USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

23 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день взаєморозуміння і миру та День гри в теніс

23 Лютого 2023 00:00
23 лютого в Україні і світі святкують Всесвітній день порозуміння та миру. Саме цього дня 1995 року було засновано клуб Ротарі, який об’єднує бізнесменів усього світу задля співпраці, доброзичливих та дружніх стосунків.

Також у світі – День гри в теніс, Міжнародний день печива для собак.

23 лютого також День дизельного двигуна. Його винайшов німецький інженер Рудольф Дізель. Патент на свій винахід він отримав саме 23 лютого 1893 року.

У США – День керлінгу, День бананового хліба, День плитки, День раціоналізації, в Японії – День народження імператора Нарухіто, у Таджикистані – День створення Збройних сил, у Гайані – День республіки, в Брунеї – День незалежності, у Канаді – День сільського господарства, у Торонто – День ямайських пиріжків.

23 лютого в церковному календарі – день пам’яті святих Прохора та Харлампія.

Святий Прохор був монахом Печерського монастиря. А ще вважався чудотворцем.

Святий Харлампій був християнським мучеником, а також єпископом з Малої Азії. Будучи вже старцем, переніс жорстокі катування, але не зрадив віру в Господа. Помер Харлампій на 113-му році життя. Він є покровителем чиновників, врожаю і домашніх тварин. А також вважається захисником від душевних хвороб.

Іменини в Антона, Василя, Аркадія, Германа, Геннадія, Івана, Григорія, Марка, Луки, Прохора, Харлампія, Петра, Семена, Валентини, Ганни, Галини.

Народилися

Цього дня народилися король Угорщини, Хорватії, Богемії, герцог Австрії, відновлювач угорської державності Матвій Корвін, видатний німецький композитор Георг Гендель, український письменник, громадсько-політичний діяч, поет і драматург Василь Капніст, засновник австрійської школи економіки Карл Менгер, американський кінорежисер, поставник знаменитого фільму «Віднесені вітром» Віктор Флемінг, німецький філософ, психолог, один із засновників екзистенціалізму Карл Ясперс, український художник-авангардист Казимир Малевич, польський біохімік Казимир Функ (придумав слово «вітамін»), український поет Микола Шпак, славіст і україніст Богдан Романенчук, український політик Валерій Пустовойтенко, імператор Японії Нарухіто, український історик, краєзнавець Володимир Підгірний, український державний і політичний діяч, фінансист, Президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко, український поет, прозаїк, літературний критик, музикант Кость Москалець, американська акторка Дакота Феннінг, принцеса Швеції Естель.

Події

303 – римський імператор Діоклетіан наказав знищити християнську церкву в Нікомидії, що дало початок восьми рокам Діоклетіанського переслідування.

532 – візантійський імператор Юстиніан I наказав побудувати нову православну базиліку в Константинополі – Собор Святої Софії.

1455 – у Майнці вийшла друком 42-рядкова Біблія Йоганна Гутенберга, що служить традиційною точкою відліку історії друкарства в Європі.

1854 – південноафриканська бурська Оранжева Республіка стала незалежною від Великої Британії.

1863 – британські мандрівники оголосили про відкриття джерел річки Ніл.

1874 – англійський майор Уолтер Уїнгфілд запатентував нову гру на свіжому повітрі – Sphairistike, нині відому як теніс.

1886 – американець Чарльз Холл електролітичним методом отримав алюміній.

1893 – німецький винахідник Рудольф Дізель запатентував дизельний двигун.

1918 – щойно утворена армія комуністів (в подальшому РСЧА) зазнає першої нищівної поразки від військ Кайзера. Пізніше з'явилася легенда про перемогу над німцями, що пов'язувала цю перемогу із встановленням свята день радянської армії.

1934 – Леопольд III стає королем Бельгії.

1941 – доктор Гленн Теодор Сіборг вперше виготовив і виділив плутоній.

1944 – почалася депортація чеченського та інгуського народів, які нібито співпрацювали з німецькими окупантами, з їхньої історичної батьківщини в Сибір.

1945 – над Іодзімою піднято американський прапор.

1947 – почала роботу Міжнародна організація зі стандартизації (ISO).

1997 – вчені з Единбурга (Шотландія) повідомили про успішне клонування дорослої вівці. Новонароджена одержала ім’я Доллі.

1998 – лідер міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда» Осама бен Ладен оголосив джихад – священну війну – проти усіх євреїв і християн.

2000 – Карлос Сантана одержав вісім нагород «Греммі» (із десяти можливих номінацій).

2010 – невідомі злочинці залили більш як 2,5 мільйона літрів дизельного палива та інших вуглеводнів у річку Ламбро в північній Італії, що призвело до екологічної катастрофи.

2012 – серія нападів на території Іраку, 83 вбитих і понад 250 отримали поранення.

2014 – Віктор Янукович втік до Росії.

2019 – літак Atlas Air Flight 3591 врізався в Триніті Бей поблизу Анауака, штат Техас. Усі троє людей на борту загинули.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus