USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

20 січня: події, факти, дні народження

20 Січня 2011 00:01
День народження 20 січня відзначають голова Луцької міської організації Партії регіонів, депутат Луцької міської ради Іван Смоленг (на фото) та депутат Верховної Ради волинянка Катерина Ващук.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають добра, любові, достатку.
Цього дня народилися український хірург, один із засновників української хірургічної школи, дійсний член АН УРСР та Нью-Йоркської академії наук, дійсний член Академії медичних наук України Олександр Шалімов, український поет, громадський діяч Євген Маланюк, італійський кінорежисер Федеріко Фелліні («8 1/2» , «Амаркорд»), польський письменник, поет і публіцист, автор повісті «Чотири танкісти й собака» Януш Пшимановський, російський і радянський композитор, автор музики до багатьох відомих фільмів Володимир Дашкевич («Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Пеппі Довга Панчоха», «Зимова вишня»), український музикант, керівник ансамблю «Червона рута», народний артист України, чоловік співачки Софії Ротару Анатолій Євдокименко, американський кінорежисер і сценарист Девід Лінч («Твін Пікс», «Людина-слон», «Дикі серцем»), російська естрадна співачка, акторка, заслужена артистка РФ Ірина Аллегрова, російський і радянський кінорежисер Володимир Хотиненко («Один і без зброї», «72 метри», «Загибель імперії»), литовська акторка театру й кіно Інгеборга Дапкунайте («Безмовний свідок», «Місія нездійсненна», «Стомлені сонцем»), другий магістр гри «Що? Де? Коли?», триразовий володар призу «Кришталева сова» Максим Поташов, український фігурист і тренер Руслан Гончаров, російська танцівниця, колишня балерина Большого театру, заслужена артистка Росії Анастасія Волочкова.
1633 – 68-річний італійський фізик Галілео Галілей вирушив із Флоренції до Риму, щоб постати перед судом інквізиції.
1661 – У Львові засновано університет Казимира. Нині — Національний університет імені Івана Франка.
1841 – Китай поступився Гонконгом Великій Британії.
1918 – у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.
1925 – СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини.
1943 – у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».
1945 – у Вашингтоні відбулася інаугурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.
1946 – після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль подав у відставку з поста глави уряду.
1958 – у Лондоні з'явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.
1961 – 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді, наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту.
1972 – почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР.
1980 – пезидент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв'язку з інтервенцією СРСР в Афганістан.
1981 – 40-м президентом США став колишній актор Голлівуду, республіканець Рональд Рейган.
1986 – відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.
1990 – операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР – Баку. Мета – припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу Комуністичної партії.
1991 – у Кримській області УРСР відбувся загальнокримський референдум (перший народний референдум в СРСР), у ході якого 93% висловилися за створення Автономної республіки Крим.
1996 – лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером Палестинської автономії.
2001 – 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший.
2006 – в Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. Він викликав бурхливе захоплення у людей щораз, коли випускав фонтан води, з'являючись на поверхні. Зусилля рятувальників не врятували тварину – кит не витримав всіх випробувань і помер.
2009 – 44-м президентом США і першим темношкірим президентом став Барак Обама.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Люся Показати IP 20 Січня 2011 11:49
Дуже видатні люди сьогодні народились. Особливо - Смоленг. 0,000000001% голосів на виборах. А Катерина? Скільки можна марнувати фон ВР? Йшла б на відпочинок по старості. Пів-губи паралізовано. Слово "сістематіческі", як Брєжнев, вимовляє "сіськіманіські".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus