касіян, визначний український політичний діяч, голова проводу Організації українських націоналістів, ідеолог українського національного руху Степан Бандера, американський письменник Джером Селінджер («Над прірвою у житі», «Вище крокви, теслі»), італійський кіноактор, режисер, сценарист, виконавець ролі Мафіозо у фільмі «Неймовірні пригоди італійців у Росії» Тано Чімароза, радянський і російський актор театру та кіно, режисер, лауреат Державної премії СРСР, народний артист РРФСР Анатолій Ромашин («Агонія», «Звільнення», «Борис Годунов», «Десять негренят»), французька кіноакторка, зірка фільмів про Анжеліку – маркізу ангелів Мішель Мерсьє, кобзар, засновник ряду капел Криму та Кубані, в'язень ГУЛАГу, дослідник та пропагандист кобзарства, одноосібний творець музею кобзарства півдня України та Кубані Олексій Нирко, радянський і російський актор театру й кіно, народний артист РРФСР, лауреат Державної премії СРСР Сергій Шакуров («Друг», «Розбудіть Мухіна!», «Був місяць травень», «Кохана жінка механіка Гаврилова»), український політичний діяч Леонід Грач, український політик і дипломат Борис Тарасюк, український історик і державний діяч Валерій Смолій, український правознавець і політик, народний депутат України І-ІІІ скликань Олександр Ємець, український режисер і актор-комік, художній керівник комік-трупи «Маски», актор кіно Георгій Делієв, український історик і публіцист Ярослав Грицак, український співак, артист, лідер гурту «Кому вниз», «голос» багатьох рекламних роликів, масових акцій Андрій Середа, український підприємець і управлінець, політичний діяч, медіа-магнат Валерій Хорошковський, український кінорежисер, сценарист, продюсер Олександр Шапіро (фільми «Цикута», «Хеппі піпл», «Бec Пор No», «Кастинг»).
У цей день 153 до нашої ери для швидкої відправки консула на війну до Іспанії жерці Риму перенесли день початку річного терміну консульства з 1 березня на 1 січня. З 46 р. до н. е. 1 січня стало початком року і в громадянському календарі.
1700 – цар Петро І своїм указом у Росії ввів юліанський календар, відтак Новий рік був перенесений на 1 січня.
1880 — Видано друком у Львові перше число щоденника «Діло», який виходив до початку Другої світової війни.
1863 – президент США Авраам Лінкольн видав маніфест про звільнення рабів.
1918 – більшовики призначили Серго Орджонікідзе Тимчасовим надзвичайним комісаром України.
1919 – Директорія УНР проголосила «Закон про автокефалію Української православної церкви» і створення її керівного органу – Українського церковного синоду.
1919 – утворена Білоруська РСР.
1928 — почала виходити газета «Розбудова нації», орган проводу українських націоналістів.
1932 — Відкрився Нижегородський автомобільний завод імені Молотова (пізніше Горьківський автомобільний завод).
1944 – у ніч на 1 січня по всесоюзному радіо вперше прозвучав державний гімн СРСР на музику Олександра Александрова – «Союз нерушимий». «Інтернаціонал» залишився партійним гімном Всесоюзної комуністичної партії (більшовиків).
1949 – у прокат вийшов фільм Олександра Довженка «Мічурін».
1959 — Перемога Кубинської революції.
1961 – у Радянському Союзі проведена грошова реформа. Обмін випущених грошових знаків на старі здійснювався у співвідношенні 1:10.
1968 – на 1-му телеканалі Центрального телебачення СРСР вийшов перший випуск програми «Час» («Время»).
1969 – вийшов перший випуск мультфільму «Ну, постривай!»
1982 – у Стокгольмі свій останній концерт дала група ABBA.
1993 – Чехословаччина розділилася на Чехію та Словаччину.
1995 – розпочала роботу Світова організація торгівлі.
1999 – запроваджене євро. Щоправда, лише у безготівкових розрахунках.
2000 – мільйони людей в усьому світі з небувалим розмахом відзначили настання нового століття і тисячоліття – на рік раніше їх реального приходу. Комп'ютерна проблема «2000» не спрацювала (раніше був острах, що в цей день багато комп'ютерних систем вийдуть з ладу через те, що рахують роки по останніх двох цифрах).
2002 – євро введене в обіг у готівкових розрахунках.
2009 – президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписали спільну заяву щодо постачань і транзиту російського газу, відключеного Москвою о 10:00.
1 січня відзначають Всесвітній день миру. В Білорусі – День банківський і фінансових працівників, у Камеруні – День Незалежності. Кубинці святкують День звільнення, а в Литві – День прапора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пішов Яцина і СЕС не стало! Показати IP 2 Січня 2012 16:34
Щиро вітаю усіх іменинників! Особливо Миколу Яцину, який бу дуууже мудрою людиною...пішов Яцина і нема в кого розпитати, розяснити...навіть СЕС розпалася!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus