USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

23 серпня: події, факти, дні народження

23 Серпня 2011 00:01
День народження 23 серпня відзначають журналісти Віталій Клімчук (на фото) та Наталія Дмитрієва.
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, злагоди, достатку.
Сьогодні в Україні відзначають День Державного прапора, а у світі – Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації.
Цього дня народилися українська й радянська партійна та державна діячка, секретар із внутрішніх справ у більшовицькому уряді України Євгенія Бош, російський письменник Олександр Грін («Червоні вітрила», «Та, що біжить по хвилях», «Золотий ланцюг», «Дорога в нікуди»), радянський поет, перекладач Лев Озеров (Гольдберг), радянський письменник-сатирик, автор інтермедій для Тарапуньки і Штепселя Яків Костюковський, український і радянський мультиплікаційний режисер Давид Черкаський («Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить», «Острів скарбів»), український політик, у 2002-2006 роках голова Верховної Ради Криму Борис Дейч, український політик, прем'єр-міністр України у 2005-2006 роках Юрій Єхануров, чеченський релігійний і державний діяч, президент Чечні у 2003-2004 роках Ахмад Кадиров, російська естрадна співачка Альона Апіна (Олена Льовочкіна), російський актор Валерій Ніколаєв («День народження буржуя»), російський актор театру і кіно Ігор Петренко («Водій для Віри», Андрій у «Тарасі Бульбі»).
1939 – у Москві укладено Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом (за прізвищами підписантів – міністрів закордонних справ двох країн – «пакт Молотова-Рібентроппа»). Одночасно підписано секретний протокол про розподіл сфер впливу у Східній Європі. Відтак СРСР відійшли Західна Україна, Західна Білорусь, Бессарабія, половина Польщі, Прибалтика, Фінляндія.
1942 – початок оборони Сталінграда радянськими військами.
1948 – в Амстердамі заснована Всесвітня рада церков – міжнародне співтовариство християнських церков.
1962 – у Ліверпулі Джон Леннон одружився з Синтією Пауелл. Свідком на весіллі був Пол Маккартні.
1968 – Ринго Старр пішов із групи «Бітлз».
1984 – Олена Боннер, дружина радянського академіка-дисидента Андрія Сахарова, засуджена до п'яти років заслання.
1989 – у 50-у річницю підписання радянсько-німецького пакту відбулася акція «Балтійський шлях», коли мешканці Литви, Латвії і Естонії утворили живий ланцюг завдовжки майже 600 кілометрів – близько двох мільйонів людей. Це найбільший живий ланцюг у світі.
1990 – Верховна Рада Вірменської РСР ухвалила Декларацію про незалежність Вірменії. У вересні народ республіки підтвердить цей вибір на референдумі.
1990 – ФРН та НДР призначили дату об'єднання Німеччини на 3 жовтня.
1990 – на щоглі перед будівлею Київської мерії піднято синьо-жовтий прапор, освячений у Софіївському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.
1991 – Серпневий путч: президент Росії Борис Єльцин зупинив діяльність КПРС і випуск газети «Правда». Опечатано будівлю ЦК КПРС. Останні з членів ГКЧП, що перебували на волі, арештовані. Михайло Горбачов, викликаний на надзвичайну сесію Верховної Ради РРФСР, намагався відстоювати соціалістичний вибір і комуністичну перспективу, але не зустрів розуміння.
1991 – заборонена Компартія Латвії.
1998 – президент Росії Єльцин відправив у відставку уряд Cергія Кирієнка, призначивши виконувачем обов'язків голови уряду Віктора Черномирдіна.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus