USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

24 червня: свята, події. факти. День басейну та День феї

24 Червня 2022 00:00
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день басейну та Міжнародний день феї.

У Перу святкують День сонця, в США – День «Проплисти коло», День оживання музеїв, День праліне, в Конго – День риби, в Шотландії – День незалежності, у Канаді – День Квебеку, в Азербайджані – День працівників машинобудівної промисловості, в Естонії – Яанов день, в Еквадорі – Свято Сан-Хуан Баутіста, у Бразилії – День кабокло, в Шотландії – День битви при Беннокберне.

Православна церква 24 червня вшановує пам’ять апостолів Варфоломія і Варнави. За повір’ями, на Варнаву з усіх кінців збиралася нечисть – чорти, відьми, вовкулаки та русалки.

Іменини відзначають власники таких імен: Марія, Кіндій, Єфрем, Іван, Варфоломій, Варнава та Василь.

Цього дня народилися український громадський і політичний діяч, педагог, літературознавець і письменник, перекладач Іван Стешенко, червоний командир часів громадянської війни Григорій Котовський, радянський актор Сергій Філіппов (Кіса Воробьянинов у комедії «12 стільців», лектор у комедії «Карнавальна ніч»), радянський рок-музикант, гітарист групи «Кіно» Юрій Каспарян, українська співачка, солістка Національного театру опери та балету Ольга Микитенко, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпіади-2000 у командних змаганнях Руслан Мезенцев, аргентинський футболіст Ліонель Мессі.

Події:

1099 – засновано Орден святого Іоанна Єрусалимського.

1128 – військо португальського графа Афонсу розбила опозицію в битві при Сан-Мамеде.

1497 – перша задокументована згадка про відвідання європейцем Північної Америки: дослідник Джон Кабо (італієць за походженням Джованні Кабото) висадився на території, відомій сьогодні як Ньюфаундленд, і проголосив її власністю англійського короля Генріха VII.

1509 – коронація короля Англії Генріха VIII.

1717 – представники британських масонських лож зібралися в пивній «Гусак і рожен» і заснували Велику ложу Англії – об’єднання всіх лож. Масонство оформився як організований рух. А починалося все з будівництва собору Святого Петра в Лондоні під керівництвом знаменитого архітектора Крістофера Рена.

1793 – Французький Конвент прийняв першу республіканську конституцію, котра проголошувала верховенство влади народу.

1812 – армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, що налічувала до 600 тисяч вояків, перетнула річку Німан і ступила на територію Російської імперії.

1894 – на конгресі в Парижі, скликаному за ініціативою барона П’єра де Кубертена, прийнято рішення про утворення Міжнародного Олімпійського комітету і проведення раз на чотири роки Олімпійських ігор.

1901 – у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони, нічим не виказували талант генія, котрий залишить по собі спадщину в 50 тисяч робіт і буде визнаний як домінантна фігура в мистецтві 20 століття.

1916 – вперше сума гонорару зірки Голлівуду склала семизначне число. Мері Пікфорд підписала контракт зі студією Paramount Pictures" на суму 1 мільйон 40 тисяч доларів.

1917 – у Києві на вщент заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні.

1917 – у Микольську-Уссурiйському відбувається Перший загальний всеукраїнський з’їзд діячів і громадянства Далекого Сходу.

1930 – вперше був використаний радар для виявлення літаків. Це сталося в Анакостії, округ Колумбія.

1934 – столицю України було перенесено з Харкова до Києва.

1940 – вперше телекамери були використані для освітлення політичної події – з’їзду республіканців, які вибирали свого кандидата на президентські вибори у США.

1941 – у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента».

1941 – розпочалися підготовлені членами ОУН(б) виступи місцевого населення у Львові, Луцьку, Перемишлі, Мостиському, Городоцькому, Рудківському, Бібрському, Жовківському та Яворівському районах Львівської області та Самбірському Дрогобицької області. До вечора того ж дня повстанці захопили містечко Вербу – райцентр Ровенської області і «вистріляли 50 енкаведистів та міліціонерів».

1947 – вперше офіційно повідомили про НЛО.

1948 – за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйонів людей

1973 – з посади президента Ірландії пішов найстаріший державний діяч світу 90-річний Імон де Валера, одна з найколоритніших політичних фігур 20-го століття, не в останню чергу завдяки значним зусиллям котрого Ірландія добилась незалежності від Великої Британії

1982 – Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському «Союзі-Т6».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus