USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

2008-го аграрії Волині повністю забезпечили потребу області у продовольчому зерні

28 Січня 2009 16:19
За минулий рік обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств Волинської області становили 2960,9 мільйона гривень. Про це йшлося на нараді про підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2008 рік  за участю першого заступника голови ОДА Віталія Заремби, – повідомляють 28 січня «Волинські Новини».
 
Статистика свідчить, що за минулий рік обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств області становили 2960,9 мільйона гривень. Приріст до минулого року становив 2%, у тому числі сільськогосподарськими підприємствами –11,3%.
 
За інформацією головного управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю ОДА, у галузі тваринництва збереглися позитивні тенденції нарощування виробництва валової продукції в усіх категоріях господарств. Виробництво м’яса збільшилось на 5%.
 
Продовжувалося відновлення роботи та реконструкція тваринницьких ферм і приміщень. В агроформуваннях області вже діють 5 сучасних доїльних залів, 2 введено в екплуатацію у минулому році. Завершено будівництво та укомплектовано молодняком репродукторну ферму для виробництва інкубаційних яєць курей м’ясного напрямку продуктивності.
 
Стабілізації поголів’я худоби, підвищення її продуктивності, нарощуванню обсягів виробництва тваринницької продукції сприяла фінансова підтримка галузі за рахунок коштів державного бюджету. В галузь надійшло 63,5 мільйона гривень прямої фінансової підтримки у вигляді доплат та більш ніж 90 мільйонів гривень непрямої підтримки від акумуляції переробними підприємствами коштів податку на додану вартість та нульової вставки.
 
Для стимулювання збільшення поголів’я в селянських подвір’ях діє обласна програма підтримки особистих селянських господарств – доплата за приріст поголів’я корів в розрахунку по 1 тисячі гривень за кожну добавлену корову.
 
У галузі рослинництва в усіх категоріях господарств виробництво зерна у заліковій вазі становить 719,2 тисячі тонн, з них у сільськогосподарських підприємствах – 362,1 тисячі тонн. Порівняно з 2007 роком, виробництво зерна по всіх категоріях господарств збільшилось на 146,3 тисячі тонн, або на 26 відсотків, у сільгосппідприємствах – на 91,3 тисячі тонн, або на 34 відсотки.
 
Відповідно до прогнозного балансу на 2008-2009 маркетинговий рік, обсяги виробництва продовольчого зерна в області, враховуючи перехідні залишки, становлять майже 260 тисяч тонн, що забезпечує регіональну потребу в продовольчому зерні в повному обсязі.
 
Для стабілізації цінової ситуації на ринку зерна та продуктів його переробки державним матеріальним та державним продовольчим резервами продано хлібопекарським підприємствам області 8,7 тисячі тонн пшеничного борошна.
З метою забезпечення реалізації державної аграрної політики проводиться робота, спрямована на формування і функціонування аграрного ринку та його інфраструктури.
 
Станом на 1 січня 2009 року в області зареєстровано 36 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які протягом 2008 року надали послуг на суму 476,3 тисячі гривень, що на 312,2 тисячі гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Функціонує 28 пунктів заготівлі плодоовочевої продукції, 43 – іншої сільськогосподарської продукції та 233 пункти із заготівлі молока. Крім того, заготівлею молока займаються 950 збирачів молока.
 
В області зареєстровано 18 кредитних спілок як центрів мікрокредитування селян на початковому етапі підприємницької діяльності, створено перший ринок сільськогосподарської продукції, де реалізацію здійснюють винятково її виробники.
 
Протягом 2008 року Волинське регіональне відділення Аграрної біржі підписало 248 біржових угод на загальну суму 55,96 мільйона гривень, що на 18,2 мільйона гривень більше проти попереднього року. Крім того, зареєстровано 16 зовнішньоекономічних угод на загальну суму 5,8 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus