USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

23 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день книг і авторського права та Всеукраїнський день психолога

23 Квітня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всеукраїнський день психолога, Всесвітній день книг і авторського права, Всесвітній тиждень безпеки дорожнього руху, День «Поговоріть як Шекспір», День скаутингу, День водія шкільного автобуса, День шансу, Міжнародний день свободи творчості, День святого Георгія, Міжнародний день іспанської мови, Міжнародний день англійської мови, Міжнародний день колупання в носі.

У США – День героїв Конфедерації, Національний день шоколадного чизкейка, Національний день пікніка, Національний день обізнаності про собак, що загубилися, Національний тиждень волонтерів, Тиждень адміністративних працівників, Національний тиждень студентського лідерства, у Канаді – Національний тиждень волонтерів, День книги, в Іспанії – День Кастилії і Леона, у Туреччині – День національного суверенітету і День дітей, у Колумбії – День бібліотекаря, у Китаї – День військово-морського флоту, в Аргентині – День геодезиста, День кавалерії, у Німеччині – День німецького пива, на Бермудах – День перцю, на Шрі-Ланці – День повного місяця, у Чилі – День ярмаркових торговців, у Бразилії – Національний день Шоро.

Іменини сьогодні святкують Олександр, Африкан, Зенон, Максим, Терентій, Федір, Яків, Юрій.

Народилися

23 квітня народилися англійський художник, аквареліст та графік, майстер романтичного живопису Вільям Тернер, балерина, якій мистецтво балету завдячує танцями на пуантах, Марія Тальйоні, англійська композиторка, одна з лідерок суфражистського руху Етель Сміт, німецький фізик, основоположник квантової теорії Макс Планк, український композитор Сергій Прокоф'єв, французький письменник Моріс Дрюон, американська благодійниця, продюсерка, довгожителька,мачуха Майкла Дугласа Енн Байденс, український письменник Григорій Тютюнник, американська телеактриса українського походження Сандра Ді, вокаліст, лідер і автор більшості пісень фінського рокгурту The Rasmus Лаурі Юльонен, член британської королівської сім'ї, правнук королеви Єлизавети II принц Луї Кембриджський.

Продії

215 до н. е. – у Римі на Капітолійському пагорбі на згадку про поразку в битві при Тразименському озері відкрили храм Венери, який невдовзі став місцем поклоніння гетер (через що 23 квітня римляни почали вважати днем повій).

303 – за наказом римського імператора Діоклетіана в Палестині відрубали голову Георгію Переможцю, який пізніше був канонізований церквою.

971 – візантійські війська взяли в облогу Доростол (нині Силістрія), в якому оборонялися русичі на чолі з Святославом.

1169 – владу в Єгипті захопив Салах ад-Дін.

1185 – попри затемнення сонця, князь новгород-сіверський Ігор разом з братом Всеволодом виступив у похід проти половців.

1229 – війська короля Кастилії Фернандо III захопили місто Касерес.

1348 – англійський король Едуард III засновує орден Підв'язки.

1533 – англіканська церква розриває шлюб між Катериною Арагонською та англійським королем Генріхом VIII.

1633 – граф Аксель Оксеншерна, державний канцлер Швеції, а після смерті короля Густава ІІ Адольфа – регент королеви Христини підписав у Гайльбронні союз з протестантськими правителями південно-західних земель Німеччини і очолив Протестантську лігу.

1635 – у Бостоні засновано першу в США публічну школу.

1662 – Коннектикут проголошено Британською колонією.

1772 – капітуляцією Кракова перед австрійськими військами, які виступали на боці Росії, закінчилась «Барська конфедерація».

1851 – вийшла в обіг перша поштова марка Канади. Її автором був інженер сер Сендфорд Флемінг, творець залізничної мережі Канади і автор ідеї введення часових поясів.

1867 – британська королева Вікторія і французький імператор Наполеон III відхилили план будівництва тунелю під Ла-Маншем.

1896 – у Нью-Йорку відбувся перший в Америці кіносеанс.

1907 – Джек Лондон вирушив у навколосвітню подорож на двощогловому судні.

1920 – в Антверпені розпочався перший олімпійський турнір із хокею з шайбою.

1921 – Чехословаччина і Румунія підписали союзницьку угоду, що стала продовженням договору про оборонний союз між Чехословаччиною і Королівством сербів, хорватів і словенців. Нова союзницька система отримала назву «Мала Антанта».

1923 – наскочив на скелю і затонув португальський пароплав «Моссамедес», 220 осіб загинули.

1932 – на батьківщині Вільяма Шекспіра в місті Стретфорд-на-Ейвоні відкрився Королівський Шекспірівський театр, що регулярно проводить шекспірівські фестивалі.

1938 – першим президентом Естонії обрано Костянтина Пятса.

1941 – капітуляція Греції в Другій світовій війні.

1942 – у відповідь на руйнацію британською авіацією німецького порту Любек, здійснену 28 березня з метою «підняття бойового духу британських льотчиків», німецьке командування розпочало так звані рейди Бедекера і завдало бомбового удару по «середньовічних центрах Британії», що призвело до загибелі більш як тисячі мирних жителів у Йорку, Нориджі і Ексетері і знищення низки пам'яток архітектури.

1948 – ізраїльські війська в ході арабо-ізраїльської війни відбили у палестинців морський порт Хайфу.

1950 – війська Чан Кайші повністю евакуювалися з континентального Китаю, залишивши країну під владою комуністів на чолі з Мао Цзедуном.

1954 – в НБА введено правило 24 секунд, протягом яких команда, що володіє м'ячем, має виконати кидок по кільцю.

1956 – відбувся перший концерт Елвіса Преслі в Лас-Вегасі, штат Невада.

1959 – створено Спілку журналістів України.

1962 – у США запущено космічну станцію Ranger-4, яка 26 квітня 1962 року досягла поверхні Місяця.

1964 – засновано фірму грамофонних платівок «Мелодія» (нині державне підприємство «Фірма Мелодія»).

1969 – Серхана Серхана, убивцю сенатора Роберта Кеннеді (брата покійного президента США Джона Кеннеді), засуджено до страти. Пізніше смертний вирок було замінено на довічне ув'язнення.

1971 – група Rolling Stones випускає альбом Sticky Fingers.

1974 – на острові Балі (Індонезія) зазнав катастрофи авіалайнер Boeing 707 компанії Pan American, в результаті якої загинуло 107 осіб.

1975 – у Києві відкрився Музей книги та друкарства України (до липня 2000 р. – Державний музей книги і друкарства України; заснований 1972 року).

1982 – розпочався продаж комп'ютера ZX Spectrum.

1985 – компанія Coca-Cola з помпою і масованою рекламою оголосила про зміну використовуваної вже 99 років секретної формули напою. Однак нова Кока була настільки непопулярною, що згодом компанії довелось повернутися до класичного варіанта напою.

1991 – парламент України ухвалив закон про свободу совісті.

1996 – у пам'ять про померлих цього дня письменників світового масштабу Мігеля Сервантеса, Вільяма Шекспіра та Інки Гарсіласо де ла Веги ЮНЕСКО оголосила 23 квітня Всесвітнім днем книги.

2001 – компанія Intel представила свій новий процесор Pentium 4.

2007 – у багатьох країнах світу за ініціативою ООН розпочався глобальний тиждень безпеки дорожнього руху.

2014 – засновано 2-й батальйон спеціального призначення НГУ «Донбас».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus