USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

23 січня: свята, події, факти. День вимірювання своєї ноги, людині вперше трансплантували серце шимпанзе

23 Січня 2024 00:00
У світі сьогодні – День вимірювання своєї ноги та День почерку, або День ручного письма.

На островах Піткерн у Тихому океані День Баунті (традиція на ознаменування спалення невеликого торгового судна HMS Bounty, яке вчинили заколотники під командуванням лейтенанта Флетчера Крістіана в 1790 році на підході до островів), у Венесуелі – День демократії, в Аргентині – Національний день музиканта, у США – Національний день пирогів.

Православні віряни вшановують пам’ять священномучеників Климента і Агафангела.

Іменини у Володимира, Геннадія, Івана, Федора, Катерини.

Народилися

Цього дня народилися французький письменник Фредерік Стендаль, французький військовий діяч, винахідник брюк галіфе Гастон Огюст де Галіфе, французький художник, один з основоположників імпресіонізму Едуар Мане, американський викладач фізкультури, який придумав волейбол, Вільям Морган, український співак, народний артист УРСР Михайло Донець, український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч Павло Тичина, святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет (Михайло Денисенко), український журналіст і політик, редактор газети «Сільські вісті» Іван Сподаренко, український поет, перекладач, батько фронтмена групи «Плач Єремії» Тараса Чубая Григорій Чубай, український політичний і державний діяч, прем'єр-міністр України у 1996-1997 роках, лідер партії «Громада», доктор економічних наук Павло Лазаренко, американська кіноакторка, відома насамперед за телесеріалами, Тіффані-Амбер Тіссен («Беверлі-Хіллз 90210»), український співак, учасник гурту DZIDZIO, (клавіші, бек-вокал) Назар Гук.

Події

1556 – стався Великий китайський землетрус у провінції Шеньсі, під час якого загинули близько 830000 людей – найбільший з відомих землетрусів.

1793 – Росія і Пруссія здійснили другий поділ Польщі. За договором Росія отримувала українські та білоруські землі з містами Мінськ, Слуцьк, Пінськ, Житомир, Кам'янець-Подільський.

1838 – гідрограф Клеман Адріан Венсандон-Дюмулен виконав перший розрахунок магнітного нахилу для локалізації Південного магнітного полюса.

1861 – імператорським указом джерелу Vichy Célestins надано загальнодержавне значення.

1912 – у Гаазі підписано Міжнародну опіумну конвенцію – першу міжнародну домовленість про контроль наркотичних речовин.

1945 – розпочалась операція з вивезення Німеччиною цивільного населення зі Східної Пруссії, найбільша у світі евакуація морем.

1950 – ізраїльський кнесет (парламент) всупереч рішенню ООН про виділення Єрусалима в самостійну адміністративну одиницю, проголосив його західну частину столицею держави.

1960 – швейцарець Жак Пікар і американець Дональд Волш на батискафі «Трієст» занурилися на дно найглибшої в Світовому океані Маріанської западини, сягнувши рекордної глибини 10916 м.

1964 – у Медичному центрі університету штату Міссісіпі дванадцять лікарів під керівництвом доктора Джеймса Харді трансплантували серце шимпанзе 64-річному пацієнту, який прожив близько місяця після операції, так і не прийшовши до тями.

1973 – виверження вулкану Ельдфетль на острові Геймаей, Ісландія.

1992 – у Києві пройшов І Конгрес українців колишнього Радянського Союзу.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з В'єтнамом.

2002 – 18-річний Руслан Пономарьов з Краматорська достроково став наймолодшим в історії чемпіоном світу з шахів за версією ФІДЕ.

2005 – інавгурація третього Президента України Віктора Ющенка.

2015 – бої за Донецький аеропорт, які тривали з вересня 2014 року до 23 січня 2015-го, закінчилися виходом українських військових з аеропорту та закріпленням на околицях міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus