USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

20 травня: свята, події, факти. Всесвітній день травматолога та День банківських працівників в Україні

20 Травня 2023 00:00
Цього дня відзначають Всесвітній день травматолога, Всесвітній день метрології, Всесвітній день бджіл та Європейський день моря.

В Україні – День банківських працівників, День перекладача жестової мови, у США – День Жозефіни Бейкер, День Елізи Дулітл, День аперитиву, День мір і ваг, День скасування рабства у Флориді, День пирога «Кіш Лорен», День збору полуниці, День хумуса, День собак-рятувальників, День блокнота, День квітки, День «Стань мільйонером», у Канаді – День коктейлю «Цезар», в Індонезії – День національного пробудження, День лікаря, на Кубі – День ухвалення першої Конституції, в Камбоджі – день пам’яті, у Камеруні – День проголошення унітарної держави, в Саудівській Аравії – День незалежності від Британської імперії.

20 травня День ангела святкують Антон, Іван, Йосип, Михайло, Семен, Степан, Тадей.

Цього дня народилися французький письменник, класик світової літератури Оноре де Бальзак, англійський філософ-позитивіст, економіст і громадський діяч, ідеолог лібералізму Джон Стюарт Мілль, французький економіст, лауреат першої Нобелівської премії миру Фредерік Пассі, український художник і педагог Микола Мурашко, американський кіноактор Джеймс Стюарт, український письменник Іван Чендей, італійський поп-співак Аль Бано, англійський співак, один із кращих у світі виконавців блюзів і соулу Джо Кокер, американська співачка вірменського походження Шер (Шерилін Саркісян), український фехтувальник Володимир Смирнов, українська письменниця Наталка Сняданко.


Події

325 – римський імператор Костянтин скликав Вселенський собор у Нікеї.

1449 – португальський король Афонсу V розбив повстанців при Алфарробейрі.

1498 – португальський мореплавець Васко да Гама досягнув Індії.

1783 – підписано Версальський мир, що завершував війну між Францією, Англією та Нідерландами

1809 – Відкрилось Київське народне чоловіче училище, що потім стало школою № 75, однією з найстаріших шкіл Києва.

1873 – Леві Штраус випустив на ринок блакитні джинси.

1875 – в Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію щодо впровадження єдиної метричної системи.

1899 – Джекоб Герман став першим водієм, якого було заарештовано за перевищення швидкості – він «мчав» однією з вулиць Нью-Йорка зі швидкістю 20 км/год.

1905 – у Києві відкрито Михайлівський механічний узвіз.

1927 – американський льотчик Чарлз Ліндберг розпочав перший безпосадковий трансатлантичний переліт.

1961 – засновано Шевченківську премію.

1961 – за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук’яненка до смертної кари, а його товаришів – до різних термінів позбавлення волі.

1980 – на референдумі в канадській провінції Квебек 59,9 % виборців висловилися проти від’єднання від Канади.

1985 – Ізраїль під наглядом Міжнародного комітету Червоного Хреста звільнив 1150 ув’язнених в обмін на звільнення трьох останніх ізраїльських солдат, яких утримували палестинці.

1992 – керівники Ленінабада та Куляба відмовилися визнати новий уряд Таджикистану та пригрозили вийти зі складу республіки.

2005 – відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі – світова прем’єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», який здобув «Золоту пальмову гілку».

2009 – у фінальному футбольному матчі Кубку УЄФА в Стамбулі «Шахтар» (Донецьк) переграв «Вердер» (Бремен) з рахунком 2:1, ставши володарем останнього в історії Кубку УЄФА.

2019 – відбулась інавгурація Президента України Володимира Зеленського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus