USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

22 квітня: свята, події, факти. Міжнародний день Землі та перша трансплантація людського ока

22 Квітня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день Землі.

Також 22 квітня – День відкриття Бразилії, у США – День Оклахоми та Національний день жувального мармеладу, в Іспанії – День королеви Ізабелли, у Сербії – День пам’яті жертв Голокосту, у Великобританії – День Стівена Лоуренса.

Сьогодні за церковним календарем – День вшанування пам’яті святого Вадима Перського. Вадим Перський був родом із багатої сім’ї та роздав майже увесь свій спадок жебраком, а на решту грошей побудував храм, де оселився разом зі своїми учнями. Преподобний мученик прийняв смерть від християнина, якого змусили зректися віри і на доказ своєї вірності язичництву вбити Вадима Перського.

Іменини за православним календарем святкують Вадим та Гаврило.

Цього дня народилися італійський композитор, скрипаль, альтист, педагог Джузеппе Тореллі, шотландський математик Джеймс Стірлінг, англійський письменник, один із засновників європейського реалістичного роману Генрі Філдінг, німецький філософ Іммануїл Кант, французька письменниця Жермена де Сталь, французький фізик, який винайшов перший свинцевий акумулятор Планте Гастон, бельгійський юрист, голова Міжнародного бюро миру з 1907 до 1943 року, лауреат Нобелівської премії миру 1913 року Анрі Лафонтен, український художник-монументаліст Григорій Довженко, американський фізик, творець атомної бомби Роберт Оппенгеймер, український філософ, президент товариства «Знання» України Володимир Шинкарук, американський актор, сценарист, режисер і продюсер Джек Ніколсон, американський мільярдер, авіатор, мореплавець, мандрівник Стів Фоссетт, українська акторка Наталія Сумська, прем’єрміністр Польщі (2007-2014), Голова Європейської Ради (2014-2019) Дональд Туск, український футболіст Сергій Попов, український стронґмен, володар титулу «Найсильніша людина світу – 2004» Василь Вірастюк, бразильський футболіст, «Золотий м’яч»-2007 і найкращий футболіст світу-2007 Кака.

Події

1370 – за наказом французького короля Карла V закладено перший камінь у фундамент фортеці Бастилія.

1500 – експедиція португальця Педру Альвареша Кабрала першою з європейців досягла берегів Бразилії і проголосила її власністю Португалії.

1760 – на одному з музичних вечорів у Лондоні відбувся дебют роликових ковзанів. Юний музикант-бельгієць вкотився в зал на засобі пересування, який сам винайшов, зі скрипкою в руках і не встиг вразити присутніх своєю майстерністю, як урізався в дзеркало.

1838 – вперше пароплав перетнув Атлантичний океан. До нью-йоркської гавані пришвартувалося англійське судно «Сіріус». На шлях від Саутгемптона до Нью-Йорка він витратив 18 днів і 10 годин, і лише на кілька годин випередив конкурента – пароплав Брунеля «Грейт Вестерн», який вийшов у море на чотири дні пізніше.

1915 – біля бельгійського міста Іпр німці вперше здійснили вдалу газову атаку (хлор).

1921 – міська влада Чикаго ухвалила рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з’являтимуться на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.

1922 – у місті Подебради (Чехословаччина) відкрито Українську господарську академію (з 1932 року – Технічно-господарський інститут).

1943 – Альберт Гофманн зробив перше повідомлення про галюциногенні властивості ЛСД.

1952 – 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з місця випробувань ядерної бомби в штаті Невада.

1965 – ухвалено рішення про створення в Києві радіостанції «Промінь».

1967 – гурт Pink Floyd уперше потрапив в англійський хіт-парад з піснею Arnold Layne.

1967 – у Греції шляхом збройного перевороту до влади прийшла хунта «чорних полковників».

1968 – СРСР, Велика Британія і США підписали в Москві Угоду про порятунок космонавтів, повернення космонавтів, повернення об’єктів, запущених у космічний простір.

1969 – у Х’юстоні вперше провели вдалу операцію з трансплантації людського ока.

1970 – У США вперше у світі відбулося святкування Дня Землі.

1972 – перші люди, які перетнули на гребному човні Тихий океан, – Сільвія Кук і Джон Файерфакс – прибули до Австралії. Вони були в морі упродовж 362 днів.

2004 – оголосили про розпад Orbital, прощання групи з публікою відбулося на фестивалі Glastonbury.

2004 – у КНДР неподалік від кордону з Китаєм біля залізничного вокзалу зіткнулися два поїзди. Один з них перевозив бензин, а інший – вибухонебезпечні речовини. Внаслідок зіткнення загинуло до 3000 осіб, вщент знищено й приміщення вокзалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus