USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

14 листопада: свята, події, факти. День боротьби проти діабету та День «Розслабся і сяй»

14 Листопада 2023 00:00
У світі сьогодні відзначають День боротьби проти діабету, Міжнародний день логопеда, День «Розслабся і сяй», Міжнародний день боротьби з незаконним обігом культурних цінностей.

У США – День консервації, День операційної медсестри, в Індії – День дітей, у Румунії – День Добруджі, в Індонезії – День мобільних бригад, у Перу – День бібліотекаря, у Гвінеї-Бісау – День реорганізації Руху, у Колумбії – Жіночий день, у Великобританії – Національний день смаженого на вечерю.

Православна церква України вшановує святого апостола Пилипа.

Іменини святкують Олександр, Олексій, Аристарх, Василь, Віктор, Гавриїл, Георгій, Григорій, Дмитро, Єгор, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Теодор, Федір, Пилип, Ганна.

Народилися

14 листопада народилися німецький правознавець-криміналіст, реформатор кримінального законодавства, доктор філософії та доктор права Пауль Йоганн Ансельм фон Фейєрбах, український письменник, поет, драматург, прозаїк, театральний і культурний діяч Миайло Старицький, французький живописець Клод Моне, український громадсько-політичний і державний діяч Дмитро Антонович, український письменник, журналіст, сатирик і публіцист Пилип Капельгородський, визначний індійський громадський і політичний діяч Джавахарлал Неру, шведська дитяча письменниця Астрід Ліндгрен, український поет, перекладач, літературний критик Андрій Малишко, український дисидент Василь Макух, король Великобританії Чарльз ІІІ, легендарний французький велогонщик Бернар Іно, український актор, телеведучий, шоумен Антін Мухарський, український співак та актор Місько Барбара, офіцер Повітряного командування «Центр» Повітряних сил Збройних сил України. Герой України Олександр Бринжала, українська модель, акторка Ольга Куриленко, українська спортсменка, олімпійка Олена Федорова.

Події

1918 – законом, який підписав гетьман Павло Скоропадський, створено Українську академію наук. Першим президентом обрано академіка Володимира Вернадського.

1918 – намагаючись заручитись підтримкою Антанти, гетьман Скоропадський проголосив федерацію Української Держави з майбутньою небільшовицькою Росією, що стало одною з легітимацій антигетьманського повстання, не будучи його причиною. На засіданні Українського Національного Союзу створено Директорію Української Народної Республіки – тимчасовий революційний орган.

1920 – Уряд УНР був змушений залишити Україну та переїхати до Польської республіки.

1925 – у Чехословацькій республіці створено Леґію українських націоналістів.

1939 – Верховна Рада УРСР затвердила Закон про так зване возз'єднання (анексію) Західної України з УРСР.

1940 – у Берліні невдачею закінчились радянсько-німецькі переговори про розділ сфер впливу і приєднання СРСР до Троїстого пакту (Третій Рейх – Королівство Італія – Японська імперія).

1944 – у Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.

1944 – до Середньої Азії з Грузинської РСР депортовано понад 100 тисяч турків-месхетинців.

1963 – потужний підводний вулканічний вибух утворив острів Суртсей, 33 км на південь від узбережжя Ісландії. Лава і чорні колони диму вийшли з поверхні океану. Територія новоутвореного вулканічного острова – 1,7 км².

1989 – Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, підданих насильницькому переселенню, та про забезпечення їхніх прав.

1999 – на посаду Президента України вдруге обрано Леоніда Кучму, який обіймав цей пост з 19.07.1994 до 23.01.2005.

2005 – корпорація Boeing оголосила про старт виробництва літака Boeing 747-8.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus